Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Blik op de beurs in de zon 

02-07-2024 | Etiënne Korff, Kwartaalupdate juli 2024

Op het moment van schrijven van dit artikel zit ik in de achtertuin heerlijk te genieten van de zon. Na maandenlang regenachtig weer moet ik ervoor waken nu vooral niet te klagen dat het misschien wel iets te warm aanvoelt. Het zonnetje heeft echter al die regenachtige tijd wel op de aandelenbeurzen geschenen. En ook hier geldt dat als het allemaal té wordt, je de vraag moet stellen of dat nog fijn is. Graag neem ik u mee in mijn gedachtegang over de beurzen. 

Eerst kijken we eens naar de oorzaken van de positieve beursstemming. Net zoals bij het weer, heb je plaatselijk ook wel wat flinke uitschieters. Sommige gebieden zijn wellicht wat oververhit en dat kan enkel afnemen door koersdalingen van betreffende aandelen óf door meevallers bij betreffende bedrijven.  

Eei Aai

Één van de bedrijven waar de meningen nogal verdeeld over zijn is het Amerikaanse aandeel Nvidia. Dit bedrijf streefde Microsoft onlangs voorbij als grootste bedrijf gemeten naar marktkapitalisatie (beurswaarde). De winstcijfers en groeiverwachtingen van Nvidia overtreffen al enkele kwartalen de verwachtingen van de markt. Met hun zeer geavanceerde chips met enorme rekenkracht zijn ze, vooralsnog, de winnaar van de ontwikkelingen met betrekking tot kunstmatige intelligentie (Eei Aai in de volksmond: AI, artificial intelligence). Maar blijven ze de hoge verwachtingen waarmaken of gaan grote concurrenten wat marktaandeel afsnoepen?  

Met name grote bedrijven zijn al volop actief om te kijken hoe ze nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen uitstippelen en implementeren in hun bedrijf. Één van de grootste Amerikaanse banken, Citigroup, verwacht dat meer dan 50% van de banen in de bankensector overbodig worden door AI. Dit betekent echter niet dat de werkgelegenheid ook afneemt, want men verwacht ook dat er meer mensen nodig zijn om dit te managen en regelgeving hieromtrent na te leven .  

Chatbots

Kleine voorproefjes die we weleens zien in de toepassing van AI zijn chatbots. In plaats van een medewerker bij een helpdesk start je vaak eerst je gesprek met een chatbot. Bij mij leidt dat vaak tot ergernis, omdat de vraag die je stelt vaak niet leidt tot een duidelijk antwoord en het je als consument vaak extra tijd (en ergernis) kost. Door deze ontwikkelingen neemt het aantal klanten bij adviseurs in bepaalde organisaties (zoals banken) alleen maar toe; iets wat leidt tot meer standaarddienstverlening en minder maatwerk. Met nieuwe technieken zal dit vast verbeteren. Of wellicht stellen banken straks hun systemen zo in dat klanten met een (plots) hoog spaarsaldo door hun computer gewezen worden op het alternatief van een deposito in plaats van door hun Affluent adviseur.  

Ook Nederlandse chipbedrijven als ASMi, ASML en Besi lieten dit jaar goede koersstijgingen zien door de forse (verwachte) investeringen van bedrijven in AI. Bedrijven die toepassingen bekend maken en waardoor beleggers of lagere kosten zien of meer omzet, zoals bijvoorbeeld Apple, werden beloond op de beurzen.  

De vraag is of de hogere waarderingen door de hoge verwachtingen gerechtvaardigd zijn. Die vraag beantwoorden is moeilijk. Mijn advies als beleggingsspecialist is dat je je vermogen moet spreiden en als je telkens wat winsten afroomt ten gunste van assets met minder risico hanteer je in elk geval een strategie. Zet niet alle kaarten op AI of op de winnaars van de afgelopen periode. Ook bedrijven buiten de technologiesector kunnen profiteren van de ontwikkelingen door gebruik te maken van kostenbesparende of efficiency verhogende ontwikkelingen.  

De rente

Een andere verklaring voor verder stijgende aandelenkoersen is de hoop, die al zo een 2 jaar leeft op de beurzen, dat de rentes zullen dalen. Dalende rentes betekent stijgende koersen van zowel aandelen als obligaties. De inflatie lijkt af te zwakken en de ECB heeft de rente inmiddels eenmaal verlaagd. De hoop op meer, geeft beleggers blijkbaar meer vertrouwen. Zo werden de beurzen ook tijdenlang gedrukt door de verwachting dat rentes verder zouden oplopen. De vraag blijft echter wel of de rente niet gewoon weer op een normaal niveau terug is en of lagere rentes wel gerechtvaardigd zijn. Ik lees soms argumenten dat hogere rentes in de toekomst ook tot de mogelijkheden behoren.  

Tot slot zijn de macro-economische ontwikkelingen licht positief te noemen. Europa verbetert zich, Amerika koelt wat af, maar blijft sterk en China lijkt ook wat uit het dal te kruipen. Gematigdheid is vaak positief voor aandelen, omdat het monetaire beleid dan geen struikelblok hoeft te vormen (lees hogere rentes om de groei te beteugelen). De wat afnemende inflatie, die nog altijd wat hoger is dan gewenst, ondersteunt de opgelopen aandelenkoersen. Wat wel een potentieel risico vormt, is een escalerende handelsoorlog tussen China en Europa/VS. Op het moment van schrijven is nog onduidelijk in hoeverre bijvoorbeeld de invoerrechten op Chinese auto’s worden verhoogd.   

Conclusie

Dus, een gezonde macro-economie, nieuwe technologische ontwikkelingen, een vooruitzicht op lagere rentes zijn positieve stimulansen voor aandelen. Blijf echter kritisch over waarderingen en weet dat de beurs ook weer buiige periodes zal kennen. Een passend risicoprofiel en juiste beleggingshorizon zijn dan vaak de paraplu die de regen acceptabel maakt. Sta ook af en toe eens stil met je adviseur over de invulling, juist ook op de zonnige momenten en niet als de herfst weer begonnen is. Ik blijf nog even in de zon zitten en hoop dat het goede weer nog even aanhoudt.  

 

 

Door:

Etiënne Korff

Etiënne Korff

Mijn hele werkzame leven ben ik al actief in de financiële dienstverlening omdat dit mijn passie is. Klanten omschrijven mij als vriendelijk en verbindend, pro-actief waarbij ik de financiële vraagstukken in eenvoudige bewoordingen kan vertalen in maatwerkoplossingen voor de klant. Dit leidt vanzelf tot financiële rust; een hoog streven. Zeven dagen per week ben ik met mijn vak bezig middels het volgen van de actuele ontwikkelingen. Ik vertaal deze naar oplossingen voor klanten waarbij ik maatwerk lever, want geen enkele klant is identiek.

Recente blogs