Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Rente alternatief

31-01-2024 | Beleggen, Joost Willekes

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door aankondiging van de centrale bankiers dat renteverlagingen eerder zouden komen dan verwacht. Deze boodschap was niet aan dovemans oren gericht, met een duikvlucht in de rente tot gevolg.

Desalniettemin blijft de rente voor de kortere looptijd, lees 1 tot 12 maanden, relatief hoog. Hierdoor is het blijvend interessant om te kijken naar de investeringsmogelijkheden voor deze zelfde periode. Mijn oog valt op staatsobligaties van de meest betrouwbare Europese landen; Nederland en Duitsland. Hieronder geef ik de indicatieve doch actuele rentes weer die voor vier verschillende obligaties met een looptijd tussen de 2 en 11 maanden gelden.

  • 0,00% Duitsland, 15 maart 2024 met een effectief rendement op jaarbasis van 3,80%
  • 2,00% Nederland, 15 juli 2024 met een effectief rendement op jaarbasis van 3,60%
  • 0,40% Duitsland 13 sep. 2024 met een effectief rendement op jaarbasis van 3,45%
  • 2,20% Duitsland 12 dec. 2024 met een effectief rendement op jaarbasis van 3,25%

Normaliter geldt hoe langer je je vermogen investeert, hoe hoger het rendement is. Met de blijvende angst voor een recessie zie ik nu nog steeds het tegenovergestelde gebeuren. De korte rente noteert namelijk hoger dan de lange rente. Hier kunnen beleggers het komende jaar van profiteren door een mandje van staatsobligaties aan te kopen die in de loop van het jaar weer aflossen.

Gedurende het jaar, natuurlijk afhankelijk van de gekozen termijn, krijgt de investeerder de inleg plus rendement weer terug op zijn of haar rekening. Dit mandje met obligaties kan eenvoudig en snel worden aangeschaft bij de eigen bank of via zogenaamde internetbrokers. Dit geldt zowel voor een privé als voor een zakelijke rekening.

Rente curve (Duitse staatsleningen)

Rente alternatief, Rente alternatief

Bron: Highcharts.com

Daarnaast is deze gespreide belegging 24/7 te verhandelen en kunnen de beleggers, indien nodig,  dagelijks over hun geld beschikken. Dit raad ik niet aan, maar in geval van nood is dit dus wel mogelijk. Op deze wijze hebben ook spaarders die niet in aanmerking komen voor een deposito een veilig, liquide en rendabel alternatief gevonden.

Mocht je interesse hebben laat het mij dan vrijblijvend wetend. In een persoonlijk gesprek praat ik je graag bij op welke manier ik je op een onafhankelijke manier kan bijstaan op de financiële markten.

Deze blog is bedoeld om u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten. Deze informatie dient niet te beschouwen als een beleggingsadvies.  De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. De blog is geschreven op persoonlijke titel.

Door:

Joost Willekes

Joost Willekes

In 2003 ben ik mijn zakelijke carrière binnen de financiële dienstverlening begonnen. Al snel was het voor mij duidelijk om me te specialiseren als beleggingsadviseur; altijd actief in een dynamische omgeving en in direct en persoonlijk contact met mijn klanten. Na 15 jaar in loondienst te hebben gewerkt was het tijd voor de stap naar het zelfstandige ondernemerschap. Sinds 2017 begeleid ik beleggers in de ondoorgrondelijke en veelal onbekende financiële wereld en kan ik mijn klanten in mijn huidige hoedanigheid als spin in het financiële web op een onafhankelijke manier adviseren en bijstaan bij het maken van de juiste beleggingskeuzes.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Alternatief spaarrekening

Alternatief spaarrekening

De afgelopen kwartalen zijn de rentes omhoog gevlogen. Dit zien wij echter nog niet volledig terugkomen op onze spaarrekening. Als alternatief voor in het jaar 2024 kun je overwegen om een deel van je spaargeld te investeren in kortlopende staatsobligaties van de...

Lees meer
Renteontwikkeling biedt kansen!

Renteontwikkeling biedt kansen!

In de financiële sector is de renteontwikkeling een zeer belangrijke factor. De prijs van het geld heeft immers zijn weerslag op bijna alle facetten van de financiële dienstverlening. Afgelopen decennia hadden we te maken met alsmaar dalende rente. Dalende spaarrente,...

Lees meer
Terugblik beursjaar 2022

Terugblik beursjaar 2022

De gehele financiële wereld was in het beursjaar 2022 in de ban van de renteverhogingen van de grote centrale banken en bezweken meer dan eens onder de renteangst. Zelfs richting het eind van het jaar hield dit een eindejaarsrally tegen. De Nederlandse AEX-index begon...

Lees meer