Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Financieel adviseur Guus Oude Veldhuis

13-02-2019 | Guus Oude Veldhuis

Midden in zijn succesvolle carrière bij de bank heeft financieel adviseur Guus Oude Veldhuis voor het ondernemerschap gekozen om te doen waar hij goed in is: u van onafhankelijk financieel advies te voorzien. Guus zijn specialisatie is kredietverlening. We stellen hem graag aan u voor!

Guus wat heeft jou doen besluiten om midden in je succesvolle carrière aan het zelfstandig ondernemerschap te beginnen?

Allereerst wil ik kwijt dat ik heel veel te danken heb aan mijn vorige werkgever; ABN AMRO MeesPierson. Ik heb er 20 fantastische jaren gehad en ze hebben me alle kansen gegeven om te groeien en te ontwikkelen.

In de laatste periode van mijn dienstverband merkte ik dat de focus op de cliënt en het cliënt belang afnam. Als eerste kwam dat doordat portefeuilles steeds groter werden. Daarnaast ging er steeds meer tijd aan zaken die niets met een cliënt te maken hadden. Cliënten begrepen dat ook lang niet altijd. Verder zag ik door allerlei kostenbesparingen en druk op de tarieven een toenemende mate van standaardisering ontstaan waardoor mijn toegevoegde waarde als financieel adviseur afnam. Als iemand die graag het beste voor zijn cliënten wil doen en in het belang van zijn of haar cliënt wil handelen, knaagde dat steeds meer aan me.

Ik zag deze zelfde beweging overigens ook bij de andere banken; het gras is elders dus niet groener. Tegelijk zag ik ook dat banken door deze beweging steeds meer kansen lieten liggen op het terrein van persoonlijke aandacht en eerlijk en onafhankelijk advies.

Ik had inmiddels al een tijdje contact met Jan Roelof [Affluent] die me meenam in zijn visie, ideeën en plannen en ik merkte dat die op bijna alle fronten aansloten bij de mijne; onafhankelijk advies, cliëntenbelang écht centraal, geen verborgen kosten en een eerlijke prijs. Uiteindelijk was de keuze om me aan te sluiten dus een vanzelfsprekende.

Wat is de meest waardevolle les die je meeneemt uit je tijd bij de bank?

De belangrijkste les die ik heb geleerd is: “Bankieren (of zakendoen, zo je wilt) is plezier voor twee.” Zorg ervoor dat beide partijen daar blij mee zijn als je een overeenkomst aangaat! Zo creëer je een relatie voor de lange termijn.

“Het gaat erom dat je het cliëntenbelang centraal stelt en dat je je echt verdiept in de behoeftes van je cliënten” aldus financieel adviseur Guus Oude Veldhuis.

“Ik streef er naar mijn cliënten zodanig te helpen dat ze kunnen anticiperen in plaats van achteraf te moeten reageren.”

Wat kunnen je cliënten verwachten?

Het belangrijkste is dat mijn cliënten het gevoel hebben dat hun financiële vraagstukken bij mij in goed handen zijn en dat ze een eerlijk advies krijgen. Verder kunnen ze verwachten dat ik met creatieve invalshoeken kom en de beste oplossingen presenteer gebaseerd op hun uitgangspunten, wensen en voorkeuren. Ik heb een brede bancaire ervaring in zowel de zakelijke als particuliere markt en in zowel debet als credit. Het is de scheidslijn tussen ondernemer en onderneming (zowel fiscaal als juridisch) die ik interessant vind. Met name ook bij vastgoedfinancieringen; een tak van sport waar toch mijn hart ligt.

Guus wat versta je precies onder vermogensregie?

Als je met meerdere partijen zaken doet, is het niet altijd makkelijk een goed overzicht te houden. Daarnaast kunnen bepaalde financiële beslissingen vaak onbedoelde bij-effecten hebben. Verder gebeuren er altijd onverwachte dingen die maken dat je moet bijsturen, zoals tegenvallende rendementen of een verandering in de persoonlijke situatie. Ik streef ernaar mijn cliënten zodanig te helpen dat ze kunnen anticiperen in plaats van achteraf te moeten reageren.

Om het overzicht te behouden gebruiken mijn cliënten het Affluent Vermogensdashboard.

Hoe kun jij de beste vermogensbeheerder selecteren? En wat is überhaupt de beste?

Wat de beste vermogensbeheerder is, is voor iedere cliënt anders. Je zult goed moeten weten wat de doelen, uitgangspunten, voorkeuren en wensen zijn. Pas dan kun je gericht gaan zoeken en adviseren. Ik probeer in dat proces zoveel mogelijk te kijken naar rationele vergelijkingscriteria; rendement, risico en kosten. De systemen van Affluent ondersteunen me daar goed bij.

Guus Oude Veldhuis waarom heb je als financieel adviseur de keuze gemaakt om je bij Affluent aan te sluiten?

Waar velen het in de markt over ‘cliënt belang centraal’ en ‘onafhankelijk advies’ hebben, kom je die combinatie in de praktijk zelden tegen. Bij Affluent zag ik dat wel en bovendien voelde ik daar een enorme drive en energie vanuit een intrinsieke motivatie. Hoewel iedereen er verschillend is en over veel zaken verschillend kunnen denken, staan alle neuzen dezelfde kant op en is iedereen doordrongen van het doel om de cliënt zo goed mogelijk te helpen. Voor mij waren dat de belangrijkste redenen om me bij Affluent aan te sluiten. Daarnaast sprak het me aan dat het een heel jong bedrijf is, waardoor ik zelf een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling en de groei ervan.

Wat zijn je ambities voor de komende 5 jaar?

Ik heb de afgelopen periode even de tijd kunnen en mogen nemen om bij mezelf na te gaan wat ik nou belangrijk vind, waar ik goed en vooral ook waar ik niet goed in ben en waar ik energie van krijg. Die ‘deep-dive’ heeft ervoor gezorgd dat ik me meer ben gaan laten leiden door m’n gevoel en minder door de (schijn)zekerheden van een carrière en vaste baan. Ik wil energie krijgen van wat ik doe en heb dat nu gevonden. Hoe dat er over 5 jaar uitziet weet ik niet, maar ik ga er alles aan doen om dit pad tot een succes te maken.

Gewoon lekker met cliënten werken!

Door:

Guus Oude Veldhuis

Guus Oude Veldhuis

Guus is als financieel adviseur (Wealth Manager) met name actief in zuid Nederland. Na een periode van ruim 20 jaar bij ABN AMRO Private Banking heeft hij de keuze gemaakt om als ondernemer onafhankelijk vermogensadvies te gaan geven.

Naast een uitgebreide kennis van de markt van vermogensbeheer beschikt hij over veel ervaring als het gaat om kredietverlening. Voor elke situatie vindt hij een oplossing. En deze is vaak niet de standaard oplossing.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Sparen of beleggen

Sparen of beleggen

Sparen of beleggen? Die vraag wordt me steeds vaker gesteld. Hun spaargeld levert immers niks op en ze zien (of moet ik misschien zeggen: zagen) de koersen van aandelen zo lekker oplopen. Maar ja, met beleggen kun je je inleg verliezen en dat idee vinden veel mensen...

Lees meer
Nog in obligaties beleggen?

Nog in obligaties beleggen?

Obligaties zijn uitdagend op dit moment. Bijna elke vermogensbeheerder hanteert voor z’n portefeuille dezelfde beleggingscategorieën. Aandelen; voor het rendement; Obligaties; voor het dempen van de risico’s; alternatieven; Liquiditeiten; als buffer en om transacties...

Lees meer