Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Voorjaarsmoeheid

05-06-2023 | Andries van der Veen

Herken je dat gevoel? Moe zijn, een lusteloos gevoel en weinig energie hebben? Mogelijk heb je te maken met voorjaarsmoeheid. Voorjaarsmoeheid is gelukkig geen aandoening, maar een klacht die vaak gepaard gaat met een gebrek aan energie. Voorjaarsmoeheid zou kunnen wijzen op een seizoensgebonden depressie. Deze komt ieder jaar in hetzelfde seizoen terug. Naast moe voel je je dan vaak ook somber en beleef je minder plezier aan zaken waar je voorheen wel plezier beleefde.

De aandelenbeurzen

Ook aandelenbeurzen ontkomen dit jaar niet aan een vorm van voorjaarsmoeheid. Aandelenmarkten staan weliswaar hoger, maar per saldo is dat te danken aan een relatief kleine groep aandelen met een grote marktkapitalisatie. De huidige aandelenrally wordt gedragen door met name Big Tech-aandelen en bedrijven waarbij een koppeling kan worden gemaakt met kunstmatige intelligentie (AI). Dat verklaart in de afgelopen weken ook de sterke performance van de halfgeleiderindustrie.

Daarentegen, als wij kijken naar de brede aandelenmarkt, dan zien wij een rustig en vooral zijwaarts beeld. De angstbarometer van aandelen, de zogenaamde VIX-index, staat op een relatief laag niveau. De markt is simpelweg lusteloos en lijkt zich weinig te prikkelen door nieuws over inzakkende industrie (recessie op komst?), de sluimerende bankencrisis, de twijfel over het akkoord van het Amerikaans schuldenplafond, de oorlog in de Oekraïne en de hardnekkige inflatie. Zelfs een rentepauze van de Amerikaanse centrale bank staat nu ter discussie. Toch blijven aandelenkoersen onverstoorbaar goed liggen. Beleggers zijn waarschijnlijk bang om de boot te missen en stappen, noodgedwongen, alsnog in de markt.

Wat te doen tegen voorjaarsmoeheid?

Eén van de tips is: Beweeg! Bewegen versterkt lichaam en geest. Je humeur verbetert, je raakt beter bestand tegen stress en je voelt je fitter. Kijkend naar de aandelenmarkt zou het prettig zijn als de beurs ook meer in beweging komt. Ofwel, wij zetten duidelijk de weg naar boven door met, breed gedragen, hogere koersen. Deze stijging is gedreven door betere winstcijfers en steeds meer geld, wat naar de beurs vloeit. Ofwel aandelen maken een duidelijke correctie van 10%-15% om weer ruimte te maken voor mooie instapniveaus. Beide scenario’s geven nieuwe energie en zijn te prefereren boven de huidige status quo situatie.

Beweging werkt verfrissend en verjaagt lusteloosheid. Op naar een bruisende zomer!

Deze blog is bedoeld om u te informeren over de ontwikkelingen op de financiële markten. Deze informatie dient niet te beschouwen als een beleggingsadvies.  De informatie is uitdrukkelijk niet bedoeld als advies tot het kopen of verkopen van bepaalde effecten of effectenproducten. De blog is geschreven op persoonlijke titel.

Door:

Andries van der Veen

Andries van der Veen

Ruim twintig jaar heeft Andries van der Veen in loondienst gewerkt bij de twee grootbanken ABN AMRO Bank en Rabobank. Hierin heb ik de finesses van het vak geleerd en ben uitgegroeid tot een ware beleggingsspecialist. Ik heb altijd al met de gedachte gespeeld om voor mezelf te beginnen en 2017 was het moment! Beleggen is mijn passie en gesprekken met klanten geven mij energie. Mijn doel is om binnen mijn beleggingsspecialisme een eigen invulling te geven aan het realiseren van de wensen en doelstellingen van mijn klanten.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs