Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

De overeenkomst tussen een oliebol en relatievermogensrecht

03-01-2024 | Anja van Zandbergen, Financieel plan

Traditiegetrouw trakteren wij onszelf tijdens Oud & Nieuw massaal op oliebollen en appelflappen. Waarom doen we dat eigenlijk? Enerzijds omdat we het lekker vinden en anderzijds omdat dat zo hoort. Maar de echte reden is dat er in de Middeleeuwen door de Christenen in de periode voor kerstmis steevast werd gevast. Na afloop werd er gefeest waar op grote schalen oliekoeken werden aangevoerd. Rijk aan vet en calorieën zijn ze prima brandstof voor een lange winter.  

Periodiek verrekenen bij huwelijkse voorwaarden

Wat ook hoort, is dat er aan het einde van elk jaar moet worden verrekend als je getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, waarin een periodiek verrekenbeding is opgenomen. Maar blijkbaar vinden wij dit veel minder interessant. Het is immers ook geen sexy onderwerp om te bespreken bij de kerstboom.  

Samenwonend of gehuwd na 2018

Met de invoering van het nieuwe huwelijksvermogensrecht in 2018 en het feit dat er steeds meer ongehuwd wordt samengewoond, heeft een partner steeds vaker zijn of haar eigen vermogen. En dan is er ook nog een gezamenlijk vermogen. In deze verschillende potjes wordt vrij snel geld vermengd. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de verwerving van een woning waarbij één van beide partners meer eigen middelen inbrengt dan de andere partner. Ook kan het gaan om het betalen van verbouwingskosten of aflossingen op de hypotheek.  

Zolang de relatie geen barstjes vertoont, is er niets aan de hand maar wat als je niet meer gelukkig met elkaar bent? Er kan dan discussie ontstaan over de verwachtingen van de in het verleden gemaakte keuzes. Daarom is het belangrijk om een goede overeenkomst op te stellen. Hierin worden de afspraken vastgelegd en wordt een heleboel leed voorkomen.    

Wij kunnen helpen

Omdat wij weten dat de meeste partners dit een moeilijk onderwerp vinden om samen te bespreken of gewoonweg niet bij stil staan, helpen wij onze klanten hierbij. Natuurlijk gunnen wij onze klanten een lange en gelukkige relatie en tegelijkertijd de rust dat het goed is geregeld, voor als het mis dreigt te lopen.  

Zoals in de Middeleeuwen de oliekoeken een prima brandstof voor de winter waren, zijn de gemaakte financiële afspraken een prima brandstof voor de relatie.   

Met de oliebollen komt het wel goed, nu de financiën nog.  Een heel gelukkig nieuwjaar. 

Door:

Anja van Zandbergen

Anja van Zandbergen

Dankzij een lange bancaire achtergrond heeft Anja een goede expertise opgebouwd in de financiële dienstverlening. Zowel op het gebied van kredietverlening als vermogensopbouw. Een sterke combinatie.  die erg belangrijk is om ondernemers goed te kunnen adviseren.

Anja is een gepassioneerde professional die klanten door haar persoonlijke benadering snel een vertrouwt gevoel kan geven. Persoonlijk advies waarbij 100% betrokkenheid en de situatie van de klant altijd voorop staat.

Altijd een adviseur in de buurt

Affluent heeft meerdere vestigingen in Nederland. Kijk voor de verschillende locaties.

Recente blogs