Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vakantie en de beurs

08-03-2022 | Beleggen, Etiënne Korff

Ik ben gisteren teruggekomen van een weekje Gran Canaria. Lekker fietsen in de bergen met een temperatuur van ruim 20 graden, korte broek, zweet op het voorhoofd en enkel verlangend naar een blikje Coca Cola bovenop een heuvel (prijs daar 1,50 voor een gekoeld blikje). Langs de tankstations rijdend zag ik een liter Euro95 voor EUR 1,22 op de borden staan. Een Heineken pilsje in een drukke kroeg EUR 2,50. Ontkomen aan hoge prijzen (belasting) kan dus ook door te verkassen naar een ander land…

De bril van de beleger

Ik kijk bij vakanties ook vaak door de bril van belegger naar de omgeving. Hoe functioneren bedrijven. Hoe is de infrastructuur. Welke merken kom ik tegen. Waar lopen landen voor of achter op Nederland. Wat me opviel en irriteerde aan mijn hele reis was het “online” gedoe. Ik zag recent een reclame van een bedrijf dat ze heel klantvriendelijk zijn omdat gewoon alles via de app geregeld kan worden. Nou, in de praktijk merk ik aan relaties dat ze dit juist klantonvriendelijk vinden; het is maar hoe je zaken verkoopt. Mensen willen een medewerker spreken en het liefst via een direct nummer.

Geen mens te bekennen

Voor ik op reis ging moest ik online inchecken. Ik kan u garanderen dat mijn moeder van 74 jaar oud al geen zin meer in de reis had gehad; of word ik zelf ook al te oud voor dit soort zaken? Je corona pas uploaden. Tig keer geweigerd. Een stoel reserveren, 2 dagen van tevoren; helaas geen keuze meer, anderen waren ons online al voor geweest toen wij nog niet aan de terugreis wilden denken. Op de luchthaven bagage afgeven met je QR-code en een apparaat dat weigert.. En op de terugweg “even” bij Burger King bestellen. Nee bestellen moest op een groot scherm; online zonder medewerker. Er stonden mensen voor ons die 10 minuten op het scherm hebben geklikt en toen ze moesten betalen, weigerde de draadloze chip in de creditcard waarna ze moedeloos afdropen. Gestresst door de mensen in de rij achter zich. FASTfood….

Nog net 10 minuten hadden we tijd om te eten. Onze bestelling lukte. Per persoon kregen we 2 voorverpakte rietjes bij de veel te grote Coca Cola. Geen tomatensaus gevraagd maar we kregen zeker 10 zakjes erbij geleverd én een hoop afval. Vandaag eens gekeken of Burger King zichzelf promoot als een ESG-bedrijf; dit is “gelukkig” niet het geval want waarom zou je anders nog ESG-beleggen?

Maar goed. Het is oorlog. Het nieuws volgde ik op de voet dankzij KPN, roamingkosten zijn er niet meer en met een onbeperkt internetabonnement kun je gewoon TV kijken op vakantie via Ziggo (Vodafone). Lang leve dividendaandelen KPN en Vodafone. De beurzen dalen. Europa harder dan de VS omdat zowel Oekraïne als Rusland belangrijkere handelspartners voor Europa zijn voor ons dan voor de VS en ook omdat onzeker is hoe ver Poetin wil gaan in Europa.

Wat betekent dit voor portefeuilles?

Ik ben soms “blij” dat ondanks lage rentes er toch obligaties in veel portefeuilles zijn opgenomen (defensief, neutraal). De vluchthaven in onzekere tijden levert zijn stabiliserende werking. De lange rente in de VS daalde van boven 2% eerder dit jaar naar nu 1,72%. De dollar werd 5% sterker dit jaar. En goud steeg 10% dit jaar (in USD, dus in EUR circa 15%). De Bitcoin, weleens als alternatief genoemd voor goud, is dit jaar 20% gedaald. Eerder dit jaar was de “angst” dat de rente doorsteeg en vrees voor inflatie. Inflatie is er zeker nu met de olieprijs op een nieuwe top maar gaan de centrale banken nu stoppen met de ruimte geldpolitiek? Dit lijkt even onwaarschijnlijk en ongewenst. De economie koelt nu ook wel af zonder renteverhogingen. En de inflatie voorkomen we niet door de rente te verhogen; daardoor daalt de olieprijs echt niet.

Moet ik nu kopen of verkopen op de beurs?

Binnen de bandbreedtes zitten we neutraal ofwel geen overweging óf onderweging op aandelen of obligaties. Dit pakt nog goed uit, maar voorkomt natuurlijk geen negatieve rendementen. Bij onzekerheid ga je in scenario’s denken. Wat doet Poetin en wat is de impact op de wereldeconomie. We hebben baat bij een geleidelijk groeiende economie met lichte inflatie. Het droomplaatje voor beleggers. We hebben inflatie en een stagnerende economie. Alles verkopen en omzetten naar sparen, holt je vermogen uit. Vluchten in grondstoffen dan? De prijzen van grondstoffen waren al hoog. Nu nog instappen? Zorg altijd voor een goed gespreide portefeuille, wereldwijd met risk on beleggingen (aandelen, groeiaandelen, high yield debt, emerging markets debt) én risk off beleggingen (staatsleningen, waarde-aandelen voor zover geen financials, investment grade obligaties). Dit is hoe we portefeuilles samenstellen. Soms in overleg met klanten wat accenten aangebracht of wat meer liquide achter de hand dan noodzakelijk om niet afhankelijk te zijn van dit soort periodes.

Tot slot. Ik hoop dat het menselijk leed snel stopt. In elk nieuwsbericht over Rusland zoek ik de hoop dat het snel stopt; maar ik kan het nog niet vinden, helaas. Dan zijn vakantieperikelen van die “little tiny teeny itty witty weeny” dingetjes… Fijne dag gewenst.

Etienne

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Rente alternatief

Rente alternatief

Met bijgaande blog geef ik een update op de alternatieven voor de spaarrekening. Sinds mijn laatste schrijven, november 2023, is het rentelandschap danig veranderd. Waar rentes in 2023 over de gehele looptijd opliepen, werd deze trend een halt toegeroepen door...

Lees meer