Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vermogensbeheerder vergelijken

02-05-2020 | Stephan Christophe, Vermogensbeheerder

Op deze foto ziet u 2 stuks fruit beiden groen,  beiden met een steeltje, beiden met een schil en in beiden zitten pitten. Dus als we het zo zouden bekijken 2 dezelfde stuks fruit en toch smaken ze compleet anders en heten ze compleet anders. Was het in vermogensbeheer land nou maar net zo makkelijk. Als risicoprofielen hetzelfde heten dan beleggen ze ook hetzelfde en kan ik ook de vermogensbeheerder met een vermogensbeheerder vergelijken.

Vermogensbeheerder vergelijken

Maar in deze wereld is het compleet anders. Veel beheerders hebben een neutraal profiel. Lekker makkelijk want als je aan beleggers vraagt wat voor risicohouding ze hebben zullen ze vaak zeggen “neutraal”.  Lastiger wordt het al als een partij geen profiel neutraal heeft of dit net anders noemt.

Maar voor het gemak gaan we nog steeds uit van die partijen die wel een neutraal profiel hebben.De ene partij heeft over het afgelopen jaar (2019) een rendement gerealiseerd van 22.7% , een ander zit op 18,6% en weer een ander komt uit op 18.8%.

De makkelijkste conclusie die we nu trekken is dat we allemaal bij de 1e partij willen gaan beleggen want deze heeft het hoogste resultaat behaald. Nou hoor ik u al denken ja maar je moet het toch op de lange termijn bekijken.  En dat klopt helemaal.

Beleggen met 60% of 80% aandelen

Maar wat ik met name wil zeggen is dat de ene partij dit resultaat bereikt heeft met maximaal 60% in aandelen en de anderen met maximaal 80% in aandelen. Oftewel de ene partij heeft waarschijnlijk meer risico genomen dan de andere. En als we dan naar het defensieve gedeelte van de portefeuille bekijken. Heeft de een misschien wel veel staatsobligaties opgenomen en de andere is volledig aan het beleggen in hoog risico obligaties.

En begrijp me niet verkeerd er is niets mis met het nemen van meer risico in een portefeuille alleen dit maakt het voor de particuliere belegger wel vaak moeilijk om vermogensbeheerders te vergelijken.

TIP

Veel adviseurs kunnen voor uw vermogensbeheerder met een andere vermogensbeheerder vergelijken. Vraag altijd hoe men aan de data van de verschillende vermogensbeheerders is gekomen. Bestel ons e-book met een handig stappenplan.

Vergelijkingssites

Nu zijn er in dit land voor alles vergelijkingssites dus ook voor vermogensbeheerders. Alleen wel goed om te weten is wat het verdienmodel is van de betreffende site. Verdient deze site aan het doorgeven van uw gegevens aan beheerders zodat deze contact met u op kunnen nemen,

Gelukkig zijn er ook echt onafhankelijk adviseurs die alleen door u zelf betaald worden om uw belangen te behartigen en op een zo eerlijk mogelijke manier samen met u te kiezen voor welke beheerder u gaat. De appel of de peer of misschien toch de grapefruit.

Lees hier meer over risicoprofielen.

Door:

Stephan Christophe

Stephan Christophe

Na zijn HBO opleiding is Stephan Christophe in 1997 begonnen bij de ABN AMRO Bank. Al snel voelde hij zich aangetrokken tot het beleggingsvak in al haar facetten.

Na een periode waarbij Stephan veel trainingen en presentaties mocht geven aan adviseurs, merkte hij toch dat er iets ontbrak in wat hij deed. Namelijk de KLANT. Vanaf 2004 is Stephan weer terug gegaan naar deze passie en als beleggingsadviseur begonnen.

Daarna, in 2008, is hij als Senior Beleggingsadviseur bij ABN AMRO MeesPierson zich op de complexere vermogens gaan richten. De kreet “het centraal stellen van de klant” moet niet alleen een kreet zijn, maar ook echt bij je als mens passen.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Vooruitblik 2024

Vooruitblik 2024

De financiële markten hebben zich een weg gebaand door een jaar van significante uitdagingen. De centrale banken bleven de rente verhogen en vanwege de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten en een restrictief beleid van met name Saudi-Arabië lieten ook de...

Lees meer