Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Wat is Estate Planning eigenlijk?

02-01-2019 | Estate Planning

Wat is Estate Planning? Iets met vastgoed of zo? Deze vraag wordt mij met enige regelmaat gesteld. En terecht. Waarom hebben we het in Nederland niet gewoon over Nalatenschapsplanning. Want dat is wat het is. “Estate” betekent volgens de Cambridge dictionary namelijk: ‘everything that a person owns when they die”; de nalatenschap dus. Maar goed, laten we het er maar op houden dat het gewoon wat chiquer klinkt. Maar wat komt er nou eigenlijk kijken bij dat plannen van de nalatenschap?

Wat zijn de stappen bij Estate Planning?

Als eerst dient de stap genomen te worden om over Estate Planning na te denken, het bespreekbaar te maken en ermee aan de slag te gaan. Heel regelmatig komt het voor dat men liever niet nadenkt en praat over wat er na overlijden met het vermogen zal gebeuren. Toch is het verstandig dit wel te doen en tijdig te beginnen met een goede planning. Naast belastingbesparing levert dit rust op; de nalatenschap dat is in ieder geval goed geregeld.

Wie erft wat?

Als de stap genomen is om met Estate Planning aan de slag te gaan is het zaak om eerst te bepalen wie in de familie wat moet krijgen. Dat kan soms al best lastig zijn bijvoorbeeld in het geval van een familiebedrijf. Waarschijnlijk zal niet elk kind geschikt zijn het bedrijf voort te zetten. Maar het zal meestal ook niet de bedoeling zijn om het vermogen dat met het bedrijf samenhangt over te dragen aan dat ene kind dat het bedrijf gaat runnen. Hoe wordt het andere kind dan gecompenseerd? Een zaak om zorgvuldig te regelen en vaak knap ingewikkeld.

Besparen erfbelasting

Indien in het testament duidelijk is vastgelegd wie wat zal gaan erven is het zaak om dat fiscaal op een verstandige manier te doen. Het kan aardig vervelend zijn om bij het overlijden van de partner al een flink bedrag aan erfbelasting aan de fiscus te moeten afdragen terwijl het grootste gedeelte van het vermogen in de woning zit waar de andere partner nog wil blijven wonen. Met het juiste testament is dit te voorkomen.

En wellicht zijn er kleinkinderen die al een stuk van de erfenis mogen krijgen. Dat komt goed uit! Door een kleinkind legaat op te nemen in het testament kan gebruik gemaakt worden van een flinke vrijstelling, weer een besparing van erfbelasting.

Schenken bij leven

Tenslotte is een ander belangrijk onderdeel van Estate Planning het schenken met de warme hand ofwel schenkingen doen tijdens leven. Natuurlijk kan bij overlijden een mooie erfenis na worden gelaten maar schenken bij leven is toch veel leuker! En het biedt meer voordelen. Zo kan door slim te schenken een flinke belastingbesparing gecreëerd worden ten opzichte van de situatie waarbij het gehele vermogen pas bij overlijden op de volgende generatie overgaat. Hoe rijk wil ik sterven? Een goed schenkingsplan helpt bij de beantwoording van deze vraag.

Samenvattend is Estate Planning zeer aan te raden voor iedereen die op zorgvuldige en financieel verstandige wijze zijn of haar vermogen zo goed mogelijk wil behouden en overdragen aan de volgende generatie. Meer weten? Neem dan contact met ons op,

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Het kwartaal van …….Rene Speelman

Klinkt een beetje raar deze titel. Want als je eerlijk bent naar jezelf, moet het altijd jouw kwartaal zijn. Zoals ik bij de bank in het nieuwe jaar vaak hoorde, dit wordt het jaar van de klant. Ik dacht dan altijd, voor wie deed ik mijn werk voorheen dan. Helaas...

Lees meer
Terugblik beursjaar 2022

Terugblik beursjaar 2022

De gehele financiële wereld was in het beursjaar 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweken meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een eindejaarsrally tegen. De Nederlandse AEX-index begon...

Lees meer
Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer