Stel u heeft vermogen. Verkregen uit erfenis, flink sparen, bedrijf verkocht, loterij gewonnen, cryptohandel, dividenduitkeringen bedrijf, topsport etc. Je kunt het op een spaarrekening stallen voor 0,5% rente. Afgelopen jaren zelfs negatief. Maar je zou er ook mee kunnen beleggen. Beleggen levert gewoonweg meer rendement op, mits je de tijd hebt het wat langer weg te zetten. Maar de vraag is moet je wel beleggen. En waar doe ik dat dan?
Je bankiert al je hele leven bij de bank “om de hoek”. Dus je gaat je spaargeld daar beleggen, betaalt daar een fee voor elk kwartaal en gaat ervan uit dat zij de portefeuille samenstellen voor jou die het best bij je past. Besef echter dat elke klant dezelfde portefeuille heeft. Maatwerk speciaal voor jou? Een of twee maal per jaar wordt de portefeuille met je besproken (tenminste vaak pas als die groter is dan 5 ton of 1 miljoen) en wordt uitgelegd wat het rendement was en dat je vooral moet blijven beleggen. En daar betaal je 0,8% tot 1,5% per jaar voor. Soms meer.
Hoe groter je vermogen, hoe meer je betaalt voor dezelfde dienstverlening.
Als besloten wordt te gaan beleggen, waarom dan bij uw eigen bank? Was het rendement van -15% afgelopen jaar het best haalbare? Uw bank zal vast op LinkedIn plaatsen wanneer ze afgelopen jaar andere partijen overtroffen heeft. Maar doen ze dat elk jaar of hebben ze enkel afgelopen jaar relatief goed gepresteerd? Het valt mij op. Gefilterde communicatie.
Was het rendement lager dan een andere bank of beheerder dan word je daar niet op geattendeerd. Onafhankelijk is geen enkele bank.
Hoe doet Affluent dat?
– Wel of niet beleggen?
Wij inventariseren uw totaal vermogen. Voor elke klant maken we een vermogensplan.Is er ruimte om te beleggen dan kunnen we eventueel gaan beleggen, mits dat past bij uw uitgangspunten en uw persoonlijke omstandigheden.
Fiscaal kijken wij of met uw horizon, obligaties bijvoorbeeld nog wel aantrekkelijk zijn. Soms is sparen namelijk toch een beter alternatief en gaan we minder beleggen. Of u vult het aandelengedeelte in en het obligatiedeel houdt u gewoon liquide op sparen of deposito. Scheelt vaak fors in de kosten. Spaargeld is immers veel minder belast sinds kort dan obligaties. Hiernaast betaalt u uw bank/beheerder geen fee over de spaargelden.
Wij, mijn collega’s van Affluent en ik, informeren elkaar over partijen die deposito’s aanbieden. Zo biedt ABN Amro voor bepaalde klanten momenteel prima rentetarieven aan op korte looptijden. Een prima, wellicht beter, alternatief dan beleggen in obligaties.
– Denken in verschillende oplossingen
Zelf volg ik de beste beleggingsfondsen en ETF’s die op de beurs verkrijgbaar zijn. Wat rendement betreft, wat kosten betreft. Ik onderzoek dit uitgebreid en houd dit bij. Rendementen van banken en vermogensbeheerders houden we bij. Private Equity iets voor u? Wat zijn de voor- en aandelen ervan? Onroerend goed iets voor u maar dan via gerenommeerde partijen? Of juist niet? Ik kijk kritisch mee in úw belang.
– Informeren
Via webinars informeren we klanten. Zelf laten we ons doorlopend informeren door vermogensbeheerders maar ook door banken (ABN AMRO, Van Lanschot bijvoorbeeld) over hun proposities. Men ziet het voordeel van onze rol als onafhankelijk adviseur. Kortom: wij kennen de markt veel beter dan wie dan ook. Maar weten ook waar we op moeten letten of nog naar moeten vragen.
Soms is de ene partij overwogen (positief) op aandelen en de andere onderwogen (negatief). Met ons kunt u van gedachten wisselen over de redenen hiervoor en erop bijsturen. Ik lees voor u de beleggingstijdschriften, kranten, websites, beleggingsvisies. Dus niet altijd klakkeloos overnemen wat u “geadviseerd” wordt. Er is meer. Blijf kritisch! Wij zijn kritisch!
– Verschillende vormen van begeleiding
Misschien wilt u gewoon zelf beleggen en er af en toe even over van gedachten wisselen. Of wilt u dat een specialist meekijkt naar uw totaal vermogen of hem meenemen naar een beleggingsgesprek bij uw bank of vermogensbeheerder. Wellicht wenst u volledig begeleid te worden. Ook dan kunt u bij ons terecht.
Ik ken mijn klanten. Hun vermogen, de wijze waarop ze het opgebouwd hebben, de wijze waarop ze het eventueel willen overdragen. Eventueel schakel ik een financieel planner in die zaken als schenken, nalatenschapsplanning, BV of privé voor u in kaart brengt en doorrekent.
Overigens de financieel planner van het jaar 2020 is aangesloten bij Affluent. Partners hebben ervaring bij diverse banken nationaal en internationaal. Kortom Affluent is veel meer dan beleggen.
– Geen fee over belegd vermogen
Hierdoor zijn wij te allen tijde onafhankelijk en kunnen wij ook gerust een klant adviseren eens even (deels) niet te beleggen. Wij denken niet in assets die belegd moeten zijn. Wij denken in uw belang. Sparen in plaats van beleggen kan ook een bewuste keuze zijn. Dit toetsen we aan uw vermogensplan; de gemaakte keuzes over uw vermogen. Beleggen is een middel, geen doel!
Bij diverse partijen hebben we kortingen bedongen, ja zelfs banken geven kortingen op beheer. De bedongen kortingen geven we rechtstreeks door aan de klant.
Ik heb cliënten die sinds de begeleiding door Affluent duizenden euro’s, zelfs tienduizenden euro’s goedkoper uit zijn en aangeven dat ze het een verademing vinden hoe persoonlijk ze bediend worden. Net als vroeger… Ik schreeuw dit niet van de daken want klanten die kritisch zijn, gaan zelf op zoek naar de voor hun geschikte adviseur.
Bijna twee jaar onderweg
Inmiddels ben ik bijna 2 jaar aangesloten bij Affluent. Mijn portefeuille met klanten is goed gevuld en daarmee bedoel ik, bewust, ongeveer een kwart van het aantal klanten die ik bij mijn vorige werkgevers bediende. Maatwerk bied ik namelijk. Een klant wil mobiel met me kunnen bellen en niet via het callcenter, ook in het weekend of ’s avonds, af en toe eens een artikel over beleggen ontvangen, een vraag over inflatie, over het wel of niet uitbreiden van de beleggingen of juist liquide gaan. Meer tijd dan de doorsnee adviseur, als u deze persoonlijk adviseur al krijgt bij uw bank, voor u kan nemen.
Ik bedien klanten met 3 ton vermogen maar ook klanten met miljoenen aan vermogen. En als ik vind dat ik mezelf niet terug kan verdienen geef ik dat ook aan. Allemaal behandel ik ze met de kennis die we in huis hebben. Persoonlijk en specialistisch.
Wat hebben mijn cliënten, en ik ook, het toch goed voor elkaar!