Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vergelijken vermogensbeheerders

12-04-2020 | Stephan Christophe, Vermogensbeheerder

Deze ochtend was het weer een keer raak. Ik zat de krant(in dit geval het Financieel Dagblad) te lezen en mijn ogen vielen op een 2-tal grafieken. Deze grafieken werden met elkaar vergeleken. Dat zijn de momenten dat mijn voelsprieten zich al oprichten. Ik heb namelijk altijd geleerd dat je appels met appels moet vergelijken. En dat is niet eenvoudiger. Ook niet bij het vergelijken van vermogensbeheerders overigens.

Appels met peren

En wat schetst mijn verbazing bij deze 2 grafieken. Zowel de schaal van de tijd-as is anders als de schaal van de punten as (in dit geval de AEX) is anders.

Dan is het natuurlijk vrij logisch dat deze grafieken er heel anders uit gaan zien. Ook het gescherm met cijfers in de media is iets waar ik me de afgelopen weken behoorlijk over kan opwinden.

De opmerking is dan vaak “cijfers liegen niet” krijg je dan vervolgens regelmatig te horen.

En daar ben ik het heel vaak wel mee eens. Cijfers liegen inderdaad niet. Alleen de duiding van de cijfers of de uitleg van de cijfers laat nog wel eens wat te wensen over.

RIVM

In deze tijd daarom hulde voor het RIVM. Naast het feit dat ik enorm veel respect heb voor wat deze organisatie op dit moment allemaal moet doen, publiceren ze elke dag ook weer een rapportage over de actuele situatie omtrent het coronavirus. Met daarbij ook de uitleg van de cijfers.

Zo kreeg je dan de melding dat er op een bepaalde dag 292 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld zijn. En dat dit dan weer een stijging is ten opzichte van de vorige dag.

En als je dan het rapport van het RIVM leest zie je deze grafiek

vergelijken vermogensbeheerders, Vergelijken vermogensbeheerders

Oftewel een flink gedeelte van het grote cijfer van 292 blijkt aanpassingen te zijn op de cijfers van de dagen ervoor.

Dus de cijfers liegen niet maar de conclusie die wordt getrokken is niet helemaal juist.

 

TIP

Laat de resultaten van uw vermogensbeheerders eens goed met elkaar vergelijken. Wij zorgen dat de rendementen, risico’s en kosten inzichtelijk worden gemaakt.

Doe het vandaag!

 

Moet je dan de kale cijfers niet melden?

Wat mij betreft mag je alle cijfers melden die er zijn. Alleen het trekken van conclusies aan de hand van de cijfers moet je pas doen als je alle informatie achter de cijfers kent.

In vermogensbeheerland zie je ook dat er vaak cijfers gemeld worden. Alleen noemen we ze dan rendementen.

Zo was er na de Financiële crisis in 2008-2009 een grote Nederlandse bank die op haar website keurig netjes de beleggingsrendementen noemde van hun “modelportefeuilles”.

Die grafiek liet het rendement zien vanaf 2009 tot vele jaren verder.

En dat was toch wel een hele mooie grafiek als je dat zo zag.

Er was in mijn ogen alleen één groot nadeel aan deze grafiek en dat werd pas duidelijk als je de kleine lettertjes onder de grafiek las. De startdatum van deze grafiek was begin maart 2009. U raadt het al het dieptepunt van de financiële crisis.

Is dit dan verkeerd om dit te doen?

Nee want cijfers zijn cijfers en die kan je wat mij betreft niet genoeg hebben.Alleen zorg dat je het verhaal achter de cijfers kent en trek geen conclusies voor je de cijfers gecontroleerd en vergeleken hebt.

Vergelijken van vermogensbeheerders

Nou is het vergelijken van cijfers van vermogensbeheerders enorm lastig want hoe zorg je ervoor dat je appels met appels blijft vergelijken.

Natuurlijk kan je op internet vermogensbeheerders laten vergelijken. Maar dan nog blijft de vraag wat laat je precies vergelijken.

Is rendement het enige dat belangrijk is? Of het risico wat genomen wordt belangrijk? En is de beleggingsstijl voor u belangrijk? Moet de belegging een sociale of duurzame impact hebben?

Dit zijn zomaar een aantal vragen die beantwoord moeten worden voor de keuze gemaakt kan worden.

En dan blijft er ook altijd nog een vraag leven wat is het verdienmodel van de vergelijker. Wordt de vergelijke betaalt door u of krijgt de vergelijker betaalt door de vermogensbeheerders aan wie er leads worden gegenereerd.

Bent u als belegger nu ook benieuwd naar het verhaal achter uw beleggingscijfers of zou u het fijn vinden om samen te kijken welke partij het beste bij u past. Neem dan contact met mij op en dan gaan we vrijblijvend kijken wat ik voor u kan betekenen.

Door:

Stephan Christophe

Stephan Christophe

Na zijn HBO opleiding is Stephan Christophe in 1997 begonnen bij de ABN AMRO Bank. Al snel voelde hij zich aangetrokken tot het beleggingsvak in al haar facetten.

Na een periode waarbij Stephan veel trainingen en presentaties mocht geven aan adviseurs, merkte hij toch dat er iets ontbrak in wat hij deed. Namelijk de KLANT. Vanaf 2004 is Stephan weer terug gegaan naar deze passie en als beleggingsadviseur begonnen.

Daarna, in 2008, is hij als Senior Beleggingsadviseur bij ABN AMRO MeesPierson zich op de complexere vermogens gaan richten. De kreet “het centraal stellen van de klant” moet niet alleen een kreet zijn, maar ook echt bij je als mens passen.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Het eerste kwartaal van 2024

Het eerste kwartaal van 2024

Het is goede vrijdag 2024. De beurzen zijn gesloten dus we kunnen de balans op gaan maken over het 1e kwartaal van 2024. En het was een goed kwartaal voor de beurzen wereldwijd. De MSCI World index wist er dit kwartaal 8,44 % bij te plussen. Het jaar begon na de forse...

Lees meer
Vooruitblik 2024

Vooruitblik 2024

De financiële markten hebben zich een weg gebaand door een jaar van significante uitdagingen. De centrale banken bleven de rente verhogen en vanwege de opgelopen spanningen in het Midden-Oosten en een restrictief beleid van met name Saudi-Arabië lieten ook de...

Lees meer