Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Alternatief spaarrekening

07-11-2023 | Beleggen, Joost Willekes

De afgelopen kwartalen zijn de rentes omhoog gevlogen. Dit zien wij echter nog niet volledig terugkomen op onze spaarrekening. Als alternatief voor in het jaar 2024 kun je overwegen om een deel van je spaargeld te investeren in kortlopende staatsobligaties van de meest kredietwaardige landen ter wereld; Duitsland en Nederland. Als alternatief voor een spaarrekening.

De onderstaande rendementen, op jaarbasis weergegeven, zijn een goede indicatie van het te verwachten rendement. De Duitse staatsobligatie met een looptijd van 1 jaar genereert in het onderstaande actuele voorbeeld een rendement van ca. 3,66%.

Alternatief spaarrekening, Alternatief spaarrekening

Alternatief spaarrekening, Alternatief spaarrekening

Normaliter geldt hoe langer je je vermogen investeert, hoe hoger het rendement is. Met de angst voor een recessie zien wij nu het tegenovergestelde gebeuren. De korte rente noteert namelijk hoger dan de lange rente.

Alternatief spaarrekening, Alternatief spaarrekening

Hier kun je het komende jaar van profiteren door een mandje van staatsobligaties aan te kopen, die in de loop van het jaar weer gaan aflossen. Deze aflossing kan weer worden geherinvesteerd of worden uitgekeerd. Op deze manier spreid je ook nog eens je renterisico over een langere periode, maar blijft je vermogen flexibel en liquide. Voor zakelijk vermogen is het bijgaande nu al interessant. Met het oog op de belastingdruk voor privé vermogen doe je er verstandig aan om te wachten tot 2 januari.

Goed om te weten dat het gespreide mandje met obligaties dagelijks te verhandelen is, waardoor je bij nood dagelijks over je geld kunt blijven beschikken. Dit raden wij niet aan, maar is dus wel mogelijk. Op deze wijze heb je in onze ogen een veilig, liquide en rendabel alternatief voor jouw spaargeld gevonden. Er is dus een alternatief voor een spaarrekening.

Voor vragen over bovenstaande mogelijkheden kun je mij altijd vrijblijvend benaderen. Bel (+316 10 43 28 96) of mail (Joost@affluent.nl) mij of een van mijn collega’s .

Ik kan u ook adviseren of u wel moet sparen of wellicht toch beleggen.

 

Door:

Joost Willekes

Joost Willekes

In 2003 ben ik mijn zakelijke carrière binnen de financiële dienstverlening begonnen. Al snel was het voor mij duidelijk om me te specialiseren als beleggingsadviseur; altijd actief in een dynamische omgeving en in direct en persoonlijk contact met mijn klanten. Na 15 jaar in loondienst te hebben gewerkt was het tijd voor de stap naar het zelfstandige ondernemerschap. Sinds 2017 begeleid ik beleggers in de ondoorgrondelijke en veelal onbekende financiële wereld en kan ik mijn klanten in mijn huidige hoedanigheid als spin in het financiële web op een onafhankelijke manier adviseren en bijstaan bij het maken van de juiste beleggingskeuzes.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer
Renteontwikkeling biedt kansen!

Renteontwikkeling biedt kansen!

In de financiële sector is de renteontwikkeling een zeer belangrijke factor. De prijs van het geld heeft immers zijn weerslag op bijna alle facetten van de financiële dienstverlening. Afgelopen decennia hadden we te maken met alsmaar dalende rente. Dalende spaarrente,...

Lees meer
Terugblik beursjaar 2022

Terugblik beursjaar 2022

De gehele financiële wereld was in het beursjaar 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweken meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een eindejaarsrally tegen. De Nederlandse AEX-index begon...

Lees meer