Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust
De uitgangspunten
Rendementen
Wat is de rendementsdoelstelling van de stichting? Hoe bent u toe dit percentage gekomen?
Risico
Wat zijn acceptabele risico’s die de stichting kan lopen? Wanneer is het geld nodig?
Benodigde cashflow
Is het noodzakelijk dat er een minimale cash-flow uit de portfeuille komt?
Fijn om u hierbij te mogen begeleiden
“Hulp bij het maken van het juiste beleggingstatuut.
Veel van de partijen die ik tegenkom werken met een zogenaamd “knip en plak” statuut. Dit zijn de statuten waar onderdelen uit allerlei andere statuten zijn samengevoegd maar waarvan we ons wel moeten afvragen in hoeverre is dit echt van toepassing voor u als stichting.
Het opstellen/actualiseren van het statuur kost tijd en energie, maar die tijd en energie betaalt zich in de toekomst echt uit. Stel je voor dat je te maken krijgt met een situatie als in 2022 waarbij aandelen en obligaties fors in koers zakten. Van alle kanten komen er dan de Nederlandse “vingertjes” die wijzen op de verantwoordelijkheden. Was u als bestuur nu keurig belegd volgens uw eigen statuut dan was u niet ongeschonden uit de strijd gekomen, maar kon u wel netjes reageren dat u zich aan de spelregels hebt gehouden.
En wie kijkt er met u mee of de spelregels worden nageleefd. Laat u dat aan de banken/beheerders over of doet u dit als bestuur, of heeft u een beleggings- of auditcommissie?
Allemaal vragen waar ik u mee kan helpen om over te sparren en te kijken wat voor u als stiching de beste oplossing is.”.
Regelmatig actualiseren
Maak er geen slapend document van
Het is niet zo dat u als stichting gevrijwaard bent van deze koersbewegingen maar er wordt wel van tevoren afgesproken wat acceptabel is voor u en met welke profiel u kunt beleggen om aan de verplichtingen te voldoen.
Hiermee in de hand kunt u ten alle tijden aangeven dat u als goed bestuur heeft gehandeld conform de vastgestelde regels.