Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Beginnen met beleggen, 6 tips

20-09-2019 | Beleggen, Marcel Hup

Misschien heb je bedacht dat je jouw geld graag extra voor je wilt laten werken. Dan moet je wellicht beginnen met beleggen. Je kunt elke maand wat geld opzij zetten en wilt graag dat dat groeit, of je bezit spaargelden die je niet nodig hebt. Alleen is die verrekte spaarrente bijna 0%, terwijl alles maar duurder wordt en je wellicht ook nog belasting betaalt over dit vermogen. Wat nu? Wellicht heb je wel eens vaker nagedacht over beleggen. Daarom al  jij overweegt om te gaan beginnen met beleggen lees dan deze 6 tips. Tenslotte, een goede start is het halve werk.

Tip 1: Beleg alleen geld dat je op de lange termijn kan missen

De eerste tip die we je geven als je gaat beginnen met beleggen, is essentieel. Beleggen in aandelen is relatief laag in risico, op voorwaarde dat je verstandig en gespreid belegt voor de LANGE termijn. De aandelenkoersen fluctueren namelijk in waarde op de korte termijn. Als het onverhoopt voorkomt dat jij je geld uit de beleggingen moet halen terwijl de koersen net laag staan, kan het zijn dat je geld verliest. Dus zorg dat je jouw geld echt voor de lange termijn kan laten staan.

Tip 2: Bedenk of je zelfstandig wilt beleggen of het aan een professional wilt overlaten

Ten tweede wanneer je kiest om te gaan beleggen kun je dat zelf doen, maar je kunt het ook uitbesteden. Beide opties brengen hele andere dingen met zich mee en het is verstandig om een afweging te maken over wat het beste bij je past. Waar moet je op letten? Als eerste moet je je verdiepen, bij de beide, gevallen in de mogelijkheden. Maar als je het zelf wilt doen moet je ook zelf uitzoeken waarin je kunt beleggen en of dit wel bij jou past. Kiest je voor een onafhankelijke adviseur, dan gaat die samen met jou op zoek naar de voor jou best passende beleggingsoplossing. Naast dat dit veel tijd bespaart geeft dit ook rust omdat je geld in vertrouwde handen is van een professionele vermogensbeheerder. Wel belangrijke om professionele hulp te vragen bij het selecteren van een vermogensbeheerder.

Tip 3: Let op de kosten

De kosten per broker of vermogensbeheerder verschillen nogal. Terwijl dit niet altijd opweegt tegen de waarde die ze brengen. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken voordat je start. Breng de kosten, rendementen en risico’s goed in beeld. Misschien lijken de kosten bij aanvang relatief laag; schijn bedriegt want elk percentage aan kosten gaat direct ten laste van je rendement. Vaak zijn er ook nog verborgen kosten die verpakt zitten in een product. Deze zie je vaak niet, maar ook deze ben je kwijt.

Kosten mogen niet de belangrijkste reden zijn om te kiezen voor een bepaalde partij. Aan de andere kant is het wel een factor die van grote invloed is op je rendement. Een bedrag van 250.000 Euro tegen 1% lagere kosten levert over 20 jaar gemiddeld 80.000 Euro extra rendement op! Kosten vreten dus rendement en is de enige factor waarop je zelf invloed hebt. Doe er dan wat mee!

Tip 4: Vergelijk geen appels met peren

Met wel 140 vermogensbeheerders en meer dan 1.000 beleggingsoplossingen zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Maar de verschillen zijn groot, en wat past bij jou? Er zijn veel beleggingsstrategieën zoals actief, passief, duurzaam, groei of waarde. Daarnaast wordt aan risicoprofielen bij vermogensbeheerders nog steeds verschillende invulling gegeven. Goed onderzoek is dus nodig om geen appels met peren te vergelijken. Het rendementsverschil tussen de beste en slechtst presterende beheerder bedroeg in 2018 maar liefst 11,4% in een neutraal profiel. De kosten voor vermogensbeheer variëren tussen 0,5% en 2,7% per jaar. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent voordat je zomaar ergens aan begint.

Tip 5: Kijk niet te vaak naar je beleggingen

Een heel groot deel van beleggen is psychologie. Hier is breed onderzoek naar gedaan en er zijn veel boeken over geschreven. Geloof het of niet, maar de grootste valkuil is je eigen gedrag. Je kunt elke dag kijken naar je beleggingen. Je hebt euforie als het goed gaat, maar slechte nachtrust bij dalende koersen. En zelfs een tweet van Trump kan tegenwoordig dus je nachtrust al verstoren. Dus neem deze tip ter harte en kijk niet te vaak naar je beleggingen.

Tip 6: Sparen

Tenslotte, als blijkt dat beleggen écht niet bij je past, ga dan eens de spaarrentes van verschillende partijen vergelijken. Geld lenen kost geld, maar SPAREN OOK. Want het loont de moeite om eens verder te kijken dan je eigen bank.

EN GA JE BEGINNEN MET BELEGGEN?

Veel succes !!

Hier nog meer algemene informatie over beleggen.

 

Door:

Marcel Hup

Marcel Hup

Bij een grootbank heeft Marcel Hup meer dan 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd als vermogens- en beleggingsspecialist.

Hij citeert: “Het mooie van mijn vak is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal, wensen en doelen heeft. Dit vraagt om maatwerk terwijl financiële instellingen juist standaardiseren en persoonlijk contact verminderen. Ik zie ernaar uit om u de dienstverlening te bieden die u wenst en verdient: 100% aandacht, onafhankelijk advies en passende vermogensoplossingen tegen een eerlijke prijs.”

Marcel is actief in met name Zwolle en omgeving.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Financiële markten: terug- en vooruitblik

Financiële markten: terug- en vooruitblik

De conclusie over financiële markten het afgelopen kwartaal is pijnlijk. Een stijging van de olieprijzen met bijna 30% en een sterke stijging van de rentes wereldwijd hakten erin voor zowel aandelen als obligaties. Een terugblik Olie Zo waren daar onder andere...

Lees meer
Hogere rente biedt kansen

Hogere rente biedt kansen

De depositorente is één van de drie rentetarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) elke zes weken in het kader van haar monetair beleid vaststelt. Het is de vergoeding (rente) waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen...

Lees meer