Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Artificial Intelligence, vloek of zegen?

01-07-2023 | Beleggen, Marcel Hup

Ook jij gebruikt al dagelijks applicaties die met geavanceerde Artificial Intelligence (Ai) modellen, ofwel kunstmatige intelligentie werken. Of je nou online winkelt of je banktegoed checkt, chatbots staan klaar om jou te helpen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van kunstmatige intelligentie om hun werkzaamheden te optimaliseren. ChatGTP is een vorm van Artificial Intelligence. Het kwam in het nieuws, omdat studenten dit computerprogramma massaal gebruiken voor hun verslagen en werkstukken. De belangstelling werd aangewakkerd door het vermogen van de toepassing om menselijke tekst te produceren.

Een mooie test om wat tijd te besparen en ChatGTP wat vragen te stellen over Ai.

Wat is Artificial Intelligence?

Wat is het? Artificial Intelligence verwijst naar de simulatie van menselijke intelligentie in machines die zijn geprogrammeerd om te denken en te leren zoals mensen dat doen. Het omvat de ontwikkeling van computersystemen en algoritmen die taken kunnen uitvoeren die doorgaans menselijke intelligentie vereisen, zoals visuele waarneming, spraakherkenning, besluitvorming, probleemoplossing en taalbegrip.

Waar dient het voor? Ai heeft talloze toepassingen in verschillende vakgebieden, waaronder gezondheidszorg, financiën, transport, productie en entertainment. Het heeft het potentieel om repetitieve taken te automatiseren, efficiëntie te verbeteren en besluitvorming te optimaliseren. Denk hierbij aan spraakassistenten, verbeteren van diagnoses, risicobeheer, handelsvoorspellingen, voorraadbeheer en beeldherkenningstechnologie.

Wat zijn de kansen? Ai biedt talloze kansen zoals automatisering, snelle besluitvorming, persoonlijke assistentie en vooruitgang in sectoren zoals gezondheidszorg, financiën, transport, productie en entertainment.

En de risico’s? Naast kansen zijn er ook risico’s zoals discriminatie, privacy, werkgelegenheid, verlies van menselijke vaardigheden of op het gebied van autonomie.

Wat is ervoor nodig? Het ontwikkelen van goede Ai vereist een combinatie van hoogwaardige gegevens, geavanceerde algoritmen, voldoende rekenkracht, een multidisciplinair team, ethische overwegingen en voortdurend leren en verbeteren.

Ai lijkt dus invloed te gaan hebben op de toekomstige werkgelegenheid.

Daarom vroeg ik de Chatbot wat dit betekent voor mijn vakgebied en het antwoord stelde me gerust.

Welke invloed heeft Ai op het vakgebied vermogensregisseur? Het is belangrijk op te merken dat Ai geen vervanging is voor de expertise en menselijke beoordeling van een vermogensregisseur. Het kan echter dienen als een waardevolle tool en ondersteuning bij het nemen van beslissingen en het bieden van betere diensten aan klanten.

Ongetwijfeld komen er ook tegenslagen of vertragingen in de uitrol van Ai, bijvoorbeeld door wet- en regelgeving, met name op het gebied van privacy. En dat is hoognodig want niemand wil naar een Chinees systeem van ‘social scoring’. Daarbij worden burgers in de gaten gehouden en afhankelijk van hun gedrag worden zij beloond of krijgen zij minpunten.

The winner takes it all?

Veel technologiebedrijven zijn volop bezig met de ontwikkeling van Ai. Met name de bekende Amerikaanse techreuzen hebben het vermogen hierin fors te investeren. De extreme koersstijgingen voor technologie aandelen zijn zonder enige twijfel het belangrijkste kenmerk van het beleggingsjaar tot nu toe. De vooral door de doorbraak van kunstmatige intelligentie gedreven winsten worden hier en daar al vergeleken met de internetbubbel van de jaren 1995-1999. Bedrijven als Meta, Netflix, Nvidia en Tesla hebben dit jaar al een rendement gemaakt tussen 100% en 200% en zo wonnen Alphabet, Amazon, Apple, Intel en Microsoft al tussen de 30% en 50%. Keerzijde is dat dergelijke percentages in 2022 werden verloren.

