Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Rente blijft laag?

22-01-2021 | Andries van der Veen

De rente is laag, maar blijft deze ook zo laag. ‘Higher forever, lower forever?’

De herstelrally, na de massale ineenstorting aan het begin van het jaar 2020, ging gepaard met een ongekende kracht. Onze eigen AEX-index daalde in vier weken tijd vanaf de top met maar liefst 40%, waarna een stijging van 60% volgde, terug tot de oude top. De snelheid van koersherstel, in 9 maanden, is historisch niet eerder vertoond. En per saldo hebben aandelenbeurzen in 2020 zelfs een plus laten zien, alsof er geen crisis is geweest.

Hoe kunnen we dit verklaren?

De steunpakketten van overheden zijn enorm geweest. Maar vooral het snelle en agressieve ingrijpen door de centrale banken, Fed en ECB, zijn het meest bepalend geweest. Het opkopen van obligaties zorgt al langere tijd voor een vloedgolf aan geld. Dit massieve aanbod van liquiditeiten zorgt voor een steeds lagere rente, tot zelfs negatieve rente.

Het draait bij rentes niet langer meer om ‘lower for longer’, maar om ‘lower forever’.

rente blijft laag, Rente blijft laag?

 

De gedachte overheerst dat rendementen nooit meer omhoog zullen gaan; economisch blijven we namelijk de komende jaren in een turbulente periode zitten en onze immense schuldenberg laat simpelweg geen ruimte voor een hogere rente. En mocht de rente op enig moment toch naar hogere niveaus tenderen, dan zullen centrale banken alles in het werk stellen om de rente weer naar beneden te duwen. Dit beleid blijft uiteraard niet zonder gevolgen.

De rente en pensioenfondsen

Pensioenfondsen zullen steeds meer moeite hebben om nog een positief beleggingsresultaat te laten zien, banken en verzekeraars blijven worstelen met hun verdienmodel. De belegger zal tot de conclusie komen dat de komende jaren geld, gecorrigeerd voor inflatie, gratis is voor een langere periode. Logischerwijs leidt dit tot een herwaardering van de prijs van andere financiële assets. Ofwel om als belegger in dit lage renteklimaat nog enig rendement te kunnen realiseren, heeft deze geen andere keuze dan te investeren in de aandelenmarkt.

Wanneer rentes altijd zo laag blijven (lower forever), blijven de aandelenkoersen stijgen (higher forever).

Te mooi om waar te zijn?

Totdat rentes, door bijvoorbeeld oplopende inflatie, misschien toch omhoog gaan. En inflatie is als tandpasta, eens uit de tube krijg je het er nog heel moeilijk terug in.

Een belangrijke vraag is of we moet blijven beleggen in obligaties. Een belangrijkste vraag is of de rente laag  blijft.

Door:

Andries van der Veen

Andries van der Veen

Ruim twintig jaar heeft Andries van der Veen in loondienst gewerkt bij de twee grootbanken ABN AMRO Bank en Rabobank. Hierin heb ik de finesses van het vak geleerd en ben uitgegroeid tot een ware beleggingsspecialist. Ik heb altijd al met de gedachte gespeeld om voor mezelf te beginnen en 2017 was het moment! Beleggen is mijn passie en gesprekken met klanten geven mij energie. Mijn doel is om binnen mijn beleggingsspecialisme een eigen invulling te geven aan het realiseren van de wensen en doelstellingen van mijn klanten.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs