Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Remember to stay long in September

04-09-2021 | Joost Willekes

“Sell in May and go away, but remember to come back in September?”  Na afloop van het eerste trimester van het lopende beursjaar hield ik bovenstaande beurswijsheid tegen het licht. Voor mij was het eerste gedeelte van de stelling alleen van toepassing op de verkoop van obligaties en het aan het werk zetten van liquide middelen in andere categorieën als aandelen en edelmetalen.

Terugblik

Nu het tweede trimester, mei tot september, is afgerond is het achteraf gemakkelijk om te concluderen dat de keuze voor aandelen de juiste is geweest. Met een rendement van meer dan 10% voor de breed gespreide MSCI World Index kregen beleggers in deze periode waar voor het risico wat ze hebben gelopen. De Nederlandse index wist in het eerste trimester de lang voor onmogelijke geachte grens van 700 punten te slechten, nu staat de AEX-index in de buurt van de 800 punten. Maar de “R” is terug in de maand en dan is het doorgaans oppassen geblazen op de financiële markten, in 2021 ook?

September en oktober zijn historisch gezien moeilijke maanden voor aandelenbeleggers. Sommige financiële experts waarschuwen dat de markt in de herfst volatieler zal worden, want in het verleden vonden grote beurscorrecties plaats in deze periode. Denk hierbij aan de aanslagen van 9/11 de val van Lehman Brothers en de beurskrach van 1929. Door het koersverloop in dit jaar vragen beleggers zich af: staan de aandelenkoersen niet veel te hoog? Op de beurzen worden wereldwijd records na records gebroken. Is er nog een crashmaand aanstaande of niet?

En wat zijn de factoren die een eventuele correctie in gang moeten zetten?

  • Rentevrees door tapering

Op de afgelopen bijeenkomst voor centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole heeft de Amerikaanse centrale bank aangegeven dat ze hoogstwaarschijnlijk, maar binnenkort, gaat starten met het afbouwen van de maandelijkse obligatie-aankopen van $120 miljard, het zogenaamde taperen. Door minder obligaties te kopen zou je mogen verwachten dat de koersen van obligaties onder druk komen te staan en dat de lange rente gaat stijgen. Vooralsnog blijft de Amerikaanse kapitaalmarktrente laag en in Europa is ‘tapering’ nog lang niet aan de orde. Dus in Europa blijven rentes sowieso nog lang laag.

  • Recessie

De recent bekend gemaakte inkoopmanagersindices laten zien dat het vertrouwen nog steeds op een hoog niveau aanwezig is, echter wel lager dan in de maanden ervoor. Dit duidt uiteraard nog niet op een recessie waarin sprake is van een krimp van de economie. De daling van het vertrouwen kan betekenen dat een draaipunt in de maak is en maakt dat beleggers deze cijfers de komende maanden scherp moeten monitoren.

  • Rotatie

Is er een alternatief voor aandelen? Bij een stijgende kapitaalmarktrente moet je niet in obligaties zitten. En door de negatieve rente die banken momenteel in rekening brengen, is cash misschien wel de slechtst renderende beleggingscategorie van dit moment. De prijzen in vastgoed rijzen helemaal de pan uit, dus ook hier is voorzichtigheid geboden. Alleen beleggingen die anders bewegen dan de aandelenmarkt zijn goede alternatieven, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, hedgefunds, crypto’s en edelmetalen.

Vooruitblik

September kan een behoorlijk uitdagende maand zijn voor risicovolle activa. De markten staan over de hele linie vrij hoog en de waarderingen lopen op. Andere risico’s zijn China’s pogingen om de macht van technologiebedrijven aan te pakken en de Duitse verkiezingen die in september staan gepland. Tegelijkertijd staat er veel kapitaal op de balans en langs de zijlijn dat zijn weg naar de beurs zal vinden; we zwemmen tenslotte nog steeds in het geld. En juist deze cash is de belangrijkste reden dat het positivisme op de aandelenmarkt kan blijven aanhouden. Waarschijnlijk hebben we de top van de economische groei gehad, maar de groei blijft bovengemiddeld en dus blijven aandelen aantrekkelijk.

Daarnaast blijf ik enthousiast over beleggingen die contrair bewegen met de aandelenmarkt; hierbij valt te denken aan hedgefunds en edelmetalen. Want ja, als die correctie dan toch komt dan heb je enige compensatie. We mogen dan in de meest ‘hated bullmarket ever’ zitten, met deze lage rentes blijven risicovolle beleggingen kansrijk. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!

Zo sluit ik deze blog af met het tweede gedeelte van de aangehaalde beurswijsheid:

Remember to stay long in September.

Deze blog is bedoeld om u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten. Deze informatie dient niet te beschouwen als een beleggingsadvies.  De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. De blog is geschreven op persoonlijke titel.

 

Door:

Joost Willekes

Joost Willekes

In 2003 ben ik mijn zakelijke carrière binnen de financiële dienstverlening begonnen. Al snel was het voor mij duidelijk om me te specialiseren als beleggingsadviseur; altijd actief in een dynamische omgeving en in direct en persoonlijk contact met mijn klanten. Na 15 jaar in loondienst te hebben gewerkt was het tijd voor de stap naar het zelfstandige ondernemerschap. Sinds 2017 begeleid ik beleggers in de ondoorgrondelijke en veelal onbekende financiële wereld en kan ik mijn klanten in mijn huidige hoedanigheid als spin in het financiële web op een onafhankelijke manier adviseren en bijstaan bij het maken van de juiste beleggingskeuzes.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer
Alternatief spaarrekening

Alternatief spaarrekening

De afgelopen kwartalen zijn de rentes omhoog gevlogen. Dit zien wij echter nog niet volledig terugkomen op onze spaarrekening. Als alternatief voor in het jaar 2024 kun je overwegen om een deel van je spaargeld te investeren in kortlopende staatsobligaties van de...

Lees meer
Renteontwikkeling biedt kansen!

Renteontwikkeling biedt kansen!

In de financiële sector is de renteontwikkeling een zeer belangrijke factor. De prijs van het geld heeft immers zijn weerslag op bijna alle facetten van de financiële dienstverlening. Afgelopen decennia hadden we te maken met alsmaar dalende rente. Dalende spaarrente,...

Lees meer