Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Geld en hersenen / ‘Your Money & Your Brain’

15-04-2021 | Andries van der Veen, Beleggen

In zijn boek ‘Your Money & Your Brain’ (je geld en je hersenen) laat Jason Zweig zien wat er in je brein gebeurt als je aan geld denkt en vertelt hij beleggers hoe ze praktische, eenvoudige stappen kunnen ondernemen om veelgemaakte fouten te vermijden en succesvoller te worden.

Hoe reageren de hersenen op geld?

Wat gebeurt er in onze hersenen als we aan geld denken? Eigenlijk best veel, en een deel ervan is niet goed voor onze financiële gezondheid. Dat gevoel van spanning en onoverwinnelijkheid. De euforie van winstgevoel is gekmakend, de zogenaamde ‘beleggers high’.

Onze zucht naar positieve impulsen is een oerdrift, of het nu gaat om seks, drugs, of de loterij. En hoe goed een solide vermogensplan voor de lange termijn ook mag zijn voor financiële gezondheid, onze drang naar avontuur wordt er niet door bevredigd. Dus blijven we gokken op de beurs en laten ons meeslepen in de dromen over snelle winsten. De pijn van verliezen voor lief nemend. En juist dat dromen over en de verwachting op succes roept in onze hersenen een grotere prikkel op dan het daadwerkelijk ontvangen van de winst. Met andere woorden, met geld zelf wordt geen geluk gekocht.

De verwachting van zowel goede als slechte gebeurtenissen is blijkbaar intenser dan ze daadwerkelijk te ervaren. Zweig vat dit mooi samen:

“Het anticiperen op een beloning is belangrijker voor geheugenvorming dan het ontvangen van een beloning.”

Het is dus de kunst om de intensiteit van je emoties te relativeren voordat je een financiële beslissing maakt. Alleen een op feiten en discipline gebaseerde methode is effectief om je doelstellingen te realiseren.

Risico’s van beleggen

Daarom is het bemoedigend om te lezen dat jongeren minder risico’s nemen met beleggen. Jongeren beleggen namelijk twee keer zoveel van hun vermogen goed gespreid in indextrackers dan ouderen. Daarentegen is het zorgelijke aspect hierbij dat zij beleggen met geleend geld, omdat de rente van hun studielening nihil is. Zijn ze op zoek naar die ene klapper in Bitcoin, Tesla, GameStop of Goud, om de ‘beleggers high’ te ervaren of beleggen ze met een doordacht plan, zodat hun echte dromen dichterbij komen?

Conclusie

De conclusie is dat we moeten zien te voorkomen dat we terugkijken op een financiële beslissing en zeggen: “Hoe kon ik zo stom zijn geweest?”

Door:

Andries van der Veen

Andries van der Veen

Ruim twintig jaar heeft Andries van der Veen in loondienst gewerkt bij de twee grootbanken ABN AMRO Bank en Rabobank. Hierin heb ik de finesses van het vak geleerd en ben uitgegroeid tot een ware beleggingsspecialist. Ik heb altijd al met de gedachte gespeeld om voor mezelf te beginnen en 2017 was het moment! Beleggen is mijn passie en gesprekken met klanten geven mij energie. Mijn doel is om binnen mijn beleggingsspecialisme een eigen invulling te geven aan het realiseren van de wensen en doelstellingen van mijn klanten.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Klinkt een beetje raar deze titel. Want als je eerlijk bent naar jezelf, moet het altijd jouw kwartaal zijn. Zoals ik bij de bank in het nieuwe jaar vaak hoorde, dit wordt het jaar van de klant. Ik dacht dan altijd, voor wie deed ik mijn werk voorheen dan. Helaas...

Lees meer
Terugblik beursjaar 2022

Terugblik beursjaar 2022

De gehele financiële wereld was in het beursjaar 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweken meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een eindejaarsrally tegen. De Nederlandse AEX-index begon...

Lees meer
Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer