Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Kwartaal update financiële markten

02-01-2021 | Affluent partner

In onze tweede uitgave van de kwartaal update van Affluent blikken wij kort terug op de financiële markten. Maar natuurlijk kijken wij vooral vooruit op financiële markten.

Gelukkig ligt het jaar 2020 achter ons. Dit jaar zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de pandemie. Het jaar waarin we hebben leren thuiswerken en tot de ontdekking zijn gekomen dat je ook vakantie kan vieren in eigen land.

Helaas kent inmiddels iedereen wel iemand die corona heeft gehad, of nog erger, die eraan is overleden. Vooruitkijkend mogen we blij zijn dat er zo snel een vaccin is ontwikkeld. De laatste berichten zijn dat we het derde kwartaal van 2021 gevaccineerd kunnen zijn waardoor we onze levenspatronen langzaam weer kunnen oppakken.

Sterk jaar voor Affluent

Voor Affluent was het een bijzonder goed jaar en we groeien gestaag door. In november hebben zich twee nieuwe adviseurs aangesloten. Met Marc van ’t Oost uit Deventer en Arjan Pijnenburg uit Heelsum hebben we opnieuw twee adviseurs aan boord die een enorme hoeveelheid kennis en ervaring meebrengen.

Enorm trots zijn wij ook dat Anja van Zandbergen gekozen is tot de Financieel Planner van het jaar 2020. Dit is dé titel op het gebied van Financiële Planning in Nederland!

Terugblik financiële markten

Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als een zeer bijzonder jaar: een grotere daling dan in 1929 en een grotere stijging dan in 1929.

Het jaar 2020 gingen we in met lekker doorstijgende koersen, dusdanig dat steeds meer partijen kanttekeningen plaatsten of de beurs niet te ver vooruitliep op de ontwikkelingen en dat het best logisch zou zijn dat economische ontwikkelingen een tandje lager zouden gaan. De steeds maar stijgende koersen op de beurzen trekt ook geld aan bestemd voor korte ritjes. Geld dat eigenlijk niet thuishoort op de beurs. Door de forse daling in maart/april werd dit geld de markt ‘uitgedrukt’, waardoor er weer meer lange termijn geld op de beurs aanwezig is. Dat was een gunstige ontwikkeling in Covid tijd.

Lees hier het hele verhaal in onze kwartaal update.

Vooruitblik op de markten

Zoals elk jaar buitelen de banken, vermogensbeheerders en andere guru’s weer over elkaar heen met hun voorspellingen voor 2021. Gewoon omdat de belegger hierom vraagt en houvast zoekt om tot bepaalde beslissingen te komen. Maar laten we eerlijk zijn: het verloop, de (prijs) acties en reacties van 2020 stonden niet in de economieboekjes van professionals. Alhoewel, wie zich een jaar lang onder een steen had verstopt zou denken dat het een normaal beleggingsjaar is geweest. De belegger met de belangrijkste eigenschap “een ijzeren discipline”, is dit bijzondere jaar dan ook prima doorgekomen.

Lees hier het hele verhaal in onze kwartaal update.

De rentemarkt

Zoals in de terugblik al is geschreven bleven de koersen op de internationale aandelenbeurzen blijven maar stijgen. De herstelrally, na de massale ineenstorting aan het begin van het jaar, ging gepaard met een ongekende kracht. Onze eigen AEX-index daalde in vier weken tijd vanaf de top met maar liefst 40%, waarna een stijging van 60% volgde, terug tot de oude top. De snelheid van koersherstel, in 9 maanden, is historisch niet eerder vertoond. En per saldo hebben aandelenbeurzen in 2020 zelfs een plus laten zien, alsof er geen crisis is geweest.

Hoe kunnen we dit verklaren? Lees hier het hele verhaal in onze kwartaal update.

Valuta

Het laatste kwartaal van 2020 bewoog de EURUSD koers tussen de 1,17 en de 1,22. Vanwege de enorme verruiming van de betalingsbalans door de Federal Reserve (het bijdrukken van dollars) houden veel analisten rekening met een verdere verzwakking van de dollar. Overigens is dit beeld niet alleen voor het Dollar Euro paar. Vele andere valuta’s worden sterker ten opzichte van de dollar.

Lees hier het hele verhaal in onze kwartaal update.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs