Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Aandelenmarkten

13-04-2021 | Beleggen, Marcel Hup

Nu een derde Corona golf zich lijkt aan te dienen die nieuwe lockdowns veroorzaken, is de kans vrij groot dat het economisch herstel dat is ingezet de komende maanden wat zal afvlakken. Toch houden bredere aandelenmarkten naar verwachting wel rugwind omdat er vrijwel geen alternatief is. Of toch? Grote hoeveelheden spaargeld, de enorme stimuleringspakketten in de VS, het aantrekkend optimisme vanuit het bedrijfsleven en een hogere vaccinatiegraad zullen hieraan bijdragen.

De wereldeconomie staat er zo slecht niet voor, ondanks Corona. Tot dusver is het meer een menselijk drama dan een financieel. Hoe het kan dat de beursindices zo hoog staan? Dat komt omdat de meeste bedrijven in de grote indices gezond zijn en profiteren van de lage rentes.

Neerwaartse risico’s toegenomen

Maar ondanks alle stimuleringsmaatregelen die voor verdere koerswinsten kunnen zorgen, zijn de neerwaartse risico’s op korte termijn wel wat toegenomen voor de aandelenmarkten. We zien momenteel weer aanscherpingen in lockdowns. Hierbij komt dat beleggers zeer enthousiast zijn en veel goed nieuws dus al hebben ingeprijsd.

Kijken we naar de harde cijfers dan zien we dat de waardering van aandelen weer oploopt naar historisch hoge waarden. Bijvoorbeeld de koers/winst verhouding. Wellicht zijn deze nu wel te rechtvaardigen aangezien door het economisch herstel de bedrijfswinsten weer zullen stijgen maar het laat weinig ruimte voor tegenvallers.

Tegenvallers zoals bij groepsimmuniteit, problemen rondom de uitrol van vaccins, bijwerkingen, verminderde effectiviteit of maatschappelijke weerstand tegen (verplichte) vaccinatie, kunnen de aandelenmarkten daarom een tijdelijke negatieve impuls geven. Ook de signalen dat de Chinese overheid de grote technologie bedrijven steeds meer beperkingen wil opleggen is een risico dat we moeten meewegen.

Van groei naar waarde

Zoals al voorspeld in de eerste kwartaalupdate van dit jaar zien we momenteel de zogeheten ’rotatie’, van cyclisch gevoelige technologie aandelen naar waarde aandelen. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven zoals banken, energiebedrijven of bedrijven in de reisbranche. Wij verwachten dat deze trend zich nog wel even voortzet. Enerzijds komt dit omdat de waarderingen van waarde aandelen ten opzichte van groei op een historisch laag niveau was beland, anderzijds omdat we de laatste weken een stijging van de marktrentes zien.

Met alle stimulansen zoals de 1900 miljard dollar aan cash voor de Amerikanen, verwacht de markt inflatie. En inflatie leidt doorgaans tot hogere rentes.

Tech aandelen zijn hiervoor wat gevoeliger omdat zij vaak geen of minder dividend uitkeren of wat zwaarder gefinancierd zijn.

FOMO en de aandelenmarkten

Voor de lange termijn belegger verandert er niets. De tijd is namelijk je vriend. Voor wie overweegt te starten of substantieel wil toevoegen geef ik het advies mee om niet in de FOMO val te trappen.

FOMO betekent Fear of missing out; oftewel de angst om iets te missen. FOMO is een gevoel dat vaak wordt aangewakkerd door de media of door mensen in je omgeving. Bijvoorbeeld de succesverhalen over dat ene aandeel of de Bitcoins waarmee zij flinke winsten behaalden.

Het Fomo gevoel kun je niet altijd voorkomen maar komt vaak omhoog in tijden dat de beurzen op het hoogste punt staan. Doe eerst goed onderzoek voordat je iets koopt en bepaal of het bij je past.

 

aandelenmarkten, Aandelenmarkten

 

Door:

Marcel Hup

Marcel Hup

Bij een grootbank heeft Marcel Hup meer dan 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd als vermogens- en beleggingsspecialist.

Hij citeert: “Het mooie van mijn vak is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal, wensen en doelen heeft. Dit vraagt om maatwerk terwijl financiële instellingen juist standaardiseren en persoonlijk contact verminderen. Ik zie ernaar uit om u de dienstverlening te bieden die u wenst en verdient: 100% aandacht, onafhankelijk advies en passende vermogensoplossingen tegen een eerlijke prijs.”

Marcel is actief in met name Zwolle en omgeving.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

De emotionele achtbaan

De emotionele achtbaan

Als de financiële markten een duikvlucht maken, doet dat iets met de gemoedstoestand van veel beleggers. Ze raken ongeduldig als het gewenste rendement naar hun smaak te lang op zich laat wachten, voeren wijzigingen door of slaan zelfs aan het verkopen. Beide...

Lees meer
Jip en Janneke beleggers

Jip en Janneke beleggers

Regelmatig bespreek ik met doorgewinterde beleggers hun vermogensposities en de ontwikkelingen op financiële markten. Dat is leuk, maar een soort van routine. Het toetje van deze week was dan ook wel de tweede afspraak met een echtpaar dat mij had gevonden via mijn...

Lees meer
Beleggen 2021

Beleggen 2021

Wat gaan we verdienen met beleggen in 2021? Zoals elk jaar buitelen de banken, vermogensbeheerders en andere guru’s weer over elkaar heen met hun voorspellingen voor in 2021. Gewoon omdat de belegger hierom vraagt en houvast zoekt om tot bepaalde beslissingen te...

Lees meer