Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Zelfstandig financieel adviseur en de snackbarhouder

06-05-2021 | Affluent partner, Jan Roelof Boerlage

De “ouderen” kunnen zich het vast nog herinneren. Was je onderweg en je wilde snel wat eten ging je naar een snackbar. Het fenomeen fastfood is er natuurlijk nog steeds maar de meeste snackbars zijn uit het straatbeeld verdwenen. De markt wordt voor een grootgedeelte ingevuld door ketens. Wat is nu de overeenkomst tussen een snackbarhouder en zelfstandig financieel adviseur?

Zelfstandig financieel adviseur, de goede leiden onder kwaden

Als ik vroeger bij een willekeurige snackbar naar binnen liep was het altijd maar de vraag wat de kwaliteit van het eten was. Soms was ik positief verrast maar natuurlijk waren er ook teleurstellingen.

Eigenlijk is het bij een financieel adviseur vergelijkbaar. Er zijn vele éénpitters die een geweldig goed advies geven voor een aantrekkelijke prijs. Echter hoe ga je deze vinden als consument? Of kies ik er dan maar voor om de grote vertrouwde bank binnen te lopen? Veelal kiest de consument voor het laatste.

Zichtbaarheid van Mc Donalds

Mc Donalds is natuurlijk een prachtig voorbeeld. Het is niets anders als een snackbar maar het verschil is dat iedereen het kent. Je hebt nooit een verrassing over de kwaliteit van het eten of de prijs. Ondanks dat de prijs hoger ligt dan in een gemiddelde snackbar is de omzet per Mc Donalds vestiging vaak fors hoger dan bij een kleine zelfstandige snackbarhouder.

Natuurlijk is dit mooi voor de Mc Donalds maar ook de zelfstandige franchisenemers profiteren hier stevig van.

Gezamenlijke inkopen

Een ander voordeel is dat door de omvang van een Mc Donald de inkopen tegen een lagere prijs kunnen plaats vinden. In de financiële sector is het niet anders. De kosten van software en toezicht zijn fors opgelopen de laatste jaren. Door gezamenlijk op te treden kan je al een behoorlijk bedrag besparen. Of nog sterker, systemen die voor een éénpitter te kostbaar zijn komen ineens binnen handbereik.

Tenslotte kan, onder andere door een gezamenlijk inkoop, de snackbarhouder zich richten op zijn gasten in plaats van met allerlei administratieve zaken bezig te zijn.

Affluent is geen Mc Donald

Natuurlijk weet ik ook dat een snelle snack iets anders is dan een langdurige relatie aan gaan met een zelfstandig financieel adviseur (Trusted Advisor). Hiernaast richt Mc Donalds zich op alle lagen van de bevolking. Affluent richt zich op de vermogenden.

Toch is de trend die zich de komende jaren gaat voortzetten, met name door de terugtrekkende beweging van de Private Banks, een interessante. In 2026 ga ik mijn blog nog eens teruglezen om te kijken of mijn visie de juiste blijkt te zijn.

Wij zoeken “mensen mensen”

Affluent is op zoek naar sterke adviseurs die de uitgangspunten van Affluent kunnen onderschrijven. Is Affluent niet voor je dan zijn er ook voldoende andere mogelijkheden om je zelf te vestigen Succes met de keuzes.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer
Wanneer instappen?

Wanneer instappen?

Een van de moeilijkste vragen voor een belegger is "wanneer instappen?"  Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen wij daar ook niet het antwoord opgeven. De beurzen zullen altijd bewegen en blijven onvoorspelbaar. Hoe hier dan nu mee om te gaan? In deze blog...

Lees meer