Stel dat er een middeltje zou zijn waarmee je blijheid met 16% toeneemt en je welzijnsgevoel met 23% en je bovendien 20% meer “fulfilled” (voldaan/compleet) voelt. Dat zou toch fantastisch zijn?
Het goede nieuws is: het middeltje bestaat!
Maakt geld gelukkig ?
In de kern heeft het te maken met de vraag of ‘Geld gelukkig maakt’: Het antwoord daarop is: Ja, maar anders dan je zou denken. Namelijk door te starten met lange termijn vermogensopbouw . Beleggen dus. Maar dan zonder de grote golven te willen bespelen want dat is alleen maar slechter voor je geestesgesteldheid: de beurs als casino.
Onderzoek van Blackrock(*) leert dat als je de stap neemt om vermogen op te bouwen, dat gelijk al bijdraagt aan een gevoel van welbehagen. Het effect is dat men zich 43% meer positief voelt over toekomstige financiële situatie. En dat geldt voor iedereen, onafhankelijk van leeftijd, levensfase, gender en ook los van iemands vermogenspositie.
Angst om te verliezen
Ondanks dat voordeel heeft 57% van de ondervraagden geen aandelen of obligaties. En waarom? Nou, er worden verschillende redenen gegeven: angst om het allemaal te verliezen, beleggen is alleen voor experts, en focus op korte termijn doelen.
Over alle groepen en regio’s zegt ongeveer 55% dat ze niet genoeg geld hebben om te beginnen met beleggen. Ook vindt men beleggingsinformatie moeilijk om te begrijpen. En men maakt zich zorgen over de eigen situatie op korte termijn.
De oplossing?
Begin met kleine stapjes en bereik daarmee gelijk al een beter welbevinden door de gerichte actie die je onderneemt. Die kleine stapjes kunnen tot een beter resultaat leiden dan het geld simpelweg op de spaarrekening te laten staan, zonder dat het geld aan het werk is.
TIP
Begin met het inschakelen van een onafhankelijk adviseur. Om samen een plannetje te maken. Want maar liefst 76% van de beleggers mét een adviseur ervaart daardoor een positieve invloed op het welbevinden: het creëert rust.
Opvallend
Des te opvallender is het dat van de Nederlandse beleggers maar liefst 60% zonder adviseur belegt. Ook bij beginnende beleggers ligt dit percentage dicht bij de 50%. En dat terwijl het overgrote deel serieuze doelen nastreeft en niet persé voor de lol met de beurs bezig is.(*1)
Deze groep doet zich daarmee te kort. Alleen al een basisplan zou enorm helpen.
Conclusie
Zoek een goede adviseur die mét en vóór je werkt. Als je het te ingewikkeld vindt: hij/zij begeleidt je en leidt je op. Aldus BlackRock
Maar liefst 61% van degene die nog niet beleggen, realiseren zich wel dat hun toekomst er beter uit ziet als ze nu zouden beginnen met beleggen!
Kortom: Word gelukkig(er): Ga vermogen opbouwen. Maak een basisplan met een onafhankelijk adviseur.
(*) BlackRock Global Investor Pulse 2020
(*1)Consumentenmonitor 2019 AFM
Afbeelding: Visual Capitalist via EvidenceInvestor.com