Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Indexbeleggen

Simpel weg een index volgen

 

Indexbeleggen, ook wel passief beleggen genoemd, is een beleggingsstrategie waarbij beleggers proberen het rendement van een specifieke marktindex te volgen in plaats van te proberen de markt te verslaan. In plaats van individuele effecten te selecteren, zoals aandelen of obligaties, wordt er geïnvesteerd in een brede marktindex die de prestaties van een hele markt of een specifieke sector vertegenwoordigt.

Regelmatig wordt de kernportefeuille (de core) met deze strategie ingericht. Maar deze strategie kan ook perfect als satalliet worden ingezet om een bepaalde sector of regio te volgen.

Indexbeleggen heeft een aantal voordelen:

Diversificatie en indexbeleggen

Door te beleggen in een index krijgt een belegger automatisch een brede spreiding (diversificatie) over alle effecten die in die index zijn opgenomen. Dit vermindert het specifieke risico van individuele effecten.

Kostenbeheersing en indexbeleggen

Indexbeleggen staat bekend om lagere kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen. Omdat het doel is om de markt te volgen in plaats van deze te verslaan, zijn er minder transactiekosten en zijn de beheerskosten doorgaans lager. 

Transparantie

De samenstelling van de meeste marktindices is openbaar bekend, waardoor beleggers volledige transparantie hebben over de activa waarin ze beleggen.

Lagere Handelsactiviteit

Omdat indexbeleggers niet voortdurend effecten hoeven te kopen en verkopen in een poging om de markt te verslaan, is er minder handelsactiviteit, wat kan leiden tot lagere transactiekosten.

Altijd een vermogensadviseur bij u in de buurt

Affluent Vermogensadviseurs vindt u door het hele land. Er is er dus altijd wel één  bij u in de buurt voor een compleet vermogensadvies. Een uurtje reistijd is bij ons geen enkel probleem.

Indexbeleggen de beste manier?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel.

Hoewel indexbeleggen voordelen biedt, zoals lage kosten en diversificatie, is het belangrijk op te merken dat het rendement van een index ook de volatiliteit van de markt weerspiegelt.

Het is geen garantie voor winst, maar het is een benadering die veel beleggers verkiezen vanwege de eenvoud en kosten-efficiëntie.