Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Onafhankelijk vermogensadvies

15-02-2019 | vermogensbegeleiding

Onafhankelijk vermogensadvies van een autoverkoper? Stel u staat bij de dealer maar twijfelt nog. “Is deze auto wel de beste?”. Vraagt u dan de verkoper om advies? Advies van de man die betaald wordt voor maar één ding. Namelijk u de auto te verkopen?

Bedrijven, verkopers maar ook adviseurs bij een bank hebben veelal een andere behoefte en doel dan de mensen die bij ze aankloppen. Ten eerste heeft de adviseur bij een bank targets. Daarnaast heeft hij een beperkt aanbod van producten waar zijn werkgever, de bank, aan moet verdienen. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat uw adviseur vaak geen adviseur is, maar een verkoper. Een sales-man.

Wat heeft de markt nodig?

Onlangs schreef minister van Financiën Wopke Hoekstra een brief aan de Tweede kamer.  Hier kondigt hij aan stappen te nemen voor een duidelijk verschil tussen verkoop en advies in de onze sector. In zijn brief maakt hij onderscheid tussen drie type adviseurs:

  • De verkoopadviseur: de adviseur die werkzaam is bij een bepaalde aanbieder zoals een bank of verzekeraar.
  • De zelfstandig adviseur: niet gebonden aan een bepaalde aanbieder maar vertegenwoordigt een beperkt aantal producten.
  • De onafhankelijk adviseur: levert een objectieve analyse waaronder verstaan wordt dat een ‘toereikend’ aantal producten worden vergeleken.

Dit onderscheid is hard nodig. Een adviseur heeft vaak ook de rol van vertrouwenspersoon. Daarom wordt er vaak blindgevaren op het gegeven advies. Maar u wilt er zeker van zijn dat uw adviseur geen gewone sales-man is.  En ook geen vertegenwoordiger wiens doel het is om zoveel mogelijk producten te verkopen. Dus daarom wilt u er zeker van zijn dat uw adviseur alle opties overweegt en geen opties voor u verborgen houdt. Tenslotte wilt u er zeker van zijn dat uw adviseur ook echt onafhankelijk is. Toch?

Wat Affluent biedt: feiten en opties

Daarom kijkt Affluent naar u en naar de behoefte die uw vermogen heeft. Daarin zijn wij niet gebonden aan een bepaalde aanbieder. U, als cliënt, betaalt ons. In ruil daarvoor adviseren onze adviseurs over een passende oplossing.

“Keuzes die wij maken zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen en altijd data gedreven.”

Bij Affluent heeft u de keuze uit meer dan 200 beleggingsoplossingen waarvan geen eigen producten. Door gebruik te maken van de juiste data en tools kan een Affluent adviseur gefundeerd advies geven. Hierbij speelt software dan ook een grote rol in de diensten die wij leveren. U kunt ons e-book bestellen en lezen hoe we dat doen.

Mede-oprichter van Affluent en onafhankelijk adviseur Jan Roelof Boerlage: “Op basis van een uitgebreide database, kiest Affluent alleen voor de best passende beleggingsstrategieën. Hierbij houden we rekening met onder andere het trackrecord, risico’s, beheerd vermogen, achtergrond medewerkers en kosten van een vermogensbeheerder.”

Toch kunt u via Affluent bij de ene partij meer voordeel behalen dan bij de andere partij. Dat komt doordat wij de vermogensbeheerder een significant stuk werk uit handen nemen doordat uw financiële plaatje al door ons in kaart is gebracht. En dat voordeel wordt één op één aan u doorgerekend.

De toekomst van onafhankelijk vermogensadvies

De kwaliteit in de sector is de laatste jaren sterk toegenomen. Als eerste is er een provisieverbod op complexe producten gekomen. Hiernaast ook nog een bankierseed en een generieke zorgplicht. De volgende noodzakelijke stap is, naar onze mening, de classificatie van adviseurs.

Namelijk als onafhankelijk adviseur zitten wij in de tussentijd ook niet stil. Wij streven naar beter advies door mens en machine te combineren. Daarom blijven wij dan ook investeren in de ontwikkeling van tools zodat onze adviseurs u als cliënt nog beter centraal kunnen zetten.

Onafhankelijk vermogensadvies, Onafhankelijk vermogensadvies

Voorbeeld van onze eigen ontwikkelde software. Met de doelmonitor berekenen we of u uw doelen kunt behalen.

Tot voor kort was het niet eenvoudig of mogelijk om een goede vergelijking te maken van beleggingen. omdat men niet transparant was of valse verwachtingen schepte. Daarom werken we samen met een onafhankelijke partij die beleggingsdata verzamelt en valideert aan de hand van echte portefeuilles. Zo kunnen wij u de beste vergelijking bieden.

Daarnaast merken wij dat cliënten steeds beter voorbereid op zoek gaan naar advies. Hiernaast investeert men in kennis. Wij moedigen deze trend sterk aan. Daarom delen wij in ons e-book ‘Financiële vrijheid in 5 stappen’ onze ervaringen uit het financiële oerwoud. Wij raden u sterk aan om dit e-book te lezen, zodat u ook voorbereid bent en betere keuzes kunt maken.

Onafhankelijkheid in de onze sector is zeker geen mythe, maar ook niet de norm. Uw vermogen is gebaat bij echt onafhankelijk vermogensadvies. Hierbij een citaat van de beroemde Amerikaanse autoverkoper Joe Girard: “De klantrelatie begint pas na de verkoop.” Daarom is het zo belangrijk dat u in zee gaat met een onafhankelijk adviseur en niet met een vertegenwoordiger.

Affluent team

Aflluent haalt met innovatieve tools en onafhankelijk adviseurs het beste uit uw vermogen.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer