Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Beleggen 2020

30-12-2020 | Affluent partner

Beleggen in 2020 was voor iedereen een enorme uitdaging. Graag wil ik terugkijken. En het mooiste van terugkijken is dat je wat afstand kan nemen van de dagelijkse wirwar aan berichten en cijfertjes.

Zo is het ook fijn om rendementen van een aantal jaren in ogenschouw te nemen:

2018 2019 2020
AEX -10 % 24 % 4,1%
Wereldindex (in EUR) -4,1 % 30 % 6 %
10 jaars rente (stand eindejaar) 0,05% -0,23% -0,6%

 

Over 10 jaar kijken we naar dit lijstje en zeggen:  ‘Beleggen in 2020? Niets bijzonders, qua rendement !…’.

Wat je niet kent, dat zie je niet.

Toch zal 2020 de geschiedenis ingaan als een zeer bijzonder jaar: een grotere daling dan tijdens de beurskrach van 1929 en een grotere stijging dan in 1929.

Beleggen 2020 in vogelvlucht

Het jaar 2020 gingen we in met lekker doorstijgende koersen, dusdanig dat steeds meer partijen kanttekeningen plaatsten of de beurs niet te ver vooruitliep op de ontwikkelingen en dat het best logisch zou zijn dat economische ontwikkelingen een tandje lager zouden gaan. De steeds maar stijgende koersen op de beurzen trekt ook geld aan bestemd voor korte ritjes. Geld dat eigenlijk niet thuishoort op de beurs. Door de forse daling in maart/april werd dit geld de markt ‘uitgedrukt’, waardoor er weer meer lange termijn geld op de beurs aanwezig is. Dat was een gunstige ontwikkeling in Covid tijd.

Bijzonder om te zien dat ondanks veel onzekerheden de beurs z’n weg alweer heeft gevonden. Wel met duidelijk verschillende ontwikkelingen: Enerzijds de bedrijven die niet of nauwelijks door covid-19 worden geraakt of zelfs profiteren (tech / voeding / farma) en anderzijds de bedrijven die daar volop last van hebben (vrijetijdsbesteding). Met name de tech aandelen maken een heel bijzondere periode door. In de S&P 500 index, de brede Amerikaanse beursindex, zijn de 6 aandelen met de hoogste waarde, net zoveel waard als de 370 kleinste bedrijven. (het kleinste bedrijf in de S&P misstaat overigens niet in de AEX)

Dat ziet er dan zo uit:

beleggen 2020, Beleggen 2020

Nu aan het eind van het jaar worden de verwachtingen van analisten voor het komende jaar naar buiten gebracht. Opvallend daarin is dat vrijwel iedereen positief is over aandelen.

Een veeg teken?

Wilt u na deze terugblik ook iets lezen over beleggen in 2021? Lees hier de blog.

 

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs