Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Beste financieel adviseur vinden, vijf tips

19-08-2018 | vermogensbegeleiding

Om de beste financieel adviseur te vinden die u kan begeleiden met het nemen van financiële beslissingen zijn er een aantal aspecten waarop u ze kunt selecteren. Hieronder 5 tips.

1. Onafhankelijkheid

Als eerste laat u zich liever adviseren door een verkoper of door een onafhankelijke adviseur? Vraag daarom altijd wat het verdienmodel van de adviseur is. Kan men een oprecht advies geven als de verdienste zijn gekoppeld aan een productgroep? Voorbeelden van productgroepen zijn verzekeringen of vermogensbeheer. Van zo’n “onafhankelijke adviseur” krijgt u altijd een productgroep oplossingen terwijl bij deze voorbeelden de verzekering of de vermogensbeheer oplossing niet de beste zijn.

Lees hier meer over verdienmodellen.

2. Toezicht op de beste financieel adviseur

Op dit moment zijn er vele “financieel” adviseurs werkzaam die aan “coaching” doen. Het is raadzaam om te controleren of ze onder toezicht staan van de Autoriteiten Financiële Markten (AFM). U kunt hiervoor het register raadplegen op www. afm.nl. De beste financieel adviseur wil onder toezicht staan. Naast het AFM register is er voor financieel planners ook nog het register van de Federatie Financiële Planning. Overigens deze federatie kiest ieder jaar de financieel planner van het jaar. De winnaar van 2020 is Anja vanZandbergen.

3. Kosten beste financieel adviseur

Vervolgens zijn de kosten van de adviseur belangrijk omdat de kosten uiteindelijk het resultaat van uw beleggingen beïnvloeden . De kosten moeten fair zijn. Natuurlijk zal er waarschijnlijk een verband bestaan tussen de kwaliteit van het advies en de kosten. Helaas weten we uit ervaring dat dat echter niet altijd de situatie is.

De beste financieel adviseur is niet voor iedereen de beste financieel adviseur. Een goede chemie tussen client en adviseur is belangrijk zodat de adviseur client ook echt goed begrijpt!

4. Veiligheid

Normaal gesproken kan uw adviseur niet over uw gelden beschikken. Dit is echter niet het geval indien u iemand een machtiging geeft of, nog erger, uw pincode. Laat uw vermogen beheren door een (onder toezicht van de AFM staande) vermogensbeheerder dan staat uw vermogen veilig!

5. Continuïteit

Tenslotte wordt er veel gesproken over de continuïteit bij een onafhankelijke vermogensadviseur. Natuurlijk is het zo dat bij een grootbank iemand uw adviseur kan opvolgen. De kans dat u dat al meerdere malen heeft meegemaakt is zeer waarschijnlijk.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer