Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Financieel adviseur Stephan Christophe

17-09-2018 | Stephan Christophe

Stephan Christophe, financieel adviseur, wat heeft je doen besluiten om aan het einde van jouw succesvolle carrière nog aan het zelfstandig ondernemerschap te beginnen?

Gedurende de 20 jaar die ik bij ABN AMRO heb gewerkt heb ik de bank en het bankenlandschap enorm zien veranderen. 20 Jaar geleden was een bank echt een plek die vertrouwen uitstraalde en waar service een echt begrip was. De laatste jaren, onder druk van een verplicht veranderend verdienmodel, zie je dat er met name gekeken wordt naar efficiency. In mijn ogen staat dit haaks op de behoefte van de cliënten. Deze hebben juist door de veranderende wereld en de opkomst van het internet steeds meer behoefte aan iemand die weer samen met hen naar het vermogen en de oplossingen hiervoor kijkt. Door het zelfstandig ondernemerschap krijg ik weer de vrijheid om te doen wat echt in het belang is van mijn cliënten.

Wat is de meest waardevolle les die je meeneemt uit jouw tijd bij de bank?

De behoeftes van de cliënten en de wereld waar we in leven kan veranderen, er is één constante en dat is dat cliënten behoefte hebben aan iemand die oprecht geïnteresseerd is. Cliënten hebben behoefte aan iemand die ze kunnen vertrouwen en die ze een eerlijk antwoord geeft ook al is dat niet in het belang van de bank of het antwoord waar de cliënt op hoopt.

Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden die je voor jouw cliënten verricht?

Ik denk dat die vraag aan mijn cliënten gesteld moet worden wat zij het belangrijkste vinden. Voor de ene cliënt is het misschien alleen maar het zoeken van de beste beleggingsoplossing. En voor de andere misschien wel het opstellen van een beleggingsstatuut voor het vermogen of het helpen van de kinderen met het omgaan met het vermogen wat er uiteindelijk een keer komt.

“De grootbanken denken in mijn ogen te veel dat zij de behoefte van de cliënten kunnen sturen maar dit moet andersom zijn.”

Voorop staat dat het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat de cliënt je vertrouwd. Dit kan alleen maar door te doen wat afspreekt en daar ook eerlijk in bent. Een nee betekent in veel gevallen meer dan altijd een ja.

Wat versta je precies onder vermogensregie?

Vermogensregie betekent voor mij samen met mijn cliënten kijken naar de wensen en de behoeftes die er zijn op het gebied van het vermogen. Dit vertalen in een concreet vermogensplan en dit continu monitoren en waar nodig bij sturen. Hierbij fungeer je als de natuurlijk vertrouwenspersoon voor de cliënt.

Hoe kun jij de beste vermogensbeheerder selecteren? En wat is überhaupt de beste?

Wat de beste vermogensbeheerder is elke keer anders en kan veranderen. Er wordt vaak gezegd dat de beste diegene is met het beste rendement of de laagste kosten. Dit betwijfel ik de weg naar het rendement is minstens net zo belangrijk. Welke risico’s neemt de beheerder? Wat voor beleggingsstijl hanteert de beheerder? Hoe belangrijk is duurzaamheid? Of een herkenbare portefeuille? Dit zijn zomaar vragen die gesteld dienen te worden. Vervolgens kan je op basis van de antwoorden die ene of misschien wel meerdere beheerders kiezen. Spreiding van beheerders kan zomaar goed zijn voor de cliënt.

Waarom heb je de keuze gemaakt om je bij Affluent aan te sluiten?

Voor mij was het een makkelijke keuze. In alle gesprekken die ik gevoerd heb was het gevoel goed en waren we maar met een ding bezig: Hoe kunnen we er voor zorgen dat we de cliënten die zaken kunnen bieden waar behoefte aan is. Ook het feit dat we luisteren naar de behoeftes van de cliënten en daar iets mee doen is voor mij erg belangrijk. De grootbanken denken in mijn ogen te veel dat zij de behoefte van de cliënten kunnen sturen maar dit moet andersom zijn.

Wat zijn jouw ambities voor de komende 5 jaar?

Oei, die vraag is me vaak gesteld toen ik bij de bank werkte en eigenlijk was mijn antwoord steevast hetzelfde. Ik wil doen waar ik energie van krijg. Voor mij betekent dit dat ik bezig wil zijn met mijn cliënten. Dan ben ik voor mijn cliënten de logische partner als het gaat om zaken die over het vermogen gaan.

Stephan Christophe is als financieel adviseur met name actief in Zuid Nederland.

Door:

Stephan Christophe

Stephan Christophe

Na zijn HBO opleiding is Stephan Christophe in 1997 begonnen bij de ABN AMRO Bank. Al snel voelde hij zich aangetrokken tot het beleggingsvak in al haar facetten.

Na een periode waarbij Stephan veel trainingen en presentaties mocht geven aan adviseurs, merkte hij toch dat er iets ontbrak in wat hij deed. Namelijk de KLANT. Vanaf 2004 is Stephan weer terug gegaan naar deze passie en als beleggingsadviseur begonnen.

Daarna, in 2008, is hij als Senior Beleggingsadviseur bij ABN AMRO MeesPierson zich op de complexere vermogens gaan richten. De kreet “het centraal stellen van de klant” moet niet alleen een kreet zijn, maar ook echt bij je als mens passen.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Vooruitblik 2024

Vooruitblik 2024

De financiële markten hebben zich een weg gebaand door een jaar van significante uitdagingen. De centrale banken bleven de rente verhogen en vanwege de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten en een restrictief beleid van met name Saudi-Arabië lieten ook de...

Lees meer