Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Family office Nederland

26-04-2020 | vermogensbegeleiding

Vroeger was een Family Office (FO) iets dat alleen was weggelegd voor de zeer vermogende families in Nederland. Tegenwoordig is dat anders. De basis dienstverlening die een Family Office verricht is nu ook bereikbaar voor minder vermogenden.

Een eigen family office

Een family office houdt van dag tot dag toezicht op het familiekapitaal. Is het familiekapitaal groot genoeg van omvang en/of complex van structuur, dan kan de familie zich een eigen familie office permitteren. Maar wat doet een FO nu eigenlijk?

Als eerste is vaak de belangrijkste taak het beheren van de investeringen. Investeringen op de beurs, maar ook de vastgoedportefeuille en de directe investeringen in ondernemingen. Verder ondersteunt het office de familie veelal op fiscaal en juridisch gebied.

Tenslotte houden sommige kantoren zich niet alleen bezig met het vermogen maar zorgen ze bijvoorbeeld ook voor de veiligheid van de familie. Kortom, alles is mogelijk.

Anthos van de familie Brenninkmeijer is een bekend single family office in Nederland.

Het multi family office

U zult begrijpen dat het opzetten en draaiende houden van een FO voor een beperkt aantal families is weggelegd. Om deze reden zijn er zogenaamde multi family office ontstaan. Deze zijn er in allerlei verschijningsvormen. Sommige doen dit voor slechts enkele families, anderen weer voor tientallen.

Ook de dienstverlening is zeer divers. Sommige hebben een dienstenpakket wat vergelijkbaar is met een SFO maar anderen zijn eigenlijk veredelde boekhoudkantoren. Het aantal offices is niet exact bekend maar het zijn er zeker honderden.

TIP

Kies een Family Office dat ook qua cultuur bij u past.

Affluent – New School Private Banking

Heel vaak krijg ik de vraag “zijn jullie dan geen Family Office?”. Eigenlijk wel en eigenlijk ook weer niet.

Het begrip Family Office roept vaak iets op dat het alleen mogelijk is als je over een vermogen van minimaal 10 miljoen beschikt. Dat is bij Affluent niet de situatie.

Maar kijkend naar wat Affluent aan diensten levert lijkt het sprekend op een FO. Niet dat wij vakanties voor onze cliënten boeken of zorgen dat de persoonlijke beveiliging op orde is, maar alles wat van invloed is op het vermogen, nu of in de toekomst, heeft onze aandacht.

Enkele concrete voorbeelden zijn het selecteren en monitoren van vermogensbeheerders, vermogensplanning of nalatenschapsplanning. Tenslotte zijn wij zelf geen vermogensbeheerder. Onze mening is dat dit kan conflicteren met onze onafhankelijkheid omdat wij dan het vermogen zelf gaan beleggen. Dit laten we graag aan specialisten over.

Wij noemen dat gewoon Affluent Vermogensbegeleiding. Wilt u weten wat wij hieronder verstaan,  klik dan hier.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Klinkt een beetje raar deze titel. Want als je eerlijk bent naar jezelf, moet het altijd jouw kwartaal zijn. Zoals ik bij de bank in het nieuwe jaar vaak hoorde, dit wordt het jaar van de klant. Ik dacht dan altijd, voor wie deed ik mijn werk voorheen dan. Helaas...

Lees meer
Terugblik beursjaar 2022

Terugblik beursjaar 2022

De gehele financiële wereld was in het beursjaar 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweken meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een eindejaarsrally tegen. De Nederlandse AEX-index begon...

Lees meer
Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer