Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vermogensbeheerders vergelijken is flauwekul!

09-07-2020 | Jan Roelof Boerlage, Vermogensbeheerder

Vorige week sprak ik een vriend die “gewoon” bij de beste vermogensbeheerder wil zitten. Zijn stelling was een mooie; “Jan Roelof hou op met die flauwekul. Vermogensbeheerders vergelijken is flauwekul en zeg me nu gewoon wie de beste is!!” Waarom zou ik dat e-book gaan lezen?

Zijn stelling is natuurlijk niet uniek. Velen spreken het wellicht uit beleefdheid niet uit maar denken het wel.

Een eerste glas wijn………..en verder vermogensbeheerders vergelijken

Ik noemde hem een naam van een partij die het fantastisch heeft gedaan. Ook al een langere tijd. “Die naam die ken ik” was zijn reactie. “Ik ga ze zelf bellen”. Toen ik hem vroeg of hij ook wilde weten hoe ze dit resultaat hadden behaald twijfelde hij. “Waarom moet ik dat weten?”

Omdat ik hem redelijk goed ken en weet hoe hij in elkaar steekt leek mij het de vraag waarmee ik hem kon triggeren. Ik vertelde hem rustig dat deze vermogensbeheerder een strategie heeft waarbij ze een hele zware nadruk op technologie leggen. “Ze beleggen een groot gedeelte  op de Nasdaq..Tesla, Facebook, Apple en dergelijke. Prachtige ondernemingen die het fantastisch hebben gedaan op de beurs” was mijn reactie.

Als blikken konden doden had ik deze blog niet meer kunnen schrijven. “Je kent me toch! Dat wil ik niet!!. Die waarderingen zijn belachelijk” was zijn reactie.

Tijd voor een tweede glas………….en verder vermogensbeheerders vergelijken

Het zag ernaar uit dat het gesprek toch wat langer ging duren dan dat hij zich had voor gesteld. “Ok, je wilt dus niet beleggen in de aandelen die enorm hard groeien. Prima. Ik heb een andere mogelijkheid”.

Mijn vriend is erg begaan met wat er zich in de wereld afspeelt. Niet alleen zijn onderneming zit in de sustainable hoek ook in zijn vrije tijd is hij als vrijwilliger actief in de sociale sector. Ik vertelde hem over een partij die met name in solide degelijke ondernemingen investeert. Een vermogensbeheerder die met name investeert in bedrijven die een constante groei laten zien en een mooi dividend uitkeren. “Ja, je kent me hier voel ik mij een stuk beter bij”. Hij keek me tevreden aan en dacht we zijn er uit.

Ik stelde hem opnieuw de vraag of hij wilde weten in welke bedrijven werd geïnvesteerd. Hij keek mij lachend en een beetje achterdochtig aan. “Je moet hierbij denken aan bedrijven die onder andere actief zijn in de financiële dienstverlening, industrie en energiesector”. “Energiesector?” was zijn vraag. “Ook fossiele brandstoffen?” Ja was mijn antwoord. Zijn goede humeur sloeg om in frustratie.

BELANGRIJK

Rendementen zijn belangrijk maar de wijze waarop het rendement wordt behaald nog veel belangrijker. Neem de tijd om vermogensbeheerders te vergelijken.

De moraal van het verhaal

Wat voor de een de “beste” vermogensbeheerder is kan voor de ander een “no go” zijn.

Als je aan een wijnkenner vraagt wat is de lekkerste wijn die je hebt zal hij ook niet zeggen “dit is de lekkerste”. Hij zal gaan vragen bij welke gelegenheid je de wijn wil drinken, wat je erbij gaat eten, je persoonlijk smaak voorkeuren etc.. De vakman kan dan uiteindelijk een goed advies geven dat past bij de cliënt.

Bij het vergelijken van de verschillende vermogensbeheerders is het niet anders. Het gaat niet om het etiket wat op de fles zit maar om de inhoud van de fles.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer
Wanneer instappen?

Wanneer instappen?

Een van de moeilijkste vragen voor een belegger is "wanneer instappen?"  Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen wij daar ook niet het antwoord opgeven. De beurzen zullen altijd bewegen en blijven onvoorspelbaar. Hoe hier dan nu mee om te gaan? In deze blog...

Lees meer