Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Actief beleggen versus passief beleggen

18-11-2019 | actief beleggen, index beleggen, Marcel Hup

Beleggen kunt u natuurlijk zelfstandig doen maar u kunt het ook uitbesteden aan een vermogensbeheerder die uw beleggingsstijl implementeert. Bij deze keuze moet u met name kijken naar uw individuele tijdsbesteding en investeringskennis. Hebt u niet de tijd en kennis om uw beleggingsportefeuille zelf in te richten dan kunt u kiezen voor een professionele vermogensbeheerder die een portefeuille samenstelt op basis van uw wensen en doelstellingen.  Dit geeft rust en gemak. Moet ik dan actief of passief beleggen?

Voordat u een keuze maakt uit de vele vermogensbeheerders die Nederland rijk is, dient u toch eerst zélf een aantal keuzes te maken. Afhankelijk van uw doelstelling kan het zijn dat u inkomen nodig hebt vanuit uw beleggingen of geeft u de voorkeur aan een partij die uw beleggingen invult met duurzame investeringen. Verder dient u een strategische keuze te maken tussen actief beleggen versus passief beleggen. De meningen zijn erover verdeeld wat nu de beste strategie is. Hieronder beschrijf ik daarom  verschillen en de voor- en nadelen tussen actief en passief.

De verschillen

Met passief leggen gelooft men niet dat het mogelijk is om de markt structureel te verslaan. Via indexfondsen ofwel trackers wordt in een gehele markt belegd zoals de AEX index, de S&P500 of in de MSCI wereld index. Bij passief beleggen wordt het marktrendement behaald, na afslag van kosten. Een passieve invulling van de portefeuille wordt vaak als saai gezien.

Bij actief beleggen maakt men juist bewuste keuzes om beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, alternatieven) , bepaalde regio’s of sectoren te onder- of overwegen. Vaak maakt men gebruik van actief beheerde beleggingsfondsen over regio’s en sectoren of van individuele aandelen.

Actieve beleggers zullen proberen portefeuilles en beleggingsstrategieën te bouwen op basis van een bepaalde overtuiging, met als doel om na afslag van kosten betere rendementen te behalen dan de markt. Een actieve invulling wordt vaak als spannend gezien, zeker als men gebruik maakt van individuele aandelen.

De voor- en nadelen

Bij passief beleggen wordt de hoeveelheid tijd die men besteedt aan portefeuilles aanzienlijk verminderd. Hierdoor zijn de totale kosten voor passief beleggen vaak lager dan bij actief. Bovendien verkleint u het risico van slechte investeringen die uiteindelijk lagere rendementen opleveren dan het marktgemiddelde.

Indien een beheerder actief gaat beleggen  kost het de beheerder meer tijd door extra research en onderzoek. Hierdoor zijn de totale kosten voor actief beleggen vaak hoger dan bij passief. U hebt wél de mogelijkheid om rendementen te behalen die beter zijn dan de rendementen van de markt maar loopt ook het risico van een lager rendement door slechte beleggingsbeslissingen of keuzes.

Kies wat bij u past

Voor beleggers die geen hands-on benadering wensen of niet geloven dat een actieve strategie leidt tot extra rendement, is passief beleggen een eenvoudige maar effectieve manier om te beleggen.

Actief beleggen is een optie voor diegenen die er vertrouwen in hebben dat een vermogensbeheerder in staat is betere rendementen te behalen dan de markt.

Om uit te komen bij de vermogensbeheerder die het beste bij u past, bieden wij uitkomst.

Affluent meet de resultaten, risico’s en kosten van meer dan 200 beleggingsoplossingen. Er zit dus altijd een oplossing bij die past bij uw overtuiging. 

Kan ik dit zelf beter?

Misschien belegt u bij nader inzien zelf beter dan uw vermogensbeheerder. Houd daarbij wel rekening met de tijd die het kost om actief te beleggen. Mogelijk is een portefeuille met beleggingsfondsen en indexfondsen een aantrekkelijk alternatief.

Door:

Marcel Hup

Marcel Hup

Bij een grootbank heeft Marcel Hup meer dan 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd als vermogens- en beleggingsspecialist.

Hij citeert: “Het mooie van mijn vak is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal, wensen en doelen heeft. Dit vraagt om maatwerk terwijl financiële instellingen juist standaardiseren en persoonlijk contact verminderen. Ik zie ernaar uit om u de dienstverlening te bieden die u wenst en verdient: 100% aandacht, onafhankelijk advies en passende vermogensoplossingen tegen een eerlijke prijs.”

Marcel is actief in met name Zwolle en omgeving.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Financiële markten: terug- en vooruitblik

Financiële markten: terug- en vooruitblik

De conclusie over financiële markten het afgelopen kwartaal is pijnlijk. Een stijging van de olieprijzen met bijna 30% en een sterke stijging van de rentes wereldwijd hakten erin voor zowel aandelen als obligaties. Een terugblik Olie Zo waren daar onder andere...

Lees meer
Hogere rente biedt kansen

Hogere rente biedt kansen

De depositorente is één van de drie rentetarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) elke zes weken in het kader van haar monetair beleid vaststelt. Het is de vergoeding (rente) waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen...

Lees meer