Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Inflatie! We maken ons er weer zorgen over.

16-04-2021 | Beleggen

Elke 2 a 3 maand wordt een enquête gedaan onder beleggers met de vraag: Wat zie jij als het grootste verrassingsrisico in de komende periode? Het goede nieuws is: voor het eerst sinds maart vorig jaar is het antwoord niet meer iets dat met corona van doen heeft. De grootste bedreiging zien beleggers nu in inflatie.

Nou is dat in die zin niet verrassend want de inflatie gáát stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Dat staat al vast, let maar op. Doordat vorig jaar rond deze tijd plotseling veel prijzen daalden -denk aan olie-, is er nu op jaarbasis sprake van een flinke procentuele stijging. En die vinden we terug in het vergelijk met een jaar terug.

Gelukkig kan elke belegger dat op zijn vingers natellen, daar schuilt geen verrassing in. Alhoewel, de geschiedenis leert dat niet altijd alles wat logisch lijkt ook al in geprijsd is. We gaan het zien!

Inflatie zichtbaar bij staatsleningen

Een voorproefje voor de stijging van inflatie op een wat langere termijn vinden we terug in de gestegen rente op staatsobligaties. In Amerika maar ook in Europa. Het rendement op 10 jarige Nederlandse staatsleningen steeg afgelopen kwartaal vanaf het laagste punt op -0,52% met ruim een kwart procent om uit te komen op -0,29% . In Amerika zelfs een stijging vanaf 0,9% naar bijna 1,7% nu! Dat zijn een forse bewegingen, met een flinke impact op uw staatsobligaties.

We zagen ook grote verschillen op de aandelen markt: dit jaar tot nu toe (YTD)  waren de groeiaandelen minder in trek dan de waarde-aandelen. Een verschil van 10%. In één kwartaal!

Deze verschillen in rendement en de bewegingen op de obligatiemarkt vinden we sterk terug in de uiteenlopende resultaten bij vermogensbeheerders. Stijl en keuzes hadden forse invloed afgelopen kwartaal.

inflatie, Inflatie! We maken ons er weer zorgen over.

AEX record?

Deze week kwam de AEX weer boven de 700 sinds het jaar 2000. Record geëvenaard? Nee hoor, dat gebeurde al in 2008 en daarna in 2014. Huh? De AEX stond toen toch veel lager!? Ja dat klopt maar bij ons buitenbeentje van de internationale indices wordt geen rekening gehouden met het dividend.

Tel je dat wel mee, dan heeft de AEX het verlies allang weer goed gemaakt. Kent u de illustere namen Baan, KPNQwest, UPC, Getronics, CMG, Versatel nog? Allemaal techfondsen die de AEX indertijd buitensporig omlaag trokken. Dat komt er ook nog bij. Veel van de namen in de AEX van indertijd zijn vervangen. Dat maakt de 703 tot een weinigzeggende stand.

Over tot de orde van de dag.

 

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer