Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Sint en de psychologie voor beleggers

06-12-2019 | Beleggen, Thijs van Wensveen

Mijn kleinzoon Thijmen van 8 heeft gisteren op 5 december een fantastische dag gehad. Omdat hij volop gelooft in Sinterklaas. En geniet samen met zijn broertje Tobian met volle teugen van de overvloed aan kleine (wasco-krijt) en praktische (wollen sokken) cadeaus. En daar kunnen wij dan weer erg van genieten.

Thijmen houdt de wereld om hem heen scherp in de gaten. Een nieuw gelegd terras met steentjes tussen de tegels wordt beoordeeld op consistentie en hij concludeert na inspectie: ‘Dat is een mooi figuurtje’. Alle ‘facts en figures’ weegt hij mee in dit rationele oordeel.

Rond Sinterklaas wordt deze observerende houding wel heel erg tot het uiterste getest. Spullen die al werden aangeschaft komen uit de zak. ‘Die had jij toch al mamma?’ En cadeautjes op school worden herkend: ‘Hé, dat heeft de moeder van Jenthe gemaaakt’ En zo zijn er vele observaties die, als je ze aaneenrijgt, tot conclusies en vragen zouden moeten leiden rond de existentie van Sinterklaas.

Maar die vragen komen niet. Want ook Thijmen is een mens. Met psychologische beschermingsmechanismen. Ons brein beschermt ons namelijk tegen een overdosis informatie. De boven omschreven situatie is een typisch voorbeeld van een ‘confirmation bias’: de neiging om nieuwe informatie in te passen in een bekend en gewenst beeld.

En wat heeft dit met beleggen te maken ?

Het gaat ook over dat aandeel dat u al zolang in portefeuille heeft. Slecht nieuws bedekt u met de mantel der liefde en goed nieuws bevestigt u in uw keuze. Rationeel? Nee. Iets geleerd van Sinterklaas-saga? Nee. Fijn om te hebben. JA!

Zo ziet u maar weer, beleggen heeft zeer veel met psychologie te maken.

En ik, Thijs, ik durf hier pas over te schrijven op de dag dat Sinterklaas het land verlaten heeft…

Door:

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen heeft al meer dan 30 jaar ervaring met vermogensvraagstukken en doordachte vermogensspreiding. Deze ervaring stelt hem in staat om uw wensen en eisen goed te begrijpen en tot de beste oplossingen te komen. Het blijft voor hem het mooiste om alle aspecten – ook die waaraan u zelf mogelijk nog niet dacht – met elkaar in balans te brengen. Want hij weet uit ervaring dat juist dié balans rust geeft.

Hij selecteert op basis van grondige analyse graag de best passende oplossingen voor uw vermogen. Door zijn uitgebreide netwerk van accountants, fiscalisten, notarissen/estate planners, overname- en financieringsspecialisten weet hij zich omringt door de beste financiële kennis en kunde.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer