Eind vorige maand mocht ik voor het eerst als gastdocent lesgeven voor een MBO-klas. Best spannend, want ik moest tijdens een ochtend twee lessen voor ‘chauffeurs wegvervoer’ in opleiding verzorgen. Hierin was mijn taak om samen met de studenten te discussiëren over geld.
Hartstikke leuk natuurlijk, want juist over geld kan ik veel vertellen en ik vind het belangrijk om mijn kennis en ervaring ook buiten mijn klantenkring te delen met andere doelgroepen, zoals jongeren.
LEF (Leven en Financiën).
De lessen komen tot stand in samenwerking met LEF (Leven en Financiën). Deze stichting heeft een MBO-lesprogramma opgesteld waarmee jongeren in de leeftijd van 15-22 jaar wordt geleerd verantwoordelijk met geld om te gaan. LEF wil een wezenlijke bijdrage leveren aan onze maatschappij, want zij zien dat jongeren steeds vaker met schulden een onzekere toekomst instappen.
Die tendens willen zij stoppen en op deze wijze bijdragen aan een betere geletterdheid in ons land. In de hedendaagse samenleving is financiële geletterdheid namelijk essentieel voor een gezond financieel leven. Financiële geletterdheid verwijst naar de kennis en vaardigheden die nodig zijn om weloverwogen beslissingen te nemen over je persoonlijke financiën. Het omvat het begrijpen van basisprincipes zoals sparen, beleggen, budgetteren, schulden beheren en het plannen voor de toekomst.
Mensen die financieel geletterd zijn, weten hoe ze hun geld efficiënt kunnen beheren, hoe ze slimme keuzes maken over hun uitgaven en investeringen, en hoe ze financiële risico’s kunnen inschatten.
Op naar Groningen
De filosofie van LEF spreekt mij enorm aan, dus ik op deze ochtend, weliswaar met één kruk (ik ben namelijk begin maart aan een nieuwe heup geholpen), maar vol goede moed richting Noorderpoort in Groningen waar de 25 chauffeurs i.o. mij vol verwachting aankeken. De studenten doen een BBL-traject, wat betekent dat zij vier dagen werken en één dag in de week naar school moeten. Aan mij de uitdaging om de les boeiend te houden.
Ik moet zeggen dat ik twee goede groepen voor mij had. De heren en dames waren zeker geïnteresseerd en deden goed mee met de lessen van LessonUp (interactief vraag en antwoord spel). Het onderwerp van de les spitste zich toe tot ‘waar geef jij je geld aan uit?’
Het meest opvallende was dat de studenten zich goed bewust waren van hun uitgaven, die veelal bestaan uit uitgaan, kleding, sigaretten, drank, gokken en brandstof. Hierbij gaan de meesten toch bewust met geld om, handelen niet impulsief, maar toch komen ze vaak weer net even geld tekort.
Geld maakt gelukkig?
Leuke weetje, op de stelling van ‘geld maakt gelukkig’ antwoordde het merendeel positief :). Door de discussie tijdens zo’n lesuur geeft mij een fraai inkijkje in de denkwereld van deze jongeren. Voor mijzelf dus ook ontzettend leuk en leerzaam om te doen. De conclusie blijft dan ook dat door jongeren in geld te onderwijzen en onze kennis en ervaring toe te passen, kunnen zij hun financiële vrijheid vergroten