Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Prinsjesdag; moet ik me zorgen maken?

29-09-2022 | Financieel plan

De kruitdampen van Prinsjesdag 2022 hangen nog in de lucht. Veel fiscale wijzigingen, waarbij vooral de vermogende particulieren en de bedrijven de rekening gaan betalen. Dit alles onder het motto: De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten gaan dragen.

Wat is er aan de hand?

De overheid heeft veel uitdagingen op haar bordje liggen. Denk aan de reparatie box 3 belasting, de toeslagenaffaire, de inflatie (met name energie/brandstof), de woningmarkt problemen, etc. etc.

Maar de koopkracht was toch wel het sleutelwoord van deze Prinsjesdag. Er zijn verschillende maatregelen gepresenteerd om de koopkracht voor met name de lagere inkomens te verbeteren.  Deze maatregelen kosten veel geld en iemand moet de rekening betalen. Zoals gezegd komt deze grotendeels voor rekening van de ondernemer en de vermogende particulier.

Wat gaat er veranderen? Enkele voorbeelden uit de plannen van het kabinet zijn:

Ondernemers:

 • Afbouw zelfstandigenaftrek (van € 6.310 in 2022 naar € 0 in 2028)
 • Stoppen opbouw Fiscale OudedagsReserve (vanaf 2023)
 • BV; Wetsvoorstel Excessief Lenen (max. € 700.000 consumptief lenen bij eigen BV)
 • BV; twee schijven tarief voor inkomen uit aanmerkelijk belang (van 26,9% naar 26% tot € 67.000, daarboven 29,5% in 2024)
 • BV; aanpassing vennootschapsbelasting (1e schijf van 15% naar 19% tot € 200.000 i.p.v. € 395.000; daarboven blijft 25,8%)

Vastgoedbeleggers:

 • Vastgoedbeleggers betalen volgend jaar 10,4% overdrachtsbelasting (nu 8%)

Box 3:

 • Heffingsvrij vermogen gaat van € 50.000 naar € 57.000
 • Tot 2026 wordt de belastingheffing jaarlijks met 1% verhoogd (nu 31% wordt 34% in 2025)
 • Peildatum arbitrage: binnen 3 maanden rondom peildatum van 1 januari
 • Aanpassing forfaitaire rendementen welke jaarlijks worden bepaald (vanaf 2026 werkelijk rendement)

Overig:

 • Afschaffen jubelton (alleen dit jaar nog, uiterlijk in 2024 aangewend zijn voor huis)
 • Afschaffen middelingsregeling (voor het laatst middelen over 2022, 2023 en 2024).
 • Invoeren energieplafond (op basis van een gemiddelde)

Moet ik me zorgen maken?

Dat antwoord is voor iedereen verschillend en afhankelijk van de eigen financiële situatie en wensen. Deze blog is bedoeld om in actie te komen. Kijk eens naar uw eigen financiële situatie en eventueel de financiële conditie van uw bedrijf. Is alles goed geregeld? Kan ik over 5 jaar nog boodschappen doen? Wil ik toch niet gaan beleggen of accepteer ik dat de koopkracht van mijn spaargeld achteruit holt? Moet ik mijn bedrijf afschalen of misschien wel gaan verkopen? Allemaal vragen waar u hoogstwaarschijnlijk het antwoord niet direct op kan geven. Wij helpen u daar graag bij.

Lichtpuntjes?

Hangen er dan alleen maar onweerswolken boven Nederland? Nee gelukkig niet, er is zeker ook licht aan het einde van de tunnel. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Stijging van de rente zorgt ervoor dat spaarders weer rente (gaan) krijgen
 • Het investeren in (risicomijdende) obligaties is door dezelfde rentestijging ook weer interessanter geworden
 • De correctie op de aandelenmarkten zorgt voor goedkopere aandelen. Wellicht een goed instapmoment voor lange termijn beleggingen?
 • Pensioenaanspraken kunnen (weer) geïndexeerd worden
 • De verhitte woningmarkt zal naar verwachting afkoelen
 • Het investeren in duurzame energie is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als nu (het omslagpunt is door subsidies van de overheid en de extreme energieprijzen vaak met enkele jaren al bereikt)

Kortom

De belastingwetgeving is continue aan verandering onderhevig. Wees daarom voorbereid op de impact van de fiscale wijzigingen op uw eigen situatie. Keuzes maken op alleen fiscaal voordeel heeft vaak ook een “financieel” nadeel. Want het moet natuurlijk niet zo zijn dat u daardoor niet meer uw ideale leven kunt leiden. Hoe erg is het om belasting te betalen, als hier financiële onafhankelijkheid en financiële rust tegenover staan? Wilt u hier over sparren? Neem gerust contact op met uw Affluent adviseur.

 

Hans Hartveld CFP® en Anja van Zandbergen CFP®

 

 

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Oase van onrust

Oase van onrust

Na afronding van het eerste trimester van 2023 lijkt er op het eerste gezicht op de financiële markten geen vuiltje aan de lucht te zijn. Wereldwijde aandelenmarkten laten mooie rendementen optekenen. Europese aandelen een plus van 15% en de Amerikaanse Technologie...

Lees meer