Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Wat is Estate Planning eigenlijk?

02-01-2019 | Estate Planning, Lars van Marrelo

Wat is Estate Planning? Iets met vastgoed of zo? Deze vraag wordt mij met enige regelmaat gesteld. En terecht. Waarom hebben we het in Nederland niet gewoon over Nalatenschapsplanning. Want dat is wat het is. “Estate” betekent volgens de Cambridge dictionary namelijk: ‘everything that a person owns when they die”; de nalatenschap dus. Maar goed, laten we het er maar op houden dat het gewoon wat chiquer klinkt. Maar wat komt er nou eigenlijk kijken bij dat plannen van de nalatenschap?

Wat zijn de stappen bij Estate Planning?

Als eerst dient de stap genomen te worden om over Estate Planning na te denken, het bespreekbaar te maken en ermee aan de slag te gaan. Heel regelmatig komt het voor dat men liever niet nadenkt en praat over wat er na overlijden met het vermogen zal gebeuren. Toch is het verstandig dit wel te doen en tijdig te beginnen met een goede planning. Naast belastingbesparing levert dit rust op; de nalatenschap dat is in ieder geval goed geregeld.

Wie erft wat?

Als de stap genomen is om met Estate Planning aan de slag te gaan is het zaak om eerst te bepalen wie in de familie wat moet krijgen. Dat kan soms al best lastig zijn bijvoorbeeld in het geval van een familiebedrijf. Waarschijnlijk zal niet elk kind geschikt zijn het bedrijf voort te zetten. Maar het zal meestal ook niet de bedoeling zijn om het vermogen dat met het bedrijf samenhangt over te dragen aan dat ene kind dat het bedrijf gaat runnen. Hoe wordt het andere kind dan gecompenseerd? Een zaak om zorgvuldig te regelen en vaak knap ingewikkeld.

Besparen erfbelasting

Indien in het testament duidelijk is vastgelegd wie wat zal gaan erven is het zaak om dat fiscaal op een verstandige manier te doen. Het kan aardig vervelend zijn om bij het overlijden van de partner al een flink bedrag aan erfbelasting aan de fiscus te moeten afdragen terwijl het grootste gedeelte van het vermogen in de woning zit waar de andere partner nog wil blijven wonen. Met het juiste testament is dit te voorkomen.

En wellicht zijn er kleinkinderen die al een stuk van de erfenis mogen krijgen. Dat komt goed uit! Door een kleinkind legaat op te nemen in het testament kan gebruik gemaakt worden van een flinke vrijstelling, weer een besparing van erfbelasting.

Schenken bij leven

Tenslotte is een ander belangrijk onderdeel van Estate Planning het schenken met de warme hand ofwel schenkingen doen tijdens leven. Natuurlijk kan bij overlijden een mooie erfenis na worden gelaten maar schenken bij leven is toch veel leuker! En het biedt meer voordelen. Zo kan door slim te schenken een flinke belastingbesparing gecreëerd worden ten opzichte van de situatie waarbij het gehele vermogen pas bij overlijden op de volgende generatie overgaat. Hoe rijk wil ik sterven? Een goed schenkingsplan helpt bij de beantwoording van deze vraag.

Samenvattend is Estate Planning zeer aan te raden voor iedereen die op zorgvuldige en financieel verstandige wijze zijn of haar vermogen zo goed mogelijk wil behouden en overdragen aan de volgende generatie. Meer weten? Neem dan contact met mij (Lars van Marrelo) op, +31 (0) 6 52717382.

Door:

Lars van Marrelo

Lars van Marrelo

In 2001 is Lars zijn carrière gestart als fiscalist bij EY. Vier jaar later  is hij overgestapt naar Ebbinge & Company alwaar hij als werving- en selectieconsultant heeft gewerkt. Dit heef hij ook ongeveer vier jaar gedaan.

In 2009 is hij teruggekeerd naar de fiscaal-juridische dienstverlening bij corporate services provider Orangefield.

Na ruim acht jaar hier gewerkt te hebben is Lars in 2017 zijn eigen Estate Planning boutique begonnen. Sinds de start van Affluent in 2018 is hij als Estate Planner aan Affluent verbonden.

Altijd een vermogensadviseur bij u in de buurt

Affluent Vermogensadviseurs vindt u door het hele land. Er is er dus altijd wel één  bij u in de buurt voor een compleet vermogensadvies. Een uurtje reistijd is bij ons geen enkel probleem.

Recente blogs

Financieel adviseur Lars van Marrelo

Financieel adviseur Lars van Marrelo

Lars van Marrelo, financieel adviseur, wat heeft je doen besluiten om na een lange periode in de trust te hebben gewerkt iets nieuws op te pakken? Lange tijd heb ik met veel plezier in de trustsector gewerkt. De samenkomst van financieel, juridisch en fiscaal...

Lees meer