Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Waarom een levenstestament maken ?

08-04-2020 | Estate Planning, Lars van Marrelo

Naast het “standaard” testament kan je sinds 2013 ook een zogenaamd “levenstestament” opmaken. In een “standaard” testament leg je zaken vast voor na je overlijden. In een levenstestament leg je je wensen vast over wat er tijdens je leven moet gebeuren als je dat zelf niet meer kan beslissen.

Een levenstestament is een belangrijk onderdeel van Estate Planning.

Hoe werkt het levenstestament?

Net zoals bij een gewoon testament benoem je een persoon (of meerdere personen) die zaken voor jouw mogen beslissen op het moment dat je zelf niet meer de beslissingen kan nemen.

Het niet meer zelf kunnen beslissen kan natuurlijk zeer onverwacht intreden door bijvoorbeeld een ongeval. Maar het kan ook zijn dat door een slopende ziekte het proces van zelf beslissingen nemen langzaam afneemt.

Diegene die voor jou de beslissingen neemt krijgt een notariële volmacht zodat deze bij officiële instanties en banken ook de mogelijkheid heeft om alles goed te regelen zo als jij hebt aangegeven.

Wat doet de door jouw benoemde gevolmachtigde?

In een levenstestament kan je zelf bepalen wat je gaat vastleggen. Veelal is het levenstestament uit een drietal onderdelen opgebouwd.

Als eerste is er een onderdeel dat gaat over je financiële belangen. Je moet hier denken aan zaken als: wie gaat mijn betalingen verrichten, wie gaat in gesprek met de vermogensbeheerder, wie mag mijn auto verkopen etc.

Als tweede worden de wensen met betrekking tot medische zaken vastgelegd. Wie mag bepalen of een medisch behandeling mag worden gestaakt, wie bepaalt het moment van opnemen in een verzorgingstehuis etc.

Tenslotte kan je al je overige wensen vastleggen die je bij leven niet meer zelf kan nemen.

 

TIP

Het is in ieders belang dat de gevolmachtigde ook verantwoording aan iemand aflegt en dat hij / zij wordt gecontroleerd. Benoem dan ook altijd een onafhankelijke derde persoon.

Doe het vandaag!

Door:

Lars van Marrelo

Lars van Marrelo

In 2001 is Lars zijn carrière gestart als fiscalist bij EY. Vier jaar later  is hij overgestapt naar Ebbinge & Company alwaar hij als werving- en selectieconsultant heeft gewerkt. Dit heef hij ook ongeveer vier jaar gedaan.

In 2009 is hij teruggekeerd naar de fiscaal-juridische dienstverlening bij corporate services provider Orangefield.

Na ruim acht jaar hier gewerkt te hebben is Lars in 2017 zijn eigen Estate Planning boutique begonnen. Sinds de start van Affluent in 2018 is hij als Estate Planner aan Affluent verbonden.

Altijd een vermogensadviseur bij u in de buurt

Affluent Vermogensadviseurs vindt u door het hele land. Er is er dus altijd wel één  bij u in de buurt voor een compleet vermogensadvies. Een uurtje reistijd is bij ons geen enkel probleem.

Recente blogs

Financieel adviseur Lars van Marrelo

Financieel adviseur Lars van Marrelo

Lars van Marrelo, financieel adviseur, wat heeft je doen besluiten om na een lange periode in de trust te hebben gewerkt iets nieuws op te pakken? Lange tijd heb ik met veel plezier in de trustsector gewerkt. De samenkomst van financieel, juridisch en fiscaal...

Lees meer