
Handelsoorlog VS & China, dus niet beleggen in deze regio’s?
Elke belegger wil zoveel mogelijk profiteren en het onderste uit de kan halen voor wat betreft het rendement. Het lijkt dan aantrekkelijk om in ‘veelbelovende’ regio’s te beleggen. Andere beleggers willen juist regio’s mijden omdat er bijvoorbeeld een handelsoorlog of valutaoorlog gaande is zoals nu tussen de VS en China.

Tweet van Donald Trump m.b.t. de handelsoorlog
Ook regionaal voorspellen is zinloos
Uit onderzoek blijkt dat het niet te voorspellen is welke regio het goed gaat doen.
Dat laten we uiteraard graag zien. De afbeelding hieronder laat zien dat geen land of regio structureel beter presteert.
Kijk bijvoorbeeld naar Japan (oranje in de tabel). In 2008 doet Japan het relatief goed ten opzichte van de overige landen, een jaar later bungelt Japan weer onderaan, geen peil op te trekken dus.


Hoe dan wel verdelen over regio’s?
Een actieve belegger zal ervoor kiezen om op basis van research ‘over te wegen’ in bepaalde regio’s. Dit betekent dat hij of zij relatief meer zal beleggen in China, als er vertrouwen is in China. U mag zelf bepalen of u in deze aanpak gelooft.
Passieve beleggers, (index beleggers), kiezen voor een GDP (Bruto Nationaal Product) of een Market Cap (Marktkapitalisatie) benadering.
Deze twee benaderingen lichten we graag nader toe. Mede omdat er niet vaak bij stilgestaan wordt, terwijl de impact enorm kan zijn.
GDP-benadering
Bij de GDP-benadering worden beleggingen gespreid op basis van het Bruto Nationaal Product van een land. Als we naar onderstaande afbeelding kijken, zien we dat de GDP van de VS wereldwijd een bijdrage van 20% levert. Hetgeen betekent dat ca. 20% van de portefeuille volgens deze benadering in de VS wordt belegd.

Bron: Donald Trump
Market Cap benadering
Bij de Market Cap benadering wordt gekeken naar de omvang van de marktkapitalisatie in een land. De marktkapitalisatie staat voor de totale waarde van alle uitstaande aandelen.
Afgezet tegen de wereldmarkt, waar de VS iets minder dan 50% van de marktkapitalisatie uitmaakt, is de VS dus behoorlijk oververtegenwoordigd.
U kunt zich voorstellen dat het een behoorlijk verschil is of er 20% of 50% in de Verenigde staten is belegd.
Er is onderzoek gedaan naar wat de beste benadering is, maar de uitkomsten daarvan zijn tegenstrijdig. We zien bij vermogensbeheerders niet voor niets vaak een combinatie van de GDP en de Market Cap benadering.
Kortom, het klinkt altijd aanlokkelijk om in te spelen op bepaalde situaties, de praktijk wijst echter vaak uit dat het niet werkt.

Jos van Heese is expert portfolio management en als partner van Affluent nou betrokken bij Business Development.
Uitgelicht
Jos van Heese
Jos van Heese is ooit gestart bij een vermogensbeheerder en is later overgegaan naar het vergaren en vergelijken van alle portefeuilles in de markt. Hiermee kon hij cliënten uitstekend begeleiden naar een geschikte vermogensbeheerder.
Sinds 2015 heeft hij zijn kennis omgezet en bijgedragen aan de ontwikkeling van software. Financieel adviseurs kunnen met deze software hun cliënten optimaal ondersteunen.
Bij Affluent is Jos verantwoordelijk voor het analyseren en monitoren van investeringen voor zijn cliënten. Daarnaast ziet hij altijd nieuwe kansen in de markt en is hij constant op zoek naar samenwerkingen om cliënten beter te kunnen bedienen.
Blog
De laatste feitjes, interessante artikelen en tips van onze adviseurs.






Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!