Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Inflatie! We maken ons er weer zorgen over.

16-04-2021 | Beleggen, Thijs van Wensveen

Elke 2 a 3 maand wordt een enquête gedaan onder beleggers met de vraag: Wat zie jij als het grootste verrassingsrisico in de komende periode? Het goede nieuws is: voor het eerst sinds maart vorig jaar is het antwoord niet meer iets dat met corona van doen heeft. De grootste bedreiging zien beleggers nu in inflatie.

Nou is dat in die zin niet verrassend want de inflatie gáát stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Dat staat al vast, let maar op. Doordat vorig jaar rond deze tijd plotseling veel prijzen daalden -denk aan olie-, is er nu op jaarbasis sprake van een flinke procentuele stijging. En die vinden we terug in het vergelijk met een jaar terug.

Gelukkig kan elke belegger dat op zijn vingers natellen, daar schuilt geen verrassing in. Alhoewel, de geschiedenis leert dat niet altijd alles wat logisch lijkt ook al in geprijsd is. We gaan het zien!

Inflatie zichtbaar bij staatsleningen

Een voorproefje voor de stijging van inflatie op een wat langere termijn vinden we terug in de gestegen rente op staatsobligaties. In Amerika maar ook in Europa. Het rendement op 10 jarige Nederlandse staatsleningen steeg afgelopen kwartaal vanaf het laagste punt op -0,52% met ruim een kwart procent om uit te komen op -0,29% . In Amerika zelfs een stijging vanaf 0,9% naar bijna 1,7% nu! Dat zijn een forse bewegingen, met een flinke impact op uw staatsobligaties.

We zagen ook grote verschillen op de aandelen markt: dit jaar tot nu toe (YTD)  waren de groeiaandelen minder in trek dan de waarde-aandelen. Een verschil van 10%. In één kwartaal!

Deze verschillen in rendement en de bewegingen op de obligatiemarkt vinden we sterk terug in de uiteenlopende resultaten bij vermogensbeheerders. Stijl en keuzes hadden forse invloed afgelopen kwartaal.

inflatie, Inflatie! We maken ons er weer zorgen over.

AEX record?

Deze week kwam de AEX weer boven de 700 sinds het jaar 2000. Record geëvenaard? Nee hoor, dat gebeurde al in 2008 en daarna in 2014. Huh? De AEX stond toen toch veel lager!? Ja dat klopt maar bij ons buitenbeentje van de internationale indices wordt geen rekening gehouden met het dividend.

Tel je dat wel mee, dan heeft de AEX het verlies allang weer goed gemaakt. Kent u de illustere namen Baan, KPNQwest, UPC, Getronics, CMG, Versatel nog? Allemaal techfondsen die de AEX indertijd buitensporig omlaag trokken. Dat komt er ook nog bij. Veel van de namen in de AEX van indertijd zijn vervangen. Dat maakt de 703 tot een weinigzeggende stand.

Over tot de orde van de dag.

 

Door:

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen

Thijs van Wensveen heeft al meer dan 30 jaar ervaring met vermogensvraagstukken en doordachte vermogensspreiding. Deze ervaring stelt hem in staat om uw wensen en eisen goed te begrijpen en tot de beste oplossingen te komen. Het blijft voor hem het mooiste om alle aspecten – ook die waaraan u zelf mogelijk nog niet dacht – met elkaar in balans te brengen. Want hij weet uit ervaring dat juist dié balans rust geeft.

Hij selecteert op basis van grondige analyse graag de best passende oplossingen voor uw vermogen. Door zijn uitgebreide netwerk van accountants, fiscalisten, notarissen/estate planners, overname- en financieringsspecialisten weet hij zich omringt door de beste financiële kennis en kunde.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Saxo houdt van extremen

Saxo houdt van extremen

Heel af en toe komen ze uit: de waanzinnige voorspellingen van Saxo. Een voorbeeld daarvan is het vertrek van de VK uit de Europese Unie. Traditioneel stelt het Deense Saxo jaarlijks 10 extreme voorspelingen op. Die voorspellingen zijn een gedachte-experiment om de...

Lees meer