Als vermogensregisseur kijken ik van alle kanten naar uw financiële situatie. Ik kijk naar de kwaliteit, kosten, aanpak, stijl van uw vermogensbeheerder en ook hoe die past bij uw persoonlijke situatie en fiscaliteit. Over dat laatste gaat deze blog. Voor u als particulier dient zich op het fiscale vlak een bijzondere situatie aan. In deze blog ga ik daar op in.
Spoiler alert: Het kan u honderden tot duizenden euro’s aan belasting schelen.
Allereerst, u heeft vast wel meegekregen de problemen rond de box3 heffing. De oplossing die de staatsecretaris voor de komende jaren heeft gevonden, ziet er kort gezegd als volgt uit:
Uw vermogen wordt gesplitst in enerzijds uw bankrekeningen (en contanten) en anderzijds alle overige bezittingen in box 3. De bankrekeningen worden laag belast en de overige bezittingen worden hoog belast.
Voor bankrekeningen doet de fiscus alsof u daar 0% rente op ontvangt. Voor de overige bezittingen is dat ruim 6% (ik noem sterk afgeronde percentages, dat is om het lezen makkelijk te houden). Over die opbrengsten heft de fiscus ongeveer een derde aan belasting. Dat kom er op neer dat u op spaargeld vrijwel niets betaald en over andere items 2% (een derde van 6%).
Het verschil aan belasting over bankrekeningen en overige bezittingen is dus ongeveer 2% over de waarde. Onder die overige bezittingen vallen alle beleggingen en beleggingsfondsen, ook al zijn die fondsen in bankrekeningen belegd. En daar wringt de schoen!
Geldmarktfondsen
Als u vermogensbeheerder er voor heeft gekozen om een deel van de portefeuille langs de kant te houden moet hij dat geld parkeren op de rekening óf in een fonds dat in bankrekeningen/deposito’s belegd, een zogenaamd geldmarktfonds of treasury fonds.
Als uw vermogensbeheerder hierin belegt: Bel hem/haar op! Mail hem/haar! Het is zijn/haar taak uw belangen goed te dienen. Op 31 december wil je zo’n fonds niet in je portefeuille! Bedenk dat dit 2% over de waarde scheelt (boven de vrijstellingen in Box3)
Maar waarom doet uw vermogensbeheerder zoiets?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.
- De eerste is dat hij meer rendement wil maken dan op de spaarrekening. In geldmarktfondsen wordt de hogere opbrengst op deposito’s weerspiegeld. Dat is een kwestie van tienden tot een half procent per jaar en zo’n fonds heeft ook nog eens kosten. Bovendien kan de vermogensbeheerder zelf ook deposito’s voor u openen.
- Wat ook een reden kan zijn is om in valuta’s te beleggen en het geld later te kunnen aanwenden ín die valuta. Ook dan is een bankrekening in die valuta een betere oplossing.
- Vermogensbeheerders voeren ook wel als reden aan dat zij zich bezig houden met vermogensbeheer en niet met fiscaliteiten. Dat hoop ik niet voor u: met fondsoptimalisatie valt er sowieso op permanente basis dividendbelasting te besparen.
- Een laatste reden is dat internationaal opererende vermogensbeheerders hun portefeuilles graag over de grenzen heen identiek inrichten. Daarmee gaat het uitvoeren van de policy van die vermogensbeheerder over de rug van de Nederlandse particulier.
Het volstaat op dit moment om uw vermogensbeheerder te wijzen op de weeffout in de portefeuille. U voldoet daarmee aan uw wettelijke plicht tot schadebeperking. Doet hij/zij niets dan kunt u hem/haar daarop in het nieuwe jaar aanspreken. Houdt u liever zelf de touwtjes in handen dan moet u op korte termijn actie nemen door het beheer over te nemen en het fonds zelf te verkopen.
De Nederlandse fiscus heeft aangegeven dat zij gaat controleren op ‘onzakelijk handelen’. Een portefeuille verkopen om daarmee per 31 december een hoog saldo op de bankrekening te hebben, terwijl in gewone omstandigheden die portefeuille niet verkocht zou zijn. Daar is bij verkoop van geldmarktfondsen geen sprake van naar mijn mening. Want als deze wetgeving al eerder van toepassing was, dan was zo’n fonds niet aangekocht. (Het belastingplan 2023 ligt nog in de 1e kamer ter goedkeuring en is dus nog geen wetgeving)
Conclusie
Check uw portefeuille op box3 vriendelijkheid. Check het met uw vermogensbeheerder. Neem actie.
Uitdrukkelijk aanvaard ik geen aansprakelijkheid voor bovenstaande. Het zijn mijn waarnemingen in de markt ten behoeve van mijn taak als vermogensregisseur voor mijn klanten, en mogelijke acties daarop. Deze deel ik op persoonlijke titel met u en vormen geen (fiscaal) advies.