Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Negatieve rente voorkomen

06-05-2021 | Jan Roelof Boerlage, vermogensbegeleiding

Op dit moment wordt een groot gedeelte van onze cliënten geconfronteerd met een negatieve rente op hun spaargeld. Er zijn meerdere manieren om een negatieve rente te voorkomen. Een mogelijkheid kan zijn het spreiden over verschillende potjes.

Spreiden

Nu spaargeld een negatieve rente oplevert gaat men steeds vaker op zoek naar alternatieven. Beleggen kan een alternatief zijn voor het aanhouden van spaargeld. Echter, beleggen brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Een relatief eenvoudige oplossing voor het ontwijken van negatieve rente is door het spaargeld te spreiden over meerdere banken in binnen en buitenland.

Spaarrente

Door rustig op internet te zoeken zijn er nog voldoende mogelijkheden om een negatieve rente te voorkomen. De percentages zijn het “aantrekkelijkst” als u uw spaargeld vast zet voor een jaar. Een rentevergoeding van 0,30% is dan nog mogelijk. Dat is natuurlijk niet veel maar als u geen negatieve rente hoeft te betalen van 0,5% dan s het verschil toch 0,80%.

Depositogarantiestelsels

Bij het spreiden van het spaargeld over verschillende banken in Nederland is het wel belangrijk om te kijken of de bank onder het zogenaamde depositogarantiestelsel valt.

Wanneer een bank in betalingsproblemen komt en niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen is voor spaarders onder bepaalde voorwaarden het depositogarantiestelsel van toepassing. Mocht een bank failliet gaan dan kun je via de Nederlandsche Bank (DNB) maximaal €100.000 per rekeninghouder, per bank aan vergoeding ontvangen.

Heeft de bank geen vergunning van DNB dan is de regeling dus niet van toepassing.

Internationale spreiding

Wanneer er meer dan voldoende vermogen is om te spreiden dan is het wellicht ook interessant om een gedeelte in het buitenland onder te brengen.

Of het nu gaat om vermogensbeheer, beleggingsadvies, financieren maar ook bij het naleven van internationale vermogensstructuren, er bestaan vele goede redenen om een rekening aan te houden in bijvoorbeeld Zwitserland. De taal is geen probleem. Bij verschillende banken in Zwitserland heeft men zelfs Nederlandse teams zoals bij onder andere Credit Suisse, Van Lanschot, UBS en ZKB.

Administratie

De meeste cliënten hebben geen zin om de administratieve horde te nemen om rekeningen elders te openen. En dat is ook logisch. Het openen van een rekening bij een nieuwe partij kan best een intensieve en tijdrovende aangelegenheid zijn. Binnen Affluent hebben wij hier voldoende ervaring mee zodat wij de administratieve beslommeringen uit handen kunnen nemen.

Overzicht

Door onder andere de negatieve rente zien wij dat onze cliënten steeds vaker hun vermogen spreiden over verschillende banken. Deze spreiding zorgt er natuurlijk voor dat het meer tijd vraagt om het overzicht te behouden.

Ons Vermogensdashboard zorgt ervoor dat men een goed overzicht heeft van het totale vermogen in binnen en buitenland. In het dashboard zijn niet alleen spaarrekeningen opgenomen maar ook de (verschillende) effectenportefeuilles.

Indien gewenst kunnen wij ook niet bancaire assets (vastgoed bijvoorbeeld) toevoegen aan het dashboard.

Is dit alles om een negatieve rente te voorkomen?

Nee, dit is niet alles. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om het betalen van negatieve spaarrente te voorkomen. Neem contact op met één van onze onafhankelijke vermogensadviseurs bij u in de buurt om de mogelijkheden die het beste bij u passen samen te onderzoeken.

Tenslotte: Affluent ‘verkoopt’ oplossingen, geen producten.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer
Wanneer instappen?

Wanneer instappen?

Een van de moeilijkste vragen voor een belegger is "wanneer instappen?"  Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen wij daar ook niet het antwoord opgeven. De beurzen zullen altijd bewegen en blijven onvoorspelbaar. Hoe hier dan nu mee om te gaan? In deze blog...

Lees meer