Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Groen beleggen en belastingvoordeel

14-05-2021 | Etiënne Korff

Elon Musk meldt dat Tesla de Bitcoin niet langer accepteert vanwege de fossiele brandstof die ervoor gebruikt wordt om deze te minen. Shell wordt duurzamer onder druk van aandeelhouders. Twee actuele nieuwsberichten die aangeven dat duurzaamheid (beleggen) geen modeterm meer is. Bovendien levert groen beleggen ook een mooi belastingvoordeel op.

Bedrijven die duurzaamheid niet serieus nemen, hebben op termijn geen bestaansrecht meer. Grote beleggers maar ook steeds meer kleine beleggers voegen de eis van duurzaamheid toe aan de uitgangspunten van hun beleggingsstrategie. Morningstar, de meest bekende partij die beleggingsfondsen analyseert, beoordeelt fondsen ook op sustainability. In het eerste kwartaal presteerden duurzame fondsen beter dan hun conventionele tegenhangers waar voorheen weleens gesteld werd dat uitsluiten van categorieën juist ten koste gaat van het rendement. Diverse bedrijven hebben de ambitie om deel uit te maken van de Dow Jones Sustainability Index.

Duurzaamheid, sustainability, ESG-factoren (environment, social and governance) worden steeds meer een voorwaarde voor resultaat. Ook vermogensbeheerders onderkennen steeds vaker deze voorwaarde van beleggers waar het voorheen nog een niche was. Het kost geen rendement meer maar het resulteert vaker juist in meer rendement. Daarnaast bieden de risico’s van bedrijven die meegaan in de ontwikkelingen vaak een betere bescherming voor de toekomst dan bedrijven die zich niet of te laat aanpassen.

Groen beleggen en fiscaal voordeel

Naast duurzaam beleggen kennen we ook groenbeleggen en groen sparen. Bij groenbeleggen en groen sparen voldoet een fonds of spaarrekening aan bepaalde voorwaarden van de belastingdienst waardoor deze vrijgesteld zijn van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast ontvangt u in 2021 een heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde bedrag. Groen beleggen levert met andere woorden direct een belastingvoordeel op.

Diverse banken bieden spaarrekeningen of deposito’s aan die vallen onder de “Groen vrijstelling”. Is beleggen voor een deel van uw vermogen geen optie of heeft u de gelden binnen niet al te lange termijn nodig dan kan groen sparen of een groendeposito zonder extra risico u helpen onder een negatieve rente uit te komen.

Snel twee procent verschil

U betaalt bijvoorbeeld -0,5% rente op een groenspaarrekening maar hierover betaalt u geen vermogensrendementsheffing en u kunt gebruik maken van een extra vrijstelling van 0,7%. U bespaart dus circa 2% aan belastingbetaling waarmee uw nettorendement uitkomt op circa 1,5% positief in plaats van 0,5% negatief.

De bank investeert uw spaargeld in groenprojecten die door de belastingdienst zijn goedgekeurd.

In 2021 is de vrijstelling per fiscaal partner EUR 60.429 waarmee u dus circa EUR 1.200 bespaart. Boven uw vrijstelling kunt u dus eenvoudig extra rendement realiseren.

 

Door:

Etiënne Korff

Etiënne Korff

Mijn hele werkzame leven ben ik al actief in de financiële dienstverlening omdat dit mijn passie is. Klanten omschrijven mij als vriendelijk en verbindend, pro-actief waarbij ik de financiële vraagstukken in eenvoudige bewoordingen kan vertalen in maatwerkoplossingen voor de klant. Dit leidt vanzelf tot financiële rust; een hoog streven. Zeven dagen per week ben ik met mijn vak bezig middels het volgen van de actuele ontwikkelingen. Ik vertaal deze naar oplossingen voor klanten waarbij ik maatwerk lever, want geen enkele klant is identiek.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Vooruitblik 2e kwartaal 2023

Vooruitblik 2e kwartaal 2023

Beleggen is een verhaal van risico’s en kansen. Op lange termijn én op korte termijn. Hoe langer de termijn waarin belegd wordt, de beleggingshorizon, hoe minder de volatiliteit, of in een eenvoudiger woord de beweeglijkheid, een rol gaat spelen. Aandelen outperformen...

Lees meer
Affluent wat houdt dat in?

Affluent wat houdt dat in?

Stel u heeft vermogen. Verkregen uit erfenis, flink sparen, bedrijf verkocht, loterij gewonnen, cryptohandel, dividenduitkeringen bedrijf, topsport etc. Je kunt het op een spaarrekening stallen voor 0,5% rente. Afgelopen jaren zelfs negatief. Maar je zou er ook mee...

Lees meer