Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Schenken? Hoe rijk wil ik sterven?

23-04-2020 | Estate Planning, Hans Hartveld

Vanaf het moment dat we geboren worden is het leven gericht op groei, zowel letterlijk als figuurlijk. Wellicht is afbouwen (schenken) daarom voor ons zo moeilijk?

Het groeien is in ons gezin blijkbaar goed gelukt met een dochter van 1,83m en een zoon van 1,97m. Wij proberen onze kinderen zo goed mogelijk voor te bereiden op het leven in de maatschappij. Door goede voeding, onze opvoeding, goede medische zorg, persoonlijke ontwikkeling en onderwijs hopen we dat onze kinderen een gelukkige, gezonde en succesvolle toekomst hebben. Daar hoort ook een gezond financieel plaatje bij. Immers, zonder geld ben je in deze maatschappij snel klaar.

Op jonge leeftijd hebben huishoudens vaak weinig vermogen of zelfs schulden (hypotheek om huis te kopen, lening om bedrijf op te starten, studiekosten kinderen). Op hogere leeftijd hebben huishoudens gemiddeld meer vermogen als gevolg van vermogensopbouw (aflossen hypotheek, opbouw vermogen voor pensioen, verkoop bedrijf). Oftewel, het vermogen in Nederland is vooral in het bezit van 60+ers met vermogen in woningen, spaargeld/beleggingen, etc. . Echter, oudere mensen komen ook eerder te overlijden waarbij ik tot bij de kernvraag kom van deze blog.

Hoe rijk wil ik sterven?

Heeft u deze vraag zichzelf al eens gesteld? Door te schenken kunt u dit zelf beïnvloeden. Statistisch gezien leven we na onze pensionering nog gemiddeld zo’n 20 jaar. Moet ik interen op mijn vermogen omdat ik een slecht pensioen heb? Of heb ik voldoende vast inkomen en is mijn vermogen “over” en wil ik vermogen nalaten aan de volgende generatie? Zo ja hoe groot moet dat zijn? Of toch maar liever interen voor mijn eigen genot? Zo ja, hoe lang kan dat?

Grofweg 75% van ons leven zijn we aan het opbouwen. De afbouwperiode na pensionering is dus veel korter. Regelmatig gaan daarbij schenkingen/erfenissen naar de volgende generatie waarmee schenk- en erfbelasting om de hoek komt kijken. Voor kinderen gelden daarbij, los van de vrijstellingen, tarieven van 10% tot € 126.723 en alles daarboven tegen 20%. Echter, heb je geen kinderen dan kan het tarief zomaar oplopen tot 40% voor broers, zussen, neven en nichten. Als je deze percentages afzet tegen de huidige spaarrente of andere risicomijdende beleggingen….

Het verbaast mij dan ook dat zo weinig mensen bezig zijn met het laatste deel van hun leven. Het goed overhevelen (schenken) van vermogen levert namelijk “dubbele cijfers” op… Hoe rijk wil ik eigenlijk sterven?

Terugkijken is goed, vooruitkijken nog beter! Ook al ben je 70 of 80 jaar. Hierbij komt de term Estate Planning voorbij. Estate Planning is een duur woord voor vermogensoverheveling bij leven (via schenkingen) of bij overlijden (via een erfenis). Oftewel, bij wie komt mijn vermogen wanneer terecht? En hoeveel belasting gaat er dan nog vanaf?

 

VOOR JE BEGINT MET SCHENKEN

Financieel overzicht is waar het begint! Met een Affluent Vermogensplan krijgt u dit overzicht!

 

Alle reden dus om je goed voor te bereiden. Ook voor degene die een (toekomstige) erfenis gaan ontvangen. Een erfenis kan immers grote invloed hebben op de nabestaanden. Al is het alleen maar om bijv. je (minderjarige) kinderen te begeleiden als je een bedrijf nalaat…

Voor iedereen geldt: je leeft maar 1x en gaat maar 1x dood. Er is geen herkansing, doe het dus goed! En stel jezelf de vraag eens: hoe rijk wil ik sterven?

Reacties of opmerkingen? Meer weten? Ik hoor het graag.

Door:

Hans Hartveld

Hans Hartveld

Wilt u een financieel navigatiesysteem hebben?

Een navigatiesysteem is een fantastisch hulpmiddel om van A naar B te komen. Hans Hartveld is voor zijn relaties de financiële variant hierop. Hij geniet ervan als zijn relaties met zo min mogelijk omwegen hun financiële doelen en wensen kunnen realiseren. Indien nodig schakelt hij zijn netwerk in.

Zijn netwerk heeft hij de afgelopen jaren, bij 30 jaar, opgebouwd toen hij ook al als financieel adviseur werkzaam was.

Zijn interesse in mensen en 28 jaren ervaring en deskundigheid op financieel gebied geven u de snelste route naar uw financiële bestemming.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag 2023

Bron afbeeldingen:rijksoverheid.nl Graag wil ik u meenemen in de voorstellen die zijn gepresenteerd tijdens Prinsjesdag 2023 en de eventuele gevolgen die deze plannen kunnen hebben op uw persoonlijke situatie. De begroting In 2024 verwacht de regering ca. € 434 mrd...

Lees meer
Affluent en goede doelen

Affluent en goede doelen

Affluent en goede doelen gaan hand in hand. Zo sponseren we onder andere Stichting Alpe d'HuZes. De opbrengst komt ten goede aan het KWF. Dag in, dag uit zijn duizenden mensen op de been voor dit goede doel dat ons allemaal aangaat: het bestrijden van kanker, en een...

Lees meer