“Sell in May and go away, but remember to come back in September?” Na afloop van het eerste trimester van het lopende beursjaar hield ik bovenstaande beurswijsheid tegen het licht. Voor mij was het eerste gedeelte van de stelling alleen van toepassing op de verkoop van obligaties en het aan het werk zetten van liquide middelen in andere categorieën als aandelen en edelmetalen.
Terugblik
Nu het tweede trimester, mei tot september, is afgerond is het achteraf gemakkelijk om te concluderen dat de keuze voor aandelen de juiste is geweest. Met een rendement van meer dan 10% voor de breed gespreide MSCI World Index kregen beleggers in deze periode waar voor het risico wat ze hebben gelopen. De Nederlandse index wist in het eerste trimester de lang voor onmogelijke geachte grens van 700 punten te slechten, nu staat de AEX-index in de buurt van de 800 punten. Maar de “R” is terug in de maand en dan is het doorgaans oppassen geblazen op de financiële markten, in 2021 ook?
September en oktober zijn historisch gezien moeilijke maanden voor aandelenbeleggers. Sommige financiële experts waarschuwen dat de markt in de herfst volatieler zal worden, want in het verleden vonden grote beurscorrecties plaats in deze periode. Denk hierbij aan de aanslagen van 9/11 de val van Lehman Brothers en de beurskrach van 1929. Door het koersverloop in dit jaar vragen beleggers zich af: staan de aandelenkoersen niet veel te hoog? Op de beurzen worden wereldwijd records na records gebroken. Is er nog een crashmaand aanstaande of niet?
En wat zijn de factoren die een eventuele correctie in gang moeten zetten?
-
Rentevrees door tapering
Op de afgelopen bijeenkomst voor centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole heeft de Amerikaanse centrale bank aangegeven dat ze hoogstwaarschijnlijk, maar binnenkort, gaat starten met het afbouwen van de maandelijkse obligatie-aankopen van $120 miljard, het zogenaamde taperen. Door minder obligaties te kopen zou je mogen verwachten dat de koersen van obligaties onder druk komen te staan en dat de lange rente gaat stijgen. Vooralsnog blijft de Amerikaanse kapitaalmarktrente laag en in Europa is ‘tapering’ nog lang niet aan de orde. Dus in Europa blijven rentes sowieso nog lang laag.
-
Recessie
De recent bekend gemaakte inkoopmanagersindices laten zien dat het vertrouwen nog steeds op een hoog niveau aanwezig is, echter wel lager dan in de maanden ervoor. Dit duidt uiteraard nog niet op een recessie waarin sprake is van een krimp van de economie. De daling van het vertrouwen kan betekenen dat een draaipunt in de maak is en maakt dat beleggers deze cijfers de komende maanden scherp moeten monitoren.
-
Rotatie
Is er een alternatief voor aandelen? Bij een stijgende kapitaalmarktrente moet je niet in obligaties zitten. En door de negatieve rente die banken momenteel in rekening brengen, is cash misschien wel de slechtst renderende beleggingscategorie van dit moment. De prijzen in vastgoed rijzen helemaal de pan uit, dus ook hier is voorzichtigheid geboden. Alleen beleggingen die anders bewegen dan de aandelenmarkt zijn goede alternatieven, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, hedgefunds, crypto’s en edelmetalen.
Vooruitblik
September kan een behoorlijk uitdagende maand zijn voor risicovolle activa. De markten staan over de hele linie vrij hoog en de waarderingen lopen op. Andere risico’s zijn China’s pogingen om de macht van technologiebedrijven aan te pakken en de Duitse verkiezingen die in september staan gepland. Tegelijkertijd staat er veel kapitaal op de balans en langs de zijlijn dat zijn weg naar de beurs zal vinden; we zwemmen tenslotte nog steeds in het geld. En juist deze cash is de belangrijkste reden dat het positivisme op de aandelenmarkt kan blijven aanhouden. Waarschijnlijk hebben we de top van de economische groei gehad, maar de groei blijft bovengemiddeld en dus blijven aandelen aantrekkelijk.
Daarnaast blijf ik enthousiast over beleggingen die contrair bewegen met de aandelenmarkt; hierbij valt te denken aan hedgefunds en edelmetalen. Want ja, als die correctie dan toch komt dan heb je enige compensatie. We mogen dan in de meest ‘hated bullmarket ever’ zitten, met deze lage rentes blijven risicovolle beleggingen kansrijk. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!
Zo sluit ik deze blog af met het tweede gedeelte van de aangehaalde beurswijsheid:
Remember to stay long in September.
Deze blog is bedoeld om u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten. Deze informatie dient niet te beschouwen als een beleggingsadvies. De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. De blog is geschreven op persoonlijke titel.