Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Rendementen vermogensbeheerders

03-04-2020 | Jan Roelof Boerlage, Vermogensbeheerder

De komende twee weken worden de rendementen van de vermogensbeheerders weer zichtbaar. Dit keer kijken wij hier extra reikhalzend naar uit omdat de verschillen van de rendementen van de vermogensbeheerders waarschijnlijk zeer fors zullen zijn.

Door het Corona virus zijn de aandelenmarkten natuurlijk wereldwijd fors gedaald. Niemand weet waar het eindigt maar het lijkt erop dat de onzekerheid op financiële markten nog wel even kan aanhouden. Update 12.11.2020 Inmiddels zijn de beurzen alweer fors aan het herstellen.

Actief versus passief

De komende weken zal duidelijk worden of de actieve partijen waarde hebben toegevoegd. Er zijn namelijk partijen die altijd aangeven dat als het onrustig wordt op de markt  “ze even (deels)  uitstappen”. Gezien het feit dat er nu grote onrust is zullen deze partijen dan ook meer cash moeten hebben. Ik ben benieuwd.

Vermogensbeheerders die passief beleggen (index beleggen klinkt iets vriendelijker) zijn in ieder geval zeker druk geweest. Namelijk om alle portefeuilles binnen de bandbreedtes te houden. Ondanks dat vele beleggers het niet aandurven om in te stappen bij een AEX van 400 zullen passieve partijen dit voor hun cliënten hebben moeten doen.

Waarde versus growth

De zogenaamde waarde aandelen hebben als kenmerk dat ze een hoge mate van solvabiliteit hebben, anders gezegd,  weinig schulden en een goeddividend. Als een bedrijf zwaar gefinancierd is wat je meer ziet in het groeisegment, en de omzet daalt fors, is er normaal gesproken eerder een probleem.

Met andere woorden zullen de vermogensbeheerders die een “waarde” strategie hebben het dus in deze tijd beter moeten doen. Ook het feit dat waarde beleggers normaal gesproken een mooi dividend tegemoet kunnen zien zou deze portefeuilles moeten steunen. De komende weken zullen we helaas zien dat vele bedrijven dit dividend zullen overslaan. Wij zijn dan ook benieuwd hoe de waarde strategie hierop heeft gereageerd.

Alternatieve beleggingen

Zijn er dan helemaal geen partijen die profiteren van de grote onrust op de financiële markten? Die zijn er zeker! Maar de grootste uitdaging is om deze te vinden. Gelukkig hebben wij enkele partijen die wij al enige tijd volgen.

Conclusie rendementen vermogensbeheerders

De komende weken is het toch een beetje de tijd van de waarheid. Heeft mijn vermogensbeheerder inderdaad de waarde toegevoegd die ze hebben voorgespiegeld.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer