Het afgelopen jaar gaat zonder twijfel de boeken in als een goed beursjaar. Wat willen we ook als alle beleggingscategorieën in het groen eindigen. Het belangrijkste ingrediënt voor het beursoptimisme was een daling van de wereldwijde rente. We werden weliswaar niet getrakteerd op de 7 verwachte renteverlagingen in de VS. Maar de daling van één procentpunt voor zowel de ECB, van 4% naar 3%, als voor de FED, van 5,5% naar 4,5%, zorgde voor brandstof op de financiële markten. Dat de centrale banken nog niet klaar zijn met het verlagen van de rente blijkt mede uit het feit dat tijdens de meeste recente vergaderingen van de 115 centrale banken er maar liefst 74 versoepeling en verlaging van de rente doorvoerden.
Aandelen
Ondanks het positieve beurssentiment was het dit jaar echter wel noodzakelijk om de overtollige middelen zo goed mogelijk te spreiden. Dit geldt niet alleen voor spreiding over beleggingscategorieën, maar ook voor spreiding binnen de categorieën en de strategieën zelf. Dit zien wij duidelijk terug als we een blik werpen op de jaarrendementen per index. Europese beleggers kwamen er in tegenstelling tot Amerikaanse beleggers karig vanaf. De 600 grootste Europese bedrijven boekten een jaarwinst van nog geen 6%, terwijl de 500 grootste Amerikaanse bedrijven 24% rendement konden bijschrijven.
Binnen Europa was het verschil ook enorm met de Franse beurs als dissonant. Door de politieke onrust werd de winst van de eerste jaarhelft volledig verspeeld en eindigde de CAC40 met een verlies van 2%. Ondanks de problemen in de Duitse (auto) industrie wist de DAX een rendement van 20% bij te schrijven. In Nederland was het verschil tussen de AEX, met een rendement van ruim 11%, en de AMX, met een verlies van 11%, exemplarisch voor de divergentie tussen de grote beursgenoteerde bedrijven en de lokale beursspelers.
Rendement AEX versus AMX
De wereldwijde aandelenindex, de MSCI World, steeg met maar liefst 25%. Deze stijging werd voornamelijk bepaald door de 10 grootste internationale bedrijven die allemaal op hun beurt konden profiteren van de vlucht naar kunstmatige intelligentie. Kijken we naar de dividendbeleggers dan moest deze strategie genoegen nemen met een rendement van een schamele 5%.
Deze grote verschillen per regio, sector en strategie resulteert in een enorme waarderingskloof. Daar waar de Amerikaanse aandelenmarkt 25x de winst noteert, ogen Chinese aandelen erg goedkoop met koers/winstverhouding van nog geen 10x de winst. Europese aandelen staan met een zogenaamde K/W van 14 aan de onderkant van hun historische gemiddelde. Deze waarderingsverschillen zijn vooral te verklaren door de ontwikkeling van de economische cycli. De Amerikaanse economie vertraagde de afgelopen maanden nauwelijks, de Europese economie haperde daarentegen behoorlijk en China kampte met stevige tegenwind.
Obligaties
De categorie bij uitstek die meebeweegt met renteontwikkeling is de obligatiecategorie. Binnen deze categorie waren de verschillen ook aanzienlijk en zien we de risicobereidheid toenemen. De meest veilige staatsobligaties wisten ruim 2,5% rendement toe te voegen, bedrijfsobligaties bijna 6% en hoogrentende obligaties, achtergestelde financiële waarden, bedrijven uit opkomende markten en obligaties met een lagere debiteurenkwaliteit noteerden gemiddeld 9% hoger. Risico lopen werd het afgelopen jaar dus beloond, maar dat heeft wel geleid tot een lager toekomstig winstrendement voor Amerikaanse aandelen ten opzichte van het rendement op Amerikaanse staatsobligaties.
Alternatieven
De alternatieve categorie blijft een verzamelbak van diverse investeringen, maar ook hier alleen maar positieve rendementen. Grondstoffen liepen gemiddeld op met 12%, aangejaagd door de stijging van de goudprijs met 27%. Beursgenoteerd vastgoed liep met een kleine 8% in gelijke tred met de stijging van de huizenprijzen op. Niet-beursgenoteerde, private equity, bedrijven spanden met ruim 32% rendement de kroon in de alternatieve categorie.
Dit terwijl de hedgefunds een bovengemiddelde prestatie leverden met een rendement van ca. 10%. Deze laatstgenoemde prestatie is in relatieve zin bovengemiddeld, omdat de verwachte beursvolatiliteit uitbleef. De verwachte explosie aan beursbewegingen moesten onder andere tot stand komen doordat maar liefst 40% van de wereldbevolking, wat 60% van het mondiale bruto binnenlands product vertegenwoordigt, een stem uit kon brengen. Het uitblijven van enige mate van volatiliteit is extra opvallend doordat in de zeventig landen die naar de stembus gingen, maar liefst 80% van de zittende regering omver werd geworpen door de aanhoudende mondiale populistische golf. Ook de toename van de geopolitieke spanningen konden het lont niet in ket kruitvat steken.
Alleen de stijging van zowel de goud- en zilverprijs en de sterk opgelopen Amerikaanse Dollar, ten opzichte van bijna alle volwassen valuta, impliceert dat er onder de oppervlakte wel degelijk sprake is van opborrelende spanning.
Cryptomarkten
Een terugblik op het beursjaar 2024 is niet compleet als we niet stil hebben gestaan bij de ontwikkeling van de cryptomarkten. De stijging van de prijs van Bitcoin in 2024 was maar liefst 123%. Hiermee bleef de koerssprong weliswaar achter bij de aandelenkoers van Nvidia (175%), maar is en blijft het een duizelingwekkende stijging. De eerste drie kwartalen van 2024 bleken al zeer positief te zijn, maar met de benoeming van Donald Trump als 47ste president van Amerika kreeg Bitcoin vleugels en brak het kortstondig de magische grens van $ 100.000.
Koersontwikkeling Bitcoin
Conclusie
De conclusie is dan ook dat 2024 een fantastisch beursjaar was. Met het uitblijven van grote verrassingen konden alle beleggers met elk hun eigen risicoprofiel rendement maken. Daarmee koesteren wij dit beursjaar en kijken we daarnaast graag vooruit wat 2025 voor ons in petto heeft. Ik wens u een gelukkig, maar vooral gezond 2025 toe, dat het uw jaar mag worden!