Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Het wondervaccin voor financieel welbehagen

20-05-2020 | Thijs van Wensveen, vermogensbegeleiding

Stel dat er een middeltje zou zijn waarmee je blijheid met 16% toeneemt en je welzijnsgevoel met 23% en je bovendien 20% meer “fulfilled” (voldaan/compleet) voelt. Dat zou toch fantastisch zijn?

Het goede nieuws is: het middeltje bestaat!

Maakt geld gelukkig ?

In de kern heeft het te maken met de vraag of ‘Geld gelukkig maakt’:  Het antwoord daarop is: Ja, maar anders dan je zou denken. Namelijk door te starten met lange termijn vermogensopbouw . Beleggen dus. Maar dan zonder de grote golven te willen bespelen want dat is alleen maar slechter voor je geestesgesteldheid: de beurs als casino.

Onderzoek van Blackrock(*) leert dat als je de stap neemt om vermogen op te bouwen, dat gelijk al bijdraagt aan een gevoel van welbehagen. Het effect is dat men zich 43% meer positief voelt over toekomstige financiële situatie. En dat geldt voor iedereen, onafhankelijk van leeftijd, levensfase, gender en ook los van iemands vermogenspositie.

Angst om te verliezen

Ondanks dat voordeel heeft 57% van de ondervraagden geen aandelen of obligaties. En waarom? Nou, er worden verschillende redenen gegeven: angst om het allemaal te verliezen, beleggen is alleen voor experts, en focus op korte termijn doelen.

Over alle groepen en regio’s zegt ongeveer 55% dat ze niet genoeg geld hebben om te beginnen met beleggen. Ook vindt men beleggingsinformatie moeilijk om te begrijpen. En men maakt zich zorgen over de eigen situatie op korte termijn.

De oplossing?

Begin met kleine stapjes en bereik daarmee gelijk al een beter welbevinden door de gerichte actie die je onderneemt. Die kleine stapjes kunnen tot een beter resultaat leiden dan het geld simpelweg op de spaarrekening te laten staan, zonder dat het geld aan het werk is.

TIP

Begin met het inschakelen van een onafhankelijk adviseur. Om samen een plannetje te maken. Want maar liefst 76% van de beleggers mét een adviseur ervaart daardoor een positieve invloed op het welbevinden: het creëert rust.

Opvallend

Des te opvallender is het dat van de Nederlandse beleggers maar liefst 60% zonder adviseur belegt. Ook bij beginnende beleggers ligt dit percentage dicht bij de 50%. En dat terwijl het overgrote deel serieuze doelen nastreeft en niet persé voor de lol met de beurs bezig is.(*1)

Deze groep doet zich daarmee te kort. Alleen al een basisplan zou enorm helpen.

Conclusie

Zoek een goede adviseur die mét en vóór je werkt. Als je het te ingewikkeld vindt: hij/zij begeleidt je en leidt je op. Aldus BlackRock

Maar liefst 61% van degene die nog niet beleggen, realiseren zich wel dat hun toekomst er beter uit ziet als ze nu zouden beginnen met beleggen!

Kortom: Word gelukkig(er): Ga vermogen opbouwen. Maak een basisplan met een onafhankelijk adviseur.

(*) BlackRock Global Investor Pulse 2020

(*1)Consumentenmonitor 2019 AFM

Afbeelding: Visual Capitalist via EvidenceInvestor.com

Door:

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen heeft al meer dan 30 jaar ervaring met vermogensvraagstukken en doordachte vermogensspreiding. Deze ervaring stelt hem in staat om uw wensen en eisen goed te begrijpen en tot de beste oplossingen te komen. Het blijft voor hem het mooiste om alle aspecten – ook die waaraan u zelf mogelijk nog niet dacht – met elkaar in balans te brengen. Want hij weet uit ervaring dat juist dié balans rust geeft.

Hij selecteert op basis van grondige analyse graag de best passende oplossingen voor uw vermogen. Door zijn uitgebreide netwerk van accountants, fiscalisten, notarissen/estate planners, overname- en financieringsspecialisten weet hij zich omringt door de beste financiële kennis en kunde.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer