De aandelenmarkten hebben in de eerste drie maanden van 2025 een bewogen periode doorgemaakt. Terwijl Europese markten een sterke groei lieten zien, ondervond de Amerikaanse markt meer volatiliteit. De verklaring van de hogere bewegelijkheid in de Verenigde Staten is grotendeels toe te wijzen aan alle plannen die vanuit de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump de wereld in worden gegooid.
Ook daardoor is er een duidelijke verschuiving waarneembaar tussen groei-aandelen (vaak technologie, maar ook Tesla van Elon Musk) en waarde-aandelen. Maar niet alleen op het gebied van aandelen zijn de bewegingen fors. Ook op het rentevlak zagen we enorme bewegingen, met name in de Duitse Staatsobligaties. Deze werden veroorzaakt door het loslaten van een aantal begrotingsregels.
Verschillen tussen de Verenigde Staten en Europa
In het eerste kwartaal van 2025 presteerden Europese aandelen beter dan Amerikaanse aandelen. De Euro Stoxx 50 index steeg met ongeveer 7%, terwijl de S&P 500 een daling van bijna 5% moest toestaan. Dit verschil is toe te schrijven aan:
- Aantrekkelijkere waarderingen van Europese aandelen.
- Verwachtingen van renteverlagingen door de Europese Centrale Bank.
- Economische stimuleringsmaatregelen in Duitsland en Frankrijk.
- Geopolitieke onzekerheden in de VS die beleggers afschrikken.
Grafiek 1: Prestaties van de S&P 500 vs. Euro Stoxx 50
De bovenstaande grafiek laat zien dat de Euro Stoxx 50 een sterkere stijging heeft gekend dan de S&P 500 in de eerste drie maanden van 2025.
Verschillen tussen waarde-en groei-aandelen
Een andere belangrijke trend in het eerste kwartaal van 2025 is de verschuiving van groei-aandelen naar waarde-aandelen. Waar groei-aandelen in de technologiesector onder druk staan door stijgende rentes en striktere regelgeving, winnen waarde-aandelen terrein. Dit is zichtbaar in:
- Een stijging van 9% in waarde-aandelen in sectoren zoals financiële dienstverlening en industrie.
- Een daling van 7% in groei-aandelen, voornamelijk in technologie en biotech.
Grafiek 2: Waarde-aandelen vs. Groei-aandelen
De bovenstaande grafiek toont aan dat waarde-aandelen de afgelopen drie maanden aanzienlijk beter hebben gepresteerd dan groei-aandelen.
Conclusie en vooruitblik
De aandelenmarkten toonden in de eerste drie maanden van 2025 een duidelijke divergentie. Europa presteert beter dan de VS, terwijl beleggers een voorkeur geven aan waarde-aandelen boven groei-aandelen.
Of dit in de rest van 2025 zo zal blijven is lastig te voorspellen. Op de korte termijn zullen we gaan zien dat de invloed van de beslissingen van Trump op het gebied van de “tariffs” erg groot zal blijven. Het groten probleem is alleen dat we nog niet goed weten welke tarieven er geheven gaan worden. En als ze aangekondigd zijn, zijn ze in diverse gevallen ook alweer uitgesteld of zelfs achterhaald.
Deze onzekerheid zal met name de volatiliteit in de markten op een hoger niveau brengen én houden. Het zijn helaas niet alleen de markten die onder deze onzekerheid te lijden hebben. Ook de daadwerkelijke economie ondervindt veel last hiervan.
In de Verenigde Staten zien we met name de inflatie hoog blijven en misschien zelfs nog wel oplopen. Daarnaast wordt het consumentenvertrouwen hierdoor negatief beïnvloed.
In Europa is het met name voor de naar Amerika exporterende bedrijven erg lastig. Vooral de Automobielsector, die het toch al niet goed deed, kan hier bijzonder veel last van ondervinden.
Veel zal dan ook afhangen hoe de landen gaan reageren op de Amerikaanse tarieven en of dit zal leiden tot een echte handelsoorlog. Indien dit laatste het geval zal zijn, zullen er eigenlijk alleen maar verliezers zijn.
Voorzichtig zien we echter ook dat diverse landen meer gaan samenwerken. In Europa kunnen de plannen voor een groot gezamenlijk defensiebudget misschien wel de motor worden van het herstel van de sectoren die hard geraakt worden door de tarieven.
Ook zien we dat in Azië er gesprekken gaande zijn tussen Zuid-Korea, China en Japan om meer gezamenlijk op te trekken en misschien wel te komen tot een vrije handelszone.
Al met al gaan we er dan ook vanuit dat de bewegelijkheid van de markten fors zal blijven en dat het aloude adagium “spreiden is risico mijden” onverminderd van belang zal zijn.
Door naast beursgenoteerde beleggingen ook de zogenaamde private markets toe te voegen, en/of te investeren in beleggingen die profiteren van de hogere bewegelijkheid van de markten, kunt u zorgen voor een uitgebalanceerde portefeuille die ook de huidige storm kan weerstaan.
Houd er rekening mee dat financiële markten altijd een periode vooruitlopen op de daadwerkelijke economie. Een herstel van de aandelenbeurzen kan daarom al gaan optreden als de economische cijfers daar nog geen aanleiding voor lijken te geven.