Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Waarom vermogensbeheer ?

17-04-2020 | Jan Roelof Boerlage, Vermogensbeheerder

Er is maar één reden waarom beleggers voor vermogensbeheer zouden moeten kiezen. Een beter rendement met een lager risico dan als men zelf gaat beleggen.

Nu hoor ik u al denken: “Waarom geld betalen voor vermogensbeheer als de vermogensbeheerder ook de koersen niet kan voorspellen ?” Het antwoord hierop is dat een goede vermogensbeheerder u kan behoeden voor cruciale fouten. Cruciale fouten waardoor particuliere beleggers minder goed beleggen dan professionals.

Waarom beleggen particulieren minder goed dan professionals?

Ten eerste is men veelal te emotioneel betrokken bij hun eigen effectenportefeuille. Men verkoopt aandelen die hard zijn gestegen en behouden de aandelen die op verlies staan. Verkopen met verlies is voor veel beleggers heel moeilijk. “Ik heb nog niet verkocht dus ook nog geen verlies” hoor ik beleggers vaak zeggen.

Ten tweede neemt een zelfstandig belegger vaak meer risico dan nodig is voor een goede spreiding over de verschillende vermogenscategorieën (aandelen, obligaties, vastgoed etc. ). Vaak gebeurt dit volledig onbewust, omdat men over onvoldoende kennis beschikt.

Hebzucht en angst is een emotie die vaak opspeelt. Als de paniek groot is op de beurs gaat men verkopen, terwijl dan vaak de beste kansen ontstaan. Verder zien we vaak dat particulieren blijven wachten tot de grote correctie komt. Als deze te lang uitblijft koopt men toch maar, en dat is dan vaak rond de toppen van de markt.

Ondanks dat men een lange beleggingshorizon heeft, belegt men vaak met een korte termijn visie. Met andere woorden men verkoopt te snel. Hierdoor muteert de gemiddelde zelfstandig belegger te veel en maakt hierdoor onnodige kosten die weer ten koste gaan van rendement.

Denkt u nu: ‘dit gaat over mijn buurman’, bent u de uitzondering op de regel en moet u ook zeker doorgaan op uw eigen succesvolle wijze. Er zijn namelijk ook particulieren die zelf goed kunnen beleggen. De uitzondering bevestigt altijd de regel.

De uitzondering bevestigt altijd de regel.

Heb ik u overtuigd dat het de moeite loont om u zich eens te oriënteren op uw mogelijkheden voor vermogensbeheer?

Ga dan de verschillende vermogensbeheerders goed met elkaar vergelijken. Op de website van een vermogensbeheerder is vaak wel wat informatie te vinden. Let hierbij vooral op de rendementen (voor of na kosten ?), risico’s, kosten (inclusief btw ? inclusief bankkosten? inclusief fondskosten ?), het beleggingsbeleid en de achtergrond van de vermogensbeheerder.

U kunt ook één van de vele vergelijking sites raadplegen. Weet wel dat deze partijen een vergoeding ontvangen als u bij één van de vermogensbeheerders wordt geïntroduceerd.

Wij kunnen u ook helpen. Als eerste kunt u ons gratis e-book bestellen. Als u onze hulp nodig heeft kost dat natuurlijk geld. Echter, door onze “inkoopkracht” verdient u dat meestal méér dan terug.

TIP

Kijk goed naar het verdienmodel van uw onafhankelijke adviseur. Is er geen financiële prikkel voor de adviseur om een oplossing te “verkopen”?

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer
Vermogensrapportage

Vermogensrapportage

Met Affluent - New School Private Banking, zijn we bijna vijf jaar op weg sinds de lancering in september 2018. Hoewel we dagelijks bezig zijn met wat er beter kan en er nog mist, zijn we ook trots op wat er al staat. In ons relatief korte bestaan hebben we een...

Lees meer
Wanneer instappen?

Wanneer instappen?

Een van de moeilijkste vragen voor een belegger is "wanneer instappen?"  Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen wij daar ook niet het antwoord opgeven. De beurzen zullen altijd bewegen en blijven onvoorspelbaar. Hoe hier dan nu mee om te gaan? In deze blog...

Lees meer