De Nasdaq100, de index met de 100 grootste technologie bedrijven, steeg dit jaar met 36%, maar daalde in 2022 nog met 30%. De waarderingen zijn door de recente stijgingen wel flink toegenomen. In enkele gevallen betaal je 140x de winst terwijl de gemiddelde koers/winst verhouding van de S&P500 index slechts 18,5 bedraagt. Stalen zenuwen zijn dus vereist, maar de fantasie zit er flink in.

Slechts 8 bedrijven, 28% van de Index.

Kijk ik als beleggingsspecialist breder naar de markt dan zie ik dat bestaande marktleiders alleen nog maar groter worden. Zo wordt de S&P500 Index met de grootste 500 bedrijven in de VS gedomineerd door slechts 8 bedrijven. Deze bedrijven, allen technologiebedrijven, bepalen inmiddels voor 28% het rendement van de hele index.De S&P500 index steeg dit jaar met 15% terwijl het rendement bij een gelijke weging van alle aandelen blijft steken op 5%. Met andere woorden, de andere 493 aandelen hebben bijna niets gedaan. Ongemerkt heb je dus meer technologie in je portefeuille dan je misschien wilt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om binnen een beleggingsportefeuille in te spelen op deze trend óf om deze juist te mijden. Het is zeker aan te raden om in de technologiesector te blijven beleggen, maar wellicht is het wel verstandig eens goed te kijken in hoeverre je niet té afhankelijk bent geworden van slechts een handvol bedrijven. Niemand kan voorspellen wie de grote winnaars van de toekomst worden. Wil je inspelen op de trend van Ai en het risico spreiden, dan zijn er ETF’s en beleggingsfondsen om in te beleggen. Maar als Ai gaat brengen wat men verwacht, zal iedereen en elke sector hiervan profiteren omdat dit wereldwijd een verhogende werking heeft op de productiviteit wat weer leidt tot hogere groei. Dan heeft het  ‘sparen’ van aandelen gespreid over de hele wereld de voorkeur.

Persoonlijk zie ik het vooralsnog als een mooie aanvulling op de bestaande informatievoorzieningen en blijf ik verdere ontwikkelingen op de voet volgen.

Zojuist ontving ik op mijn telefoon een mooie vakantieaanbieding voor een 7-daagse IJsland trip. Zal dit toevallig te maken hebben met mijn zoekopdracht van vanmorgen: Hoe houd ik mijn huis koel?

Artificial Intelligence, de stier is los…

Door:

Marcel Hup

Marcel Hup

Bij een grootbank heeft Marcel Hup meer dan 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd als vermogens- en beleggingsspecialist.

Hij citeert: “Het mooie van mijn vak is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal, wensen en doelen heeft. Dit vraagt om maatwerk terwijl financiële instellingen juist standaardiseren en persoonlijk contact verminderen. Ik zie ernaar uit om u de dienstverlening te bieden die u wenst en verdient: 100% aandacht, onafhankelijk advies en passende vermogensoplossingen tegen een eerlijke prijs.”

Marcel is actief in met name Zwolle en omgeving.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Hogere rente biedt kansen

Hogere rente biedt kansen

De depositorente is één van de drie rentetarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) elke zes weken in het kader van haar monetair beleid vaststelt. Het is de vergoeding (rente) waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen...

Lees meer
De emotionele achtbaan

De emotionele achtbaan

Als de financiële markten een duikvlucht maken, doet dat iets met de gemoedstoestand van veel beleggers. Ze raken ongeduldig als het gewenste rendement naar hun smaak te lang op zich laat wachten, voeren wijzigingen door of slaan zelfs aan het verkopen. Beide...

Lees meer