Vroeger was een Family Office (FO) iets dat alleen was weggelegd voor de zeer vermogende families in Nederland. Tegenwoordig is dat anders. De basis dienstverlening die een Family Office verricht is nu ook bereikbaar voor minder vermogenden.

Een eigen family office

Een family office houdt van dag tot dag toezicht op het familiekapitaal. Is het familiekapitaal groot genoeg van omvang en/of complex van structuur, dan kan de familie zich een eigen familie office permitteren. Maar wat doet een FO nu eigenlijk?

Als eerste is vaak de belangrijkste taak het beheren van de investeringen. Investeringen op de beurs, maar ook de vastgoedportefeuille en de directe investeringen in ondernemingen. Verder ondersteunt het office de familie veelal op fiscaal en juridisch gebied.

Tenslotte houden sommige kantoren zich niet alleen bezig met het vermogen maar zorgen ze bijvoorbeeld ook voor de veiligheid van de familie. Kortom, alles is mogelijk.

Anthos van de familie Brenninkmeijer is een bekend single family office in Nederland.

Het multi family office

U zult begrijpen dat het opzetten en draaiende houden van een FO voor een beperkt aantal families is weggelegd. Om deze reden zijn er zogenaamde multi family office ontstaan. Deze zijn er in allerlei verschijningsvormen. Sommige doen dit voor slechts enkele families, anderen weer voor tientallen.

Ook de dienstverlening is zeer divers. Sommige hebben een dienstenpakket wat vergelijkbaar is met een SFO maar anderen zijn eigenlijk veredelde boekhoudkantoren. Het aantal offices is niet exact bekend maar het zijn er zeker honderden.

TIP

Kies een Family Office dat ook qua cultuur bij u past.

Affluent – New School Private Banking

Heel vaak krijg ik de vraag “zijn jullie dan geen Family Office?”. Eigenlijk wel en eigenlijk ook weer niet.

Het begrip Family Office roept vaak iets op dat het alleen mogelijk is als je over een vermogen van minimaal 10 miljoen beschikt. Dat is bij Affluent niet de situatie.

Maar kijkend naar wat Affluent aan diensten levert lijkt het sprekend op een FO. Niet dat wij vakanties voor onze cliënten boeken of zorgen dat de persoonlijke beveiliging op orde is, maar alles wat van invloed is op het vermogen, nu of in de toekomst, heeft onze aandacht.

Enkele concrete voorbeelden zijn het selecteren en monitoren van vermogensbeheerders, vermogensplanning of nalatenschapsplanning. Tenslotte zijn wij zelf geen vermogensbeheerder. Onze mening is dat dit kan conflicteren met onze onafhankelijkheid omdat wij dan het vermogen zelf gaan beleggen. Dit laten we graag aan specialisten over.

Wij noemen dat gewoon Affluent Vermogensbegeleiding. Wilt u weten wat wij hieronder verstaan,  klik dan hier.