Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vermogensplan is de sleutel tot succes en rust!

03-04-2023 | Financieel plan, Ruud van Velzen

De financiële markten zijn de laatste jaren heel onrustig. Steeds gebeurt er wel weer wat onverwachts. Vaak ook niet direct met een economische oorzaak. Maar de gevolgen voor de economie en dus ook de financiële markten zijn er wel. In 2020 werden we geconfronteerd met Covid. In 2022 de oorlog in Oekraïne. Nu weer omvallende banken, waardoor het doemscenario van de Grote Kredietcrises in 2008 weer helemaal naar boven komt. 

Hoe ga je hier met je vermogen mee om?

Onverwachte gebeurtenissen zijn van alle tijden en kondigen zich niet van tevoren aan. Met een Affluent vermogensplan wordt jouw financiële positie in beeld gebracht. Een foto van je huidige situatie. Vervolgens maken we een film van de toekomst. Hoeveel inkomen en geldstromen heb je nodig. Welk deel van het vermogen kan je langere tijd missen? Wil je soms ook vermogen vrij maken voor schenkingen aan je kinderen?

Wanneer deze zaken goed gefilmd zijn, kun je ook goede beslissingen maken hoe je het vermogen wilt gaan beleggen. Je weet immers welke gelden er de komende jaren nodig zijn. Dit geeft het overige vermogen de tijd om te renderen.  Hierdoor ontstaat er rust in het vermogen. Je hoeft dan niet te reageren op de waan van de dag, want deze laat zich niet voorspellen. Het inkomen en de noodzakelijke uitgaven zijn immers voorzien in het Vermogensplan.

Is het dan zo gemakkelijk?

Eigenlijk wel. Maar het voelt natuurlijk helemaal niet gemakkelijk. Afgelopen week zat ik in gesprek met een klant die € 3.000.000 heeft belegd bij 3 verschillende vermogensbeheerders. De gehele portefeuille was op enig moment 10% gedaald. Dat is toch € 300.000. Daarnaast waren er ook duidelijke verschillen tussen de rendementen van de vermogensbeheerders. Logisch, omdat zij alle drie een ander beleid voeren.

Maar € 300.000 verlies is substantieel. Dat is geld waar heel hard voor gewerkt is. Vaak ook vele jaren om het bij elkaar te krijgen. Terecht dat je je daar zorgen over maakt. Dan is het heel fijn en geeft het rust om met mij of met één van mijn collega’s in gesprek te zijn. Iemand die het overzicht bewaart en het Vermogensplan erbij haalt. Aantoont dat voor de komende jaren genoeg geldstromen en spaargelden zijn om alles te doen wat je wilt. Uiteindelijk draait de wereld weer door. Hoe cru het ook is, want je zal maar net in de Oekraïne wonen of een jonge Russische soldaat zijn die naar het front gestuurd wordt. We hebben de Grote Kredietcrises overleefd, Covid en ook nu draait de wereld door.

De lange termijn in de gaten houden en ervoor zorgen dat er steeds voldoende geldstromen zijn om van te leven, geeft rust en vertrouwen in de toekomst. Ondanks het tijdelijke verlies. En alles op een spaarrekening bij een bank geeft ook niet altijd rust………

Wat kan nog meer met het Vermogensplan ?

Er gebeurt veel in de financiële wereld. Ook op fiscaal gebied. De belasting over het privé vermogen (Box 3) is constant aan verandering onderhevig. Heb je een B.V. dan heb je misschien te maken met de Wet Excessief lenen en bovendien verandert de belasting over dividenduitkering continue.

Welke gevolgen dit voor je heeft kan weer gefilmd worden in het Vermogensplan. Dan kan je weer de goede beslissingen nemen. Ga je nu dividend uitkeren of moet je juist wachten. Wellicht moet je het beleggingsbeleid aanpassen en afstemmen op de veranderde wetgeving. Dit kan allemaal doorgerekend worden. Zodat ook hierin weer rust en overzicht komt.

Wat geeft ook overzicht ?

Op ons Affluent Vermogensportaal kunnen we de portefeuilles van de diverse vermogensbeheerders bij elkaar voegen en ook apart in beeld brengen. Zo houden we altijd het totaaloverzicht en de totale verdeling van het vermogen in beeld. Samen met het Vermogensplan hebben we zo een direct overzicht van jouw financiële positie en de risico’s wat resulteert in een rustgevende blik op de toekomst!

Vermogensplan is de sleutel tot succes en rust!, Vermogensplan is de sleutel tot succes en rust!

 

 

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs