Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Saxo houdt van extremen

03-01-2023 | Beleggen, Thijs van Wensveen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de volledige omvang van wat mogelijk is – ook al is dit niet noodzakelijk waarschijnlijk – te overwegen.

Voor 2023 ziet deze lijst er als volgt uit:

1. Een miljardairscoalitie zet Manhattanproject voor energie van een biljoen dollar op touw.

Invloed op de markt: de bedrijven die zich associëren met het Third Stone-consortium en zijn visie kunnen helpen te realiseren, stijgen in waarde in een anders zwakke beleggingsomgeving.

2. De Franse president Macron neemt ontslag.

Ontslag van Macron opent de deuren van het Elysée voor de extreemrechtse kandidate Le Pen, wat een golf van verbijstering in heel Frankrijk en daarbuiten teweegbrengt. Daardoor doemt er eens te meer een existentiële uitdaging op voor Europa en lijken de institutionele funderingen van de EU wankeler dan ooit.

3. Centrale banken verzaken hun inflatiemandaat.

Goud snijdt door de dubbele top in de buurt van 2.075 USD alsof die er niet is en raast volgend jaar minstens door tot 3.000 USD.

4. De EU richt een eigen leger op.

Dit vergroot drastisch de EU-overheidsschuldmarkt, met als gevolg een sterk herstel van de euro door de enorme investering boost.

5. Een land verbiedt de volledige vleesproductie tegen 2030.

Niet duurzame voedsel(vlees) aandelen kelderen totdat zij duurzaam worden en/of in kunstvlees investeren.

6. VK houdt een UnBrexit-referendum.

GBP herstelt met 10 procent tegenover de EUR en met 15 procent tegenover de CHF.

7. Wijdverbreide prijscontroles worden ingevoerd om officiële inflatie te plafonneren.

Goud naar USD 3000.

8. OPEC+ en China en India stappen uit het IMF en beslissen om met nieuw reserveactief te handelen.

Ongebonden centrale banken verminderen sterk hun USD-reserves, het rendement op Amerikaans staatspapier stijgt enorm en de USD zakt met 25 procent tegenover een korf van valuta’s die met het nieuwe actief handelen.

9. Japan pint USDJPY vast op 200 (nu 136) om problemen in zijn financiële systeem op te lossen.

USDJPY handelt op 200, maar staat aan het einde van het jaar ruim lager..

10. Verbod op belastingparadijzen betekent einde voor private equity.

iShares Listed Private Equity ETF zakt met 50 procent.

 

Scan de QR code en lees alles over deze voorspellingen

Saxo houdt van extremen, Saxo houdt van extremen

Bron: Saxo

 

Door:

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen heeft al meer dan 30 jaar ervaring met vermogensvraagstukken en doordachte vermogensspreiding. Deze ervaring stelt hem in staat om uw wensen en eisen goed te begrijpen en tot de beste oplossingen te komen. Het blijft voor hem het mooiste om alle aspecten – ook die waaraan u zelf mogelijk nog niet dacht – met elkaar in balans te brengen. Want hij weet uit ervaring dat juist dié balans rust geeft.

Hij selecteert op basis van grondige analyse graag de best passende oplossingen voor uw vermogen. Door zijn uitgebreide netwerk van accountants, fiscalisten, notarissen/estate planners, overname- en financieringsspecialisten weet hij zich omringt door de beste financiële kennis en kunde.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs