Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Het risico van beleggen

Herken het risico van beleggen 

Dat beleggen risico’s met zich meebrengt dat weten we allemaal. Maar over welke risico’s hebben we het dan? Bij beleggen is het belangrijk dat u de risico’s van beleggen zo goed mogelijk in beeld heeft. Dit is een niet eenvoudig. Onze vermogensmanagers kunnen u hier als geen ander bij ondersteunen.

Wij hebben de belangrijkste risico’s van beleggen op een rijtje gezet.

risico van beleggen, Het risico van beleggen

Renterisico

Een stijgende rente is slecht voor bedrijven die zwaar gefinancierd zijn. De rentelasten gaan stijgen en de winstgevendheid zal onder druk komen te staan. Dit is dan weer slecht voor de koers van de aandelen. Ook zullen de obligaties in waarde dalen.

Kredietrisico

Een onderneming die zwaar gefinancierd is zal zeker niet altijd een slechte belegging betekenen. Neemt echter de groei van de onderneming af dan kan dit wel tot problemen leiden. Dit zal minder gauw spelen bij de meer defensievere aandelen.

Liquiditeitsrisico

Toen in 2008 de kredietcrises uitbrak was te zien wat liquiditeitsrisico betekent. Omdat in sommige aandelen beperkt werd gehandeld kon de enorme verkoopdruk niet worden opgevangen. Dit betekende dat sommige beleggingen tegen zeer slechte prijzen verkocht moesten worden

Valuta risico

Door te beleggen in een andere valuta dan je “eigen valuta” (voor Europeanen de euro) loop je extra risico. Een voorbeeld is de val van de Turkse lira. De waarde van deze valuta is sterk gedaald. Voor een euro krijg je nu ruim zes Turkse lira. Vijf jaar geleden was dat iets minder dan drie de Turkse lira.

v

Etiënne Korff

Vermogensmanager Affluent

Misschien is bij beleggen wel het belangrijkste om te risico’s onder controle te houden. Dit is niet eenvoudig. Door te werken met verschillende indicatoren kan ik de risico’s duidelijk aan u uitleggen.

risico van beleggen, Het risico van beleggen

Welke strategie spreekt u het meeste aan ?

Bij Affluent krijgt u altijd een beleggingsoplossing die het beste bij u past

risico van beleggen, Het risico van beleggen

Indexbeleggen

U bent tevreden met een marktconform rendement en wilt beleggen tegen de laagste kosten. Een goede spreiding is uiteraard wel een must. Indexbeleggen is geknipt voor uw situatie.

risico van beleggen, Het risico van beleggen

Actief beleggen

Inspringen op actuele ontwikkelingen? Meer risico nemen bij goede vooruitzichten en minder bij slechte vooruitzichten? Actief beleggen past wellicht goed bij uw uitgangspunten.

risico van beleggen, Het risico van beleggen

Private Markets

Affluent vergelijkt tevens alternatieve investeringen. Denk hierbij aan vastgoed of private equity. Deze investeringen bieden vaak meer rendement, het risico is meestal ook iets hoger.

Altijd een adviseur in de buurt

Affluent heeft meerdere vestigingen in Nederland. Kijk voor de verschillende locaties.