Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Sparen of beleggen

04-05-2020 | Beleggen, Guus Oude Veldhuis

Sparen of beleggen? Die vraag wordt me steeds vaker gesteld. Hun spaargeld levert immers niks op en ze zien (of moet ik misschien zeggen: zagen) de koersen van aandelen zo lekker oplopen. Maar ja, met beleggen kun je je inleg verliezen en dat idee vinden veel mensen eng. Ik ben van mening dat de kans op het verliezen van je inleg verwaarloosbaar klein is. Als je beleggingen goed gespreid zijn, zou het wel raar zijn dat alle bedrijven waar je aandelen van bezit tegelijkertijd failliet zouden gaan. Wel kun je natuurlijk een deel van je inleg verliezen. Maar alleen als je gedwongen bent te verkopen op een lagere koers. En daar zit nou net de crux!

Liquide buffer

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij de keuze sparen of beleggen is of je je geld langere tijd kunt missen of juist op korte termijn beschikbaar moet hebben. Je hebt namelijk een financiële buffer nodig om onverwachte uitgaven en grote uitgaven in de toekomst te kunnen opvangen.

Sparen is daarvoor een goede manier. Je accepteert daarbij dat de rente momenteel zeer laag of zelfs 0% is en dat als gevolg van inflatie zelfs de waarde op termijn vermindert. Rendement is voor dit deel van het vermogen echter geen doel. Overigens zijn er nog steeds partijen in Nederland die een redelijke rentevergoeding geven. Zeker als je met looptijden speelt.

Zoek de trendlijn

Beleggen is voor de langere termijn is. Die lange termijn is nodig om de zgn. trendlijn van je risicoprofiel te kunnen pakken. Dat is het gemiddelde rendement in de tijd.

Door die trendlijn heen beweegt de (golvende) marktlijn. Dat zijn de schommelingen in de tijd o.b.v. bijvoorbeeld conjunctuur of incidenten zoals nu de coronacrisis.

Hierop inspelen heeft niet zozeer met beleggen te maken maar krijgt meer het karakter van speculeren. En ja, tuurlijk zijn er mensen die op het juiste moment, vlak voor een scherpe daling, hebben verkocht. Maar zijn ze daarna ook op het juiste moment weer ingestapt of hebben ze het herstel volledig gemist? Je moet het namelijk 2x goed doen!

Deze voorspellende waarde heeft volgens mij niemand; we noemen dit geluk. Je kunt daarom dan ook maar beter weg van blijven van de marktlijn en de trendlijn nastreven die bij jouw risicoprofiel en beleggingshorizon past. Hoe hoger het risicoprofiel (lees: verwacht rendement), hoe langer je beleggingshorizon moet zijn. De uitslagen omhoog en omlaag zijn dan nl. scherper en daarmee wordt je hersteltijd langer.

TIP SPAREN OF BELEGGEN

Laat voor u gaat beleggen eerst een vermogensplan maken. Door met een gedegen plan te starten is de kans op succes een stuk groter.

Pas als je belegt op de trendlijn zal je merken dat je rust gaat ervaren. Zeker als je het door een externe vermogensbeheerder laat doen. Een vermogensbeheerder voelt namelijk de emoties die horen bij die golfbewegingen niet. Hij laat zich niet afleiden door schommelingen in de markt a.g.v. allerlei kleine of grotere gebeurtenissen maar reageert daar rationeel op. Als het over je eigen geld gaat heb je dat wel. De emotie is ofwel angst ofwel hebzucht.

Je zou je hier dus niet mee bezig moeten houden. Vergelijk het maar met de waardeontwikkeling van je huis; dat laat je ook niet elke week taxeren. Je bent namelijk toch niet van plan het te verkopen. Zeker niet als de waarde flink gedaald is.

Tot slot: sparen of beleggen?

Ook als je een belegger bent is het nog steeds verstandig een deel van je vermogen als spaargeld (liquiditeiten) aan te houden. Het maakt namelijk dat je in het geval van een grote uitgave bij een dalende beurs, niet gedwongen bent je aandelen daarvoor te verkopen.  Daarnaast stelt het je ook in staat om bij een stijgende beurs aandelen bij te kopen. Hiermee blijf je zelf de regisseur over je vermogen en je vermogensontwikkeling.

Het antwoord op de vraag sparen of beleggen is wellicht sparen en beleggen. Stuur mij (Guus@affluent.nl) gerust een berichtje als u meer informatie wenst over sparen of beleggen.

Door:

Guus Oude Veldhuis

Guus Oude Veldhuis

Guus is als financieel adviseur (Wealth Manager) met name actief in zuid Nederland. Na een periode van ruim 20 jaar bij ABN AMRO Private Banking heeft hij de keuze gemaakt om als ondernemer onafhankelijk vermogensadvies te gaan geven.

Naast een uitgebreide kennis van de markt van vermogensbeheer beschikt hij over veel ervaring als het gaat om kredietverlening. Voor elke situatie vindt hij een oplossing. En deze is vaak niet de standaard oplossing.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Nog in obligaties beleggen?

Nog in obligaties beleggen?

Obligaties zijn uitdagend op dit moment. Bijna elke vermogensbeheerder hanteert voor z’n portefeuille dezelfde beleggingscategorieën. Aandelen; voor het rendement; Obligaties; voor het dempen van de risico’s; alternatieven; Liquiditeiten; als buffer en om transacties...

Lees meer
Financieel adviseur Guus Oude Veldhuis

Financieel adviseur Guus Oude Veldhuis

Midden in zijn succesvolle carrière bij de bank heeft financieel adviseur Guus Oude Veldhuis voor het ondernemerschap gekozen om te doen waar hij goed in is: u van onafhankelijk financieel advies te voorzien. Guus zijn specialisatie is kredietverlening. We stellen hem...

Lees meer