In zijn boek ‘Your Money & Your Brain’ (je geld en je hersenen) laat Jason Zweig zien wat er in je brein gebeurt als je aan geld denkt en vertelt hij beleggers hoe ze praktische, eenvoudige stappen kunnen ondernemen om veelgemaakte fouten te vermijden en succesvoller te worden.
Hoe reageren de hersenen op geld?
Wat gebeurt er in onze hersenen als we aan geld denken? Eigenlijk best veel, en een deel ervan is niet goed voor onze financiële gezondheid. Dat gevoel van spanning en onoverwinnelijkheid. De euforie van winstgevoel is gekmakend, de zogenaamde ‘beleggers high’.
Onze zucht naar positieve impulsen is een oerdrift, of het nu gaat om seks, drugs, of de loterij. En hoe goed een solide vermogensplan voor de lange termijn ook mag zijn voor financiële gezondheid, onze drang naar avontuur wordt er niet door bevredigd. Dus blijven we gokken op de beurs en laten ons meeslepen in de dromen over snelle winsten. De pijn van verliezen voor lief nemend. En juist dat dromen over en de verwachting op succes roept in onze hersenen een grotere prikkel op dan het daadwerkelijk ontvangen van de winst. Met andere woorden, met geld zelf wordt geen geluk gekocht.
De verwachting van zowel goede als slechte gebeurtenissen is blijkbaar intenser dan ze daadwerkelijk te ervaren. Zweig vat dit mooi samen:
“Het anticiperen op een beloning is belangrijker voor geheugenvorming dan het ontvangen van een beloning.”
Het is dus de kunst om de intensiteit van je emoties te relativeren voordat je een financiële beslissing maakt. Alleen een op feiten en discipline gebaseerde methode is effectief om je doelstellingen te realiseren.
Risico’s van beleggen
Daarom is het bemoedigend om te lezen dat jongeren minder risico’s nemen met beleggen. Jongeren beleggen namelijk twee keer zoveel van hun vermogen goed gespreid in indextrackers dan ouderen. Daarentegen is het zorgelijke aspect hierbij dat zij beleggen met geleend geld, omdat de rente van hun studielening nihil is. Zijn ze op zoek naar die ene klapper in Bitcoin, Tesla, GameStop of Goud, om de ‘beleggers high’ te ervaren of beleggen ze met een doordacht plan, zodat hun echte dromen dichterbij komen?
Conclusie
De conclusie is dat we moeten zien te voorkomen dat we terugkijken op een financiële beslissing en zeggen: “Hoe kon ik zo stom zijn geweest?